Popüler altcoin bu duyurunun ardından ralli yaptı
Popüler altcoin bu duyurunun ardından ralli yaptı

İnternetin kapatıldığı Uganda’da kripto para ticareti durdu, kafalar karıştı: İnterneti kısıtlayan ülkeler kripto piyasasının önünü kesiyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – 1986 darbesinden bu yana iktidarda olan Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Perşembe günkü seçimler öncesinde altıncı dönemi kazanmak için elinden geleni yapıyor. Polis, pop yıldızı ve politikacı Bobi Wine’ı tutuklayıp taciz ederken, muhalefet olaylarını kapatmak için bahane olarak COVID protokollerini kullandı. Ardından devlet kurumları Facebook, Twitter ve WhatsApp gibi sosyal medya uygulamalarına erişimi kapattı. İnternetin engellenmesi kripto para ticaretinin önüne duvar koyuyor

Ugandalılar VPN kullandı, hükümet interneti kökten kapattı

Ancak Ugandalıların sosyal medya kısıtlamalarını sanal özel ağlar (VPN’ler) yoluyla aştığının ortaya çıkmasıyla Uganda İletişim Komisyonu tüm internetin fişini süresiz olarak çekti. İnternet servis sağlayıcılarının uluslararası ağ geçitlerinin çalışması askıya alındı.

Ülkenin internet bağlantısını iyileştirmeyi amaçlayan kâr amacı gütmeyen Uganda İnternet Değişim Noktası’nın başkanı Expat Kyle Spencer, Uganda’nın “dünyadan koptuğunu” yazdı. Yurtiçi internet trafiği bir günde %95 düştü. İfade edilene göre “sadece birkaç ağın hâlâ nabzı var ancak çoğunun çizgisi düz.”

İlk olarak sosyal medya sitelerinin hedef alındığı 12 Ocak’ta anonim bir kaynak şöyle dedi: 

Uganda’da kapatma, tam şeffaflığa ve açık haberciliğe ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda halktan bilgi akışını önlemek içindir.

Ülkede Bitcoin ve kripto para alım satımı durdu

Analiz sitesi UsefulTulips’e göre, 14 Ocak’tan bu yana Uganda’daki eşler arası borsalarda LocalBitcoins veya Paxful’da herhangi bir Bitcoin alım satım faaliyeti bildirilmedi. Ganalılar, Nijeryalılar ve Kenyalılar ticaret yapıyor ancak Ugandalılar tamamen durmuş durumda. LocalBitcoins üzerindeki UGX trade’leri yalnızca komşu ülkeler Ruanda, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yapılabildi.

Uganda pazarı oldukça küçük. P2P piyasaları, günde 5.000 ila 15.000 ABD doları arasında bir yerde işleme sahne oluyor. Anonim kaynak,”Aslında o kadar küçük ki Binance, Kasım 2020’de düşük ticaret hacimleri nedeniyle yerel sitelerini bile kapattı” dedi.

Otoriter eğilimli hükümetler kripto para ticaretine duvar koyabiliyor

Ancak faaliyet eksikliği yine de endişe verici görünüyor. Bitcoin’in otoriter eğilimli hükümetlere ve tekellere sahip ülkelerde bazı yumuşak noktaları var.

Kesintiden etkilenen telekom şirketi MTN Uganda, ülkenin cep telefonu pazarının %60’ını kontrol ediyor, akıllı telefonlar ve USB cihazları aracılığıyla internete erişim sağlamada temel bir rol oynuyor. Ve birçoğunun havale göndermek, okul ücretlerini ödemek ve “sansüre dayanıklı” Bitcoin satın almak için kullandığı mobil tabanlı bir ödeme sistemi olan Mobile Money çalıştırıyor.

Bununla birlikte, Ugandalılar bu tarz kesintilere alışkın ve geçici çözümler yaratmada adeta birer usta. 2018’de hükümet, “dedikoduyu” önlemenin bir yolu olarak cep telefonlarında sosyal medya uygulamalarına yapılan ziyaretleri vergilendirmeye başladı. Bu haftanın başlarında sosyal medya sitelerinin engellenmesi çok da sürpriz olmadı.

Bu, muhalefet gruplarının kirli oyunlara hazır olduğu anlamına da geliyor. Başkan Museveni’yi Twitter’da engellediği için dava açan Bobi Wine destekçisi Hilary Innocent Taylor Seguya, Decrypt’e şunları söyledi:

Birçok kişiyi VPN kurmaya teşvik etmiştik. Museveni, Ugandalıların bu perşembe günkü seçim usulsüzlükleri ve yasa dışılıkları hakkında iletişim kurmasını istemiyor, ancak bugün VPN alternatifine sahip olduğumuz için şanslıyız.

Bununla birlikte blok zincirleri, internet kısıtlansa bile (uydulardan ağlara kadar her şeyi kullanarak) hala çalışabiliyor.

decrypt


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin