Hashgraph nedir ve neden önemlidir?
Hashgraph nedir ve neden önemlidir?

Hashgraph nedir ve neden önemlidir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Hashgraph nedir konusunu ele almadan önce, bir Blockchain’in ne olduğu hakkında konuşalım.

Blockchain nedir?

Blockchain tek bir cümle ile,  şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağınık veri tabanıdır. Bu teknolojiye ise Blockchain teknolojisi adı verilmiştir. Bitcoin ve diğer tüm kripto paraların üretilmesini, saklanmasını ve kişiden kişiye transfer edilmesini sağlayan teknoloji, Blockchain’dir. Özellikle, Bitcoin’de, bir blok yayınlamak isteyen herhangi bir madencinin onu oluşturması ve gerçek olduğunu göstermek için önemli miktarda hesaplama kaynağı kullanması için proof of work mechanism  (çalışma mekanizması kanıtı)’ı mevcuttur. Ayrıca, bu mekanizma on dakikada bir sadece bir blok yayınlanmasını sağlar. Ethereum da benzer bir prosedür izler, ancak her birkaç saniyede yeni bir blok yayınlanabilir.

Hashgraph nedir?

Burada iki madencinin aynı anda bir blok yayınlaması durumunda, ağ konsensüsüyle sadece bir blok kabul edilecektir. Böylece, madencilerden biri çabalarını ve enerjisini boşa harcadığı için, blok ödülünü alamayacak. Hashgraph bu problemin üstesinden gelir. Bir seferde herhangi bir sayıda bloğun yayınlanmasına izin verir. Dahası, proof of work mechanism’sını  kullanmaz.

Bu, daha hızlı işlem onayı anlamına gelir. Bitcoin yavaş olduğu için eleştirildi. Ancak, Lightning Network’ü uygulamak Bitcoin ölçekleme sorununu değiştirebilir. Yalnızca Hashgraph bir veri yapısı artı bir konsensüs algoritmasıdır. Başka bir deyişle, verilerin nasıl saklanması, alınması ve yönetilmesi gerektiğini tanımlar ve uygulaması altında dağıtılmış bir ağın nasıl çalışması gerektiğini belirtir.

Çoğunlukla açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz olan pek çok kripto projesinin aksine, Hashgraph, dağıtık uygulamalar için geliştirilmiş bir platform olan Swirlds’in fikri mülkiyetidir. Bununla birlikte, Bitcoin’in doğasını kullanma özgürlüğü birçok ünlü projeyi doğurdu: Ethereum, Litecoin ve Zcash, hepsi Bitcoin kod tabanını alarak ve ekstra özellikler ekleyerek projeye başladı.

Hedera Hashgraph

Ethereum gibi açık bir platform, Hedera Hashgraph’tan farklı olan Hashgraph kullanılarak inşa ediliyor. Platformda üç çeşit hizmet sunulacak: kripto para birimi, dosya depolama, akıllı sözleşmeler. Platformu herkes ücretsiz ve kısıtlama olmaksızın kullanabilir. Bir kişi tam bir düğümü koruyabilir ve bunun için ödeme alabilir. Ancak, bazı fonları tutmak gerekli. Hashgraph’ta, bir düğüm yalnızca boş olmayan adreslerin dengelerini depolar. Bu şekilde, çok miktarda işlemsel veriyi depolamak gerekli olmayacak.

Hashgraph neden önemlidir?

Hashgraph, kripto sektöründe çığır açan bir teknoloji. Buna rağmen, açık değil ve herkes algoritma ile deney yapamaz. Bitcoin ve Ethereum’un beğenileri uzun zamandır varlığını sürdürdü ve itibarları birkaç kez test edildi. Bunu bilen Hashgraph’ın gerçek dünyadaki uygulaması henüz bilinmiyor. O zaman ne kadar iyi olduğunu bilebiliriz. Aksi takdirde, etkili bir problem çözücü olmaksızın harika bir teknoloji olacak.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Coindoo

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin