featured

Thodex davasında son dakika: Çöken kripto para borsasının CEO’sunun cezası belli oldu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bir zamanlar Türkiye’nin en büyük kripto borsası olan Thodex, 2021’de çöktü ve 400,000 kullanıcı kripto para işlemlerine erişemedi.

Bunun ardından yakalanan Türk kripto borsası Thodex’in kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer, Perşembe günü 11,196 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Özer, ağırlaştırılmış dolandırıcılık, suç örgütüne liderlik etmek ve kara para aklamaktan suçlu bulundu.

Thodex

 

Özer, mahkemede “Dünyadaki herhangi bir kurumu yönetebilecek kadar akıllıyım” dedi. “22 yaşında kurduğum bu şirkette de bu açıkça görülüyor. Eğer bu bir suç örgütü olsaydı bu kadar amatörce davranmazdım.”

Özer’in borsayı yönetmesine yardımcı olan iki kardeşi de benzer cezalara çarptırıldı.

Ayrıca mahkeme kararıyla yaklaşık 135 milyon lira (yaklaşık 5 milyon dolar) para cezası da verildi.

Nihai duruşmada 21 sanık 40,564 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. 21 sanıktan 16’sı beraat etti, tutuklu bulunan 7 kişiden 4’ü ise delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

Diğer sanıklara da çeşitli suçlardan farklı derecelerde hapis cezası verildi.

Thodex’in çöküşü

2017 yılında kurulan Thodex, çöküşünden önce Türkiye’nin en büyük kripto borsasıydı.

Çöküşün ardından yaklaşık 400,000 kullanıcı, toplamda 2 milyar dolara yakın kripto mevduatına erişemedi.

Borsanın kapanması ilk olarak Özer tarafından, dört ila beş günlük bir ticaret arasını gerektiren, tanımlanamayan bir dış yatırımın duraklamasına bağlandı.

Ancak sadece bir gün sonra Özer, siber saldırıların ticareti durmaya zorladığını belirterek hikayeyi değiştirdi. Buna rağmen müşteri fonlarının güvende kaldığını iddia etti ve yatırımcılara geri ödeme sözü verdi.

Platformun çökmesinin ardından Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’a kaçarak ortadan kayboldu. Nihayetinde Ağustos 2022’de Arnavutluk’un önemli bir kıyı kenti olan Avlonya’da bulundu.

Thodex’in çöküşü özellikle Türkiye’de şok etkisi yarattı. Bu çöküş, Türk lirasının devalüasyonu ve bunu takip eden ülkedeki enflasyonla aynı zamana denk geldi.

Decrypt


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin