zk-snarks
Vitalik Buterin: “Zk-snarks ile saniyede 500 işlem mümkün hale gelecek”

Vitalik Buterin: “Zk-snarks ile saniyede 500 işlem mümkün hale gelecek”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin hafta sonu katıldığı bir araştırma forumunda Zcash’ın öncülük ettiği bir kriptografi formunun, (Zk-snarks) Ethereum’un ölçeklendirmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Zk-snarks adında oluşturulan form, Buterin’e göre, teknolojiyi kullanarak, Plazma veya Raiden gibi katman gibi iki ölçekleme çözümlerinden bağımsız, saniyede 500 işleme kadar “büyük miktarda” potansiyel ölçekleme yapabilir.

CoinDesk tarafından detaylandırıldığına göre ise, zk-snarks, büyük miktardaki bilgilerin, girdi miktarından bağımsız olarak aynı boyutta kalan sözde öz kanıtlara sıkıştırılmasını sağlıyor.

Buterin katıldığı forum ise şunlardan bahsetti:

İşlemleri toplu olarak doğrulamak için zk-snarks kullanarak, varlık varsayımlarını (örn. Kanallar, plazma) tanıtan katman 2’ler kullanmadan, büyük ölçülerdeki, varlık transferi işlemlerini büyük miktarda yapabiliriz.

Sözlerinin devamında Buterin, bir “katmer” düğümü, işlem ücretleri karşılığında işlemlerin toplanması görevini yerine getiren bir bilgisayar türü içeren bir yöntemi açıkladı.

Sonuç olarak, böyle bir kurulumun “ETH işlemleri için yaklaşık 24 kat daha hızlı ve ERC-20 transferleri için yaklaşık 50 kat daha hızlı” kazanımlara yol açabileceğini tahmin ediliyor.

Tasarı, platformun işlem kapasitesini artırmanın yollarını bulmak için, Ethereum araştırmacılarına baskı uygulandığında ortaya çıkarıyor.Örneğin, Parite iletişim sorumlusu Afri Schoedon’un Cuma günü attığı bir twit, geliştiricilere “dapps’i Ethereum‘da dağıtmayı bırakma” çağrısında bulundu.

Zk-snarks Ethereum blockchain üzerindeki baskıları azaltabilir

Buna karşılık Buterin, zk-snarks ölçekleme çözümlerinin Ethereum Blockchain’inin karşılaştığı baskıyı hafifletebileceğini yönünde bir twit attı.

Cumartesi günkü forum yorumlarında, Buterin ayrıca, zk-snarks ile yapılan işlemlerin bir araya getirilmesinin yoğun bir şekilde hesaplanmasına rağmen, teknolojinin gelecekte iyileşme olasılığı olduğunu söyledi.

Buterin ayrıca şunları da yazdı:

Yukarıdakilerin, röle sahiplerinin üzerinde oldukça ağır işler gerektiren bir çalışma gerektirdiğini anladım.  Ancak bu noktada, snark / stark kanıtlarının optimize etmenin kritik bir önemi olduğu biliniyor. Bu yüzden, zaman içinde daha fazla yazılım mühendisliği çalışmasının olacağına eminim.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin