featured
EOS ağı blok oluşturucu seçimine şaibeler karışabilir

Yeni başlatılan EOS ağı durduruldu!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

10 Haziran’da başlatılan EOS ana ağı (mainnet) lansmanı durdu. Daha önce ki yazımızda EOS’un bazı sorunları çözmeden ana ağı başlattığından bahsettik. Bu sorunlardan en büyüğü blok oluşturucusu adayının seçilmemiş olması. İlk bloğun oluşturulabilmesi için toplam oyların %15’inin kullanılması gerekiyor. Oylamada bu oranların çok altında kalınmasından dolayı EOS ağı durduruldu.

EOS ağı için 150 milyon tokenin oy kullanması gerekiyor

EOS’un geliştiricisi Block.one adlı şirket EOSIO yazılımının ilk versiyonunu piyasa sürdü. Bir hafta sonra yani 10 Haziran’da ana ağa geçildi. Ancak platformun aktif hale getirilmesi için yukarıda da bahsettiğimiz gibi toplam EOS arzının 15’i olan 150 milyon tokenin “blok üreticileri” için oy kullanması gerekiyor. Yazım sırasında, EOS yetkilileri tarafından bildirilen son verilere göre tokenlerin yalnızca %7,13’ü oy kullandı. Yani gereken token miktarının yalnızca %47’si karşılanmış oldu. Kalan 80 milyon tokenin ne zaman işlemleri tamamlayıp oy kullanacağı ise bilinmiyor.

Yeni başlatılan EOS ağı durduruldu
Yeni başlatılan EOS ağı durduruldu

EOS ağı blok oluşturucu seçimine şaibeler karışmış olabilir

EOS ana ağında yaşanan sıkıntılar her ne kadar teknik ekibin yeterli tedbirleri almamasından kaynaklansa da, kullanıcıların oy vermeme konusundaki isteksizliği de sürece ayrı bir darbe vuruyor. Kullanıcıların isteksiz olmalarının sebeplerinden en dikkat çekeni sürecin biraz karmaşık olması ve hesap güvenliği endişesi olarak belirtiliyor. Bu sorunların çözümü için teknik destek sağlansa da oylamada henüz bir hareketlilik yok.

Durum böyle olunca ağı aktif hale getirmek için blok oluşturucu adaylarının yeterli oyu kendi lehine kullanabilmeleri muhtemel. Tabi ki bu ihtimalin olması düzenlenen seçimlere gerginlik getirmiş durumda. Hatta gruplar arasında seçimi kazanmak için yapılan hamlelerden dolayı tansiyonun bir hayli yükseldiği söyleniyor. Ana ağda durum bu şekildeyken EOS hem Bitcoin (BTC) hem de Etherum (ETH) karşısında 10 Haziran’dan bu yana ciddi bir düşüş yaşadı. Ana ağın bir türlü aktif hale getirilememesi bu düşüşe neden olmuş olabilir.

CCN

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin