featured

Kripto Portföyü Nasıl Oluşturulur

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto portföyü de dahil olmak üzere bir portföy oluşturmanın genel ilkeleri hakkında konuşalım. Ayrıca, dengeli ve risk profilinize uyan bir portföyün nasıl oluşturulacağını tartışacağız.

Kripto portföyü nedir?

Amerikalı bir ekonomist yazar ve Boston Üniversitesinde yönetim profesörü olan Zvi Bodie’ye göre, bir yatırımcının portföyü, yatırım fonları, hisse senetleri, tahviller, gayrimenkuller, 401(k)s gibi emeklilik tasarruf hesapları gibi yatırım varlıklarından oluşan varlıklar koleksiyonudur. Bu mantığa göre kripto portföyü de, kripto varlıklarınızın birer koleksiyonudur.

Sorabilirsiniz, eğer bu kadar basitse, o zaman zor olan nedir? Gerçekten zor bir soru, getirilerinizi en üst düzeye çıkaracak şekilde bir portföyün, bir kripto portföyünün veya geleneksel pazar portföyünün nasıl tasarlanmasıdır.

Bu yazıda, portföyünüzü sıfırdan oluşturmanın genel ilkelerine, bir kripto para birimi portföyüne ve tabii ki çeşitlendirmeye ayrıca değineceğiz. Ancak, kendinize daha genel bir soru sormakla başlamalısınız. Ne istersiniz?

Portföyünüz için hedefleri formüle edin

Gidip bir finansal danışmanı ziyaret ederseniz, muhtemelen size pratikte iyi bir yatırım yönetimini değil, yeşile dönen altın olduğunu söyleyeceklerdir. Bu nedenle, danışman muhtemelen önce sizi iyi dinleyecek ve ardından (1) zaman ufkunuza ve (2) her hedefin sizin için önemine dayalı bir yatırım planı tasarlayacaktır.

Artık onların düşünce tarzını bildiğinize göre, neden kendi başınıza birkaç fikir çizmiyorsunuz? Oturarak ve yaşam hedeflerinizi genel kategorilere ayırarak başlayabilirsiniz:

  • Gelecekte emeklilik fonunuz, çocuklarınız için üniversite fonu vb. için kullanabileceğiniz ömür boyu tasarruf.
  • Ebeveynlerinize ebeveyn desteği, ipotek ödemesi, hayalinizde mevcut tatil planı, size yeni bir araba, yeni aile üyeleri, ev bakımı vb.gibi büyük yaşam masrafları için kısa ila orta vadeli tasarruflar.
  • Sermayenizi büyütmek ve borsa ve kripto piyasasına yatırım yapmak gibi temettü almak için tasarruf edin.

Finansal hedeflerin nasıl formüle edileceğine dair bir ders kitabı kuralı olmadığını unutmayın. Hedefleriniz sizin ve bunlar yalnızca ne istediğinize ve hangi zaman ufkunda onlara ulaşmak istediğinize bağlıdır.

Bir finansal danışmanlık sağlayıcısı Scottish Heritage sg’nin kıdemli yatırım müdürü Jason Porter, Tradesanta‘ya verdiği demeçte,” Hedefler belirlenirken netlik esastır, “dedi, ” Örneğin, para kazanma niyetinizi belirtmek yerine, yatırımınızı altı ay içinde ikiye katlama niyetinizi belirtin. Ulaşabileceğiniz hedefler belirlemek çok önemlidir. Ulaşılamaz hedefler koymamanızı tavsiye ederim; aksi takdirde hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Yeni başlayan biriyseniz kripto para birimlerine yatırım yaparken az başlamak ve deneyim kazandıkça hedeflerinizi aşamalı olarak yükseltmek akıllıca olacaktır.”

Hedeflerinizi yapılandırmanın bir yolu olarak aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.

Hedeflerim Ne Zamana Kadar Ne kadar yatırım yapmaya hazırsınız Sonunda ne kadar almak istiyorsun Risk Toleransı
Örnek1: Daha büyük bir ev almak istiyorum 1 Yıl içinde 200k 250k Bu konuda yüksek risk almaya hazırım.
Örnek 2: Mevcut yedek sermayemi artırmak ve 2X almak istiyorum 5 Yıl içinde 100k 200k Yüksek getiri potansiyeli için riske atmaya hazırım. Ama %30’dan fazlasını kaybetmek istemiyorum.

Yukarıda verilen hedeflerin yapısı saf bir örnektir. Ayrıca, her bir hedef için ayrı bir portföyünüz olabilir veya bu hedef için yalnızca bir hedefiniz ve bir portföyünüz olabilir. Artık portföyünüzü oluşturma sürecine nasıl yaklaşacağınızı iyi bildiğinize göre, belki de bunu yapmanın zamanı gelmiştir. Hedefler daha sonra gerçekle eşleştirilir ve yalnızca portföyünüzde hangi varlık karışımına sahip olacağınıza değil, aynı zamanda onu nasıl yöneteceğinize de karar vermeniz için orada olacaktır.

Portföyünüzü oluştururken izlemeniz gereken birkaç ilke, portföyünüzü risk-getiri dengenize ve belirli bir çeşitlendirme düzeyine uygun olarak oluşturmaktır. Sonraki paragraflarda bu ilkeler hakkında ayrıntılı olarak konuşacağız.

Risk-getiri profilinizi belirleyin

Bununla birlikte, finansal hedeflerinizi her birinin önemi, zaman ufku açısından tanımladınız ve şimdi buna dayanarak portföyünüzü oluşturuyorsunuz. Burada dikkate alınması gereken bir şey daha, almaya hazır olduğunuz risktir.

Ekonomist Zvi Bodie’nin dediği gibi, pratikte fiili veya gerçekleşmiş getiriler neredeyse her zaman yatırım döneminin başında beklenen getiriden sapacaktır. Kripto veya geleneksel pazarlar olsun, yatırımlarla ilgili neredeyse her zaman risk olacaktır. Beklenen getirilerin daha yüksek olmasını istiyorsanız, daha yüksek yatırım riskini kabul etme açısından bir bedel ödemeniz gerekecektir ve bunun tersi de geçerlidir.

Gündüzleri kripto tüccarı ve geceleri bir pazarlama ajansı olan Buzzlogic’in direktörü Chaz Nahas,” Portföyünüzdeki altcoinin gerçek değerine göre %25 beklentisini koruyun ” diyor. Kripto piyasası dalgalanmalarında bu miktarda para kazanabilir veya kaybedebilirsiniz.

Risk getirisi takası, yatırımcı olarak sizin için önemli bir terimdir çünkü potansiyel getirinizi herkesten daha iyi bilmelisiniz. Bu arada, risk profiliniz varlık ve yükümlülüklerinizin sayısıyla tanımlanır. Çok sayıda varlığı ve az yükümlülüğü olan bir bireyin risk alma yeteneği yüksektir. Tersine, varlıkları az ve yükümlülükleri yüksek olan bir bireyin risk alma yeteneği düşüktür.

Yatırımlarla ilgili bir eğitim sitesi olan The Sovereign Investor’un kurucusu Harry Turner, ” Yaş, risk/ödül profilinizi belirlemede bir diğer önemli faktördür “diyor ve ekliyor: “gençseniz ve kariyerinize yeni başlıyorsanız, yüksek riskli, yüksek ödüllü yatırımlara odaklanmak isteyebilirsiniz. Bu şekilde, yatırımlarınız başarılı olursa potansiyel olarak büyük ödüller kazanabilir ve herhangi bir kayıptan kurtulmak için biraz zamanınız olabilir.”

Bu nedenle, en temel varlık tahsis seçimini inceleyerek size sunulan risk-getiri karşılığını düşünmeye başlayın:portföyün ne kadarının riskli varlıklara ne kadarının daha az riskli varlık sınıflarına yerleştirileceğine karşı portföyün ne kadarının riskli varlıklara yerleştirileceği seçimi.

Genel olarak, kripto söz konusu olduğunda, yatırım yapılabilecek olası varlıkların çeşitliliği ile ilgili olarak, bu varlığın muhtemelen hepsinin en değişken olduğunu her zaman hatırlamalısınız. Yine de, zaman ufkunuzun ve ihtiyaçlarınızın altına düşerse, hedefleriniz için çok uygun olabilir.

Bir Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketi Fidelity, genellikle evlenmeniz gerekmeyen ancak muhtemelen duymuş olduğunuz birkaç portföy türü sunarmuhafazakar, ılımlı, dengeli, büyüme ve agresif portföy. Bu portföy türlerini analiz edin ve yukarıda önerilen perspektifler açısından hangisinin size daha uygun olduğunu düşünün.

Muhafazakar portföy, sermaye değerleme potansiyeli olan gelir odaklı bir yaklaşım benimseyerek piyasa dalgalanmalarının etkisini en aza indirmek isteyen yatırımcılar için iyi olabilir.

Ilımlı portföy, gelir elde etmek isteyen yatırımcılar için uygun olabilecek bir varlık karışımı ve sermaye değerlemesi potansiyeli sunar (sermaye değerlemesine göre hafif bir önceliğe sahiptir).

Dengeli portföy, sermaye değerlemesi ve bir miktar büyüme potansiyeli isteyen ve piyasa değerindeki ılımlı dalgalanmalara dayanabilen yatırımcılar için uygun olabilir.

Büyüme portföyü, büyümeyi tercih eden ve piyasa değerindeki önemli dalgalanmalara dayanabilen yatırımcılar için uygun olabilir.

Agresif portföy, çok agresif bir büyüme arayan ve özellikle kısa vadede piyasa değerlerinde çok geniş dalgalanmalara tahammül edebilen yatırımcılar için uygun olabilir.

Portföyünüzü çeşitlendirin

Bu, John Bogle’ın Vanguard Yatırım Şirketleri Grubunun başkanın yaptığı açıklama:

Yatırım yapmanın en temel kararı varlıklarınızın tahsisidir: Stokta ne kadar bulundurmalısınız? Tahvillere ne kadar sahip olmalısınız? Nakit rezervlerinde ne kadar sahip olmalısınız? . . . Bu kararın, kurumsal olarak yönetilen emeklilik fonlarının elde ettiği toplam getirilerdeki farklıkların şaşırtıcı bir şekilde %94’ünü oluşturduğu gösterilmiştir. 

Bu ifade sadece geleneksel piyasalara değil, kripto gibi varlık sınıflarına da uygulanabilir. Mesele şu: Mümkün olduğunda kripto portföyünüzü çeşitlendirmeye çalışın. Ve bunu risk profilinize uygun olarak uygulamaya çalışın.

Genel olarak yatırımcılar portföylerini oluştururken iki tür karar alırlar. Varlık tahsis kararı, geniş varlık sınıfları arasında, bizim durumumuzda, altcoinler, DeFi coinler vb. Gibi farklı kripto para türleri arasında seçim yaparken, varlık seçim kararı, her varlık sınıfında hangi belirli varlıkların tutulacağının seçimidir.

Diyelim ki nihayetinde portföyünüze kripto eklemeye karar verdiniz. Kripto farklı kripto varlık türleri vardır: BTC, Ether, Litecoin, BNB gibi daha yerleşik madeni paralar ve REN, EPS, TRİBE ve daha fazlası gibi DeFi belirteçleri gibi daha az yerleşik madeni paralar.

Ancak, uzun trendinde daha belirsiz bir pazara girmiş olsanız bile, bu tokenin geleceği konusunda daha dikkatli olmak için başka bir neden olabilir. Potansiyel olarak size kısa vadeli bir ufukta daha fazla kazanma şansı verir, ancak bunlarla ilgili risk de daha önemlidir.

Tıpkı geleneksel piyasalarda olduğu gibi, kripto portföyünüz için her bir madeni parayı seçme süreci biraz zaman alabilir, çünkü her madeni para için kendi başınıza teknik ve temel bir analiz yapmanız gerekecektir. Ve portföy oluşturulduğunda, ona geri dönüp her 3-6-9-12 ayda bir yeniden dengelemeniz gerekecek. Coldplay’in “The Scientist ” adlı şarkısında güzel bir şekilde söylediği gibi, kimse bunun kolay olduğunu söylemedi.

Yine de bazı iyi haberler var. Zvi Bodie’ye göre, çoğu durumda, varlık tahsisi seçimi, genel yatırım performansını belirlemede belirli madeni para seçim kararlarından çok daha önemlidir, bu nedenle genel ilkeye aşina olduğunuzda kriptoya yatırım yapmak daha kolay olabilir.

Özetleme

Portföy, bir kripto portföyü veya geleneksel piyasa portföyü, yalnızca bir varlığın performansının tüm portföyünüzün performansı ve bileşimi kadar önemli olmadığı yatırım varlıklarınızın bir koleksiyonudur.

Portföyünüzü acil bir hedefle oluşturmaya başlayabilir veya yaşam süresi ufku hedefleri etrafında dans edebilirsiniz, bu size kalmış. Bir hedef için bir portföyünüz veya birkaç hedef için birkaç portföyünüz olabilir, ayrı bir kripto portföyünüz veya kripto ve geleneksel varlık sınıflarından karışık bir portföyünüz olabilir – sizin için en uygun olana kendiniz karar verin.

Uzun vadeli, orta vadeli veya kısa vadeli finansal hedefler belirlendiğinde ve yatırım ufku tanımlandığında, risk-getiri dengenizi varlık ve yükümlülüklerinizin sayısına göre belirleyin ve farklı portföy türlerini göz önünde bulundurun. En yaygın üç portföy türü muhafazakar portföy, ılımlı portföy, dengeli portföy, büyüme portföyü ve agresif portföydür.

Bununla birlikte, genel olarak yatırımcılar portföylerini oluştururken geleneksel portföyler veya kripto portföyleri olmak üzere iki tür karar alırlar. Çeşitlendirilmiş bir kripto portföyünün nasıl oluşturulacağı aşağıda açıklanmıştır. İki karar vermeniz gerekir: varlık tahsis kararı ve varlık seçim kararı. Varlık tahsisi seçimi, genel yatırım performansını belirlemede belirli madeni para seçim kararlarından çok daha önemli kabul edilir.

Yine de bu iki kararı nasıl doğru verebilirim? Sonuç olarak, eski bir Goldman Sachs analisti ve yatırımlarla ilgilenenler için bir eğitim topluluğu olan Fluent in Finance’in kurucusu Andrew Lokenauth’tan birkaç ipucu:

  • Kriptoya yatırım yaparken, kriptonun çok değişken olabileceğini anlayın, bu nedenle yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz şeylere yatırım yapmalısınız. Hepsini bir varlık üzerine koymayın.
  • Kripto portföyünüzün en az %60’ı, en istikrarlı kriptolar arasında yer alan Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar olmalıdır.
  • Kripto portföyümün %10-20’sini küçük sermayeli altcoinlere şahsen yatırıyorum. Asimetrik riskleri severim. Birkaç altcoine yatırım yaparken, her şeyin yolunda gitmesine gerek yok, sadece 1 veya 2 ila 10x!
  • Birçok yatırım danışmanı artık yatırım ufkunuza bağlı olarak portföyünüzün %1 ila %5’ini Bitcoin’e yatırmanızı tavsiye ediyor. Bitcoin hala “tartışmalı” olabilir, ancak her ay Bitcoin’i onaylayan daha fazla milyarder, banka ve kurumsal yatırımcımız var. Bu talep fiyatları yukarı doğru itmeye devam edecek
  • Herhangi bir kriptoya yatırım yaparken, dijital para biriminin kullanım durumlarını/yardımcı programlarını anlayın. Dijital para biriminin çözmeyi amaçladığı sorunu anlayın.

Uzmanların görüşleri kriptoparahaber.com görüşlerini yansıtmamaktadır. Lütfen gelişmeye öğrenmeye ve araştırma yapmaya devam ediniz.

Yeni Başlayanlar için TradeSanta ile futures trading bot ve crypto profit calculator ile sonuçları en üst düzeye çıkarın.

 

Kaynak: Hazırlamış olduğumuz içerik “Kripto Portföyü Nasıl Oluşturulur

 

 


(Sponsorlu makale) Sorumluluk reddi: Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir. Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us  

Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık! Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel kripto para haberlerini Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin