Bitcoin dominans

Bitcoin Dominans Nedir ve Neden Önemlidir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İlk kripto para birimi olarak bilinen Bitcoin’in piyasa üzerindeki pazar payını ifade eden Bitcoin dominans, kripto sektöründe değişen yatırımcı ilgisi hakkında bilgi veren önemli bir metriktir. Bu gösterge Bitcoin ile altcoinler arasındaki değer değişimini ölçmeye yardımcı olurken aynı zamanda piyasa dinamiklerini anlamak ve yorumlamak için kullanılır.

Yatırımcı için stratejik bir araç olan Bitcoin dominans, piyasanın genel ruh hâli ve potansiyeli hakkında önemli veriler içerir. Bu verilerdeki düşüş ve çıkışlar yatırımcı için diğer teknik göstergeler ile birlikte kullanıldığında pozisyon alırken, risk yönetimi yaparken veya ticaret fırsatlarını değerlendirirken kritik görevler üstlenir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde yatırımcının bilinçli kararlar vermesinde rol oynayan Bitcoin dominansın ne olduğu sorusu ile birlikte Bitcoin dominance kaçta, Bitcoin dominance nasıl çalışır gibi soruları da ele aldık.

Bitcoin dominans nedir?

Bitcoin dominansı, Ethereum gibi altcoinler dâhil toplam kripto para birimi piyasası değeri içinde Bitcoin’in oranını ifade eder. Yani, Bitcoin’in piyasa kapitalizasyonu, toplam kripto para piyasasının ne kadarını oluşturduğunu gösterir. Bitcoin, kripto para birimleri piyasasının en büyük ve en eski oyuncusu olduğu için Bitcoin’in piyasa dominansı altcoinlere oranla oldukça yüksek olabilir.

Bitcoin dominance
CoinMarketCap / Tüm zamanlar

Bitcoin hakimiyetindeki bu değişimler, diğer kripto para birimleri fiyatlarını da etkilemiştir. Örneğin Bitcoin fiyatı hızla artarken diğer kripto para birimleri fiyatları da yükselmeye başlayabilir. Benzer şekilde Bitcoin fiyatı düşerse diğer kripto para birimleri de düşebilir. Bu nedenle Bitcoin dominansı, kripto para birimleri piyasasında yaşanan değişimleri tahmin etmek için de kullanılabilir. Bitcoin dominans yorumlanırken hakimiyet oranında düşüş genelde diğer varlıkların değer kazandığını gösterirken BTC’nin piyasa üzerindeki gücünün azaldığını ifade eder.

Bitcoin dominans hesaplanması

Bitcoin dominansı, toplam kripto para birimi piyasası değerinin Bitcoin’in piyasa değeriyle bölünmesiyle hesaplanır. Böylece Bitcoin’e ait piyasa değeri diğer kripto para birimlerinin küresel piyasa değerine değerine oranı bulunur. Örnekle açıklamak gerekirse toplam kripto para piyasasının değeri 100 milyar dolar olan bir dönemde, Bitcoin’in piyasa değeri 60 milyar dolar ise Bitcoin dominansı yüzde 60’tır.

Bitcoin dominansın önemi

Bitcoin dominansı, kripto para piyasasındaki diğer kripto para birimleri için önemli bir faktördür. Bitcoin, kripto para piyasasının lideri olduğu için diğer kripto para birimleri fiyatları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bitcoin fiyatlarının yükselişi, diğer kripto para birimlerinin de yükselmesine neden olabilir. Benzer şekilde Bitcoin fiyatlarının düşüşü, XRP gibi diğer kripto para birimlerinin de düşmesine neden olabilir.

Bitcoin dominansı, kripto para piyasasındaki değişimler hakkında ipuçları verir. Bitcoin’in hakimiyeti, diğer kripto para birimlerinin piyasaya sürülmesi ve popüler olması nedeniyle zamanla değişebilir. Örneğin yeni çıkan coinler hızla popüler hâle gelir ve piyasa değeri artmaya başlarsa Bitcoin’in piyasa dominansı düşebilir.

Sonuç

Bitcoin dominansı, toplam kripto para piyasası değeri içinde Bitcoin’in oranını ifade eder. Bitcoin, kripto para birimleri piyasasının lideri olduğu için Bitcoin fiyatlarındaki değişimler, Litecoin’den Cardano (ADA) coine kadar diğer kripto para birimleri fiyatlarını da etkileyebilir. Bitcoin dominansı, kripto para birimleri piyasasındaki değişimleri tahmin etmek için kullanılabilir.

Bitcoin dominansı, zamanla değişebilir ve diğer kripto para birimlerinin piyasaya sürülmesi Bitcoin dominansında değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle, yatırımcılar, kripto para birimleri piyasasındaki değişimleri takip etmek ve Bitcoin’in hakimiyeti hakkında bilgi sahibi olmak için Bitcoin dominansını izleyebilirler.

Sık Sorulan Sorular

Bitcoin’in kripto para piyasası üzerindeki karşılaştırmalı hâkimiyetini ifade eden Bitcoin dominansın düşmesi hâlinde BTC piyasada daha az etkiye sahip olur. Bu durum altcoinlerin piyasa hâkimiyetlerinin yükselmesini sağlar. Ayrıca BTC fiyatının düşmesi ve kripto para piyasasının genişlemesi, rekabetin artması gibi sonuçlara da neden olur. 

Bitcoin hâkimiyetini öğrenmek için veri siteleri, kripto borsaları ve analiz firmaları kullanılabilir. Kripto borsaları arasında Binance, Kraken ve CoinBase gibi platformları bulunur. Veri siteleri arasında ise CoinGecko veya CoinMarketCap gibi popüler ve kolay ulaşılabilen kaynaklar mevcuttur. Ek olarak çeşitli kripto para haberleri yayınlayan web sitelerinden de Bitcoin hakimiyetine bakmak mümkündür.

Piyasadaki göreceli gücü ifade eden Bitcoin dominans ile altcoinler arasında ters bir ilişki bulunur. Çünkü Bitcoin hâkimiyetinin düşmesi altcoinlere olan ilginin yükseldiği ifade eder ve bazı analistler Bitcoin dominansın düşüşünün altcoin sezonunun başlangıcı için bir işaret kabul eder. Aksine bir yükseliş durumunda ise altcoinler değer kaybeder piyasa dinamikleri Bitcoin lehine güçlenir.

 

 


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin