Rusya Telegram yasağını kaldırabilir
Rusya Telegram yasağını kaldırabilir

Telegram mahkeme kararıyla Rusya’da yasaklandı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Telegram mahkeme kararıyla Rusya’da yasaklandı. Moskova’daki bir mahkeme Telegram  davasını yönetti ve son kararı verdi.

Telegram mahkeme kararıyla ülke çapında yasaklandı

Rusya Telegram’a karşı açtığı savaşa devam ediyor. Moskova’daki bir mahkeme bugün Telegram uygulamasının ülke çapında yasaklandığını resmi olarak açıkladı. Bu karar Telegram’ın kullanıcılar arasında geçen mesajları deşifre etmek için kriptografik bir anahtar kullandığı söylentilerinden sonra geldi.

Rus hükumeti birkaç hafta önce Telegram üzerinde baskı kurmaya başladı

Rus hükumeti birkaç hafta önce Telegram üzerinde baskı kurmaya başladı. Firma, bir mesaj şifresini çözme aracı sağlamak için teknik kapasiteye sahip olmadığını belirterek, Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) ile işbirliği yapmayı reddetti. Buna cevaben, Rus yetkililer Telegram aleyhinde bir dava açarak, şirketin 13.000 dolarlık para cezasına çarptırılmasını istediler.

“Telegram aracılığıyla yayılan bilgi aşırılık ve terörizm mesajlarını içerebilir.”

Ülkede interneti denetleyen Rus İletişim Komisyonu (Roskomnadzor), Telegram’ı uyardı ve yetkilileri bir mesaj şifresini çözme aracı sunmaya çağırdı. Telegram’ın bu talebi 15 günlük süre içerisinde yerine getirmemesi üzerine, bugünkü mahkeme kararı çıkarılarak, Telegram Rusya’da yasaklandı. Rus İletişim Komisyonu’nun bir temsilcisi mahkeme huzurunda şunları söyledi:

Telegram aracılığıyla yayılan bilgi aşırılık ve terörizm mesajlarını içerebilir. Bu tür içerikler, mesajlaşma hizmetinin kullanıcıları dahil olmak üzere Rusya Federasyonu ve tüm vatandaşları için bir tehdit oluşturmakta.

Bu karar Rusya’yı internet sansürü açısından Çin’e yaklaştırıyor

Şimdiye kadar Rus hükümeti, büyük iletişim şirketlerinin kendi internet ağına girmesini yasaklamaktan kaçındı. Twitter’da bir okuyucu tarafından paylaşılan bir gönderide belirtildiği gibi, bugünün kararı Rusya’yı internet sansürü açısından Çin’e yaklaştırıyor.

Mahkemenin kararı, yasak hakkında izlenecek prosedürel yolları ortadan kaldırıyor

Rus İletişim Komisyonu, Telegram’ı Rusya’da yasaklanan servis sağlayıcıları listesine dahil edecek. İnternet Servis Sağlayıcıları (İSS’ler) bu nedenle Telegram’ı yasaklı siteler kapsamına alacak. Mahkemenin kararı, yasak hakkında izlenecek prosedürel yolları ortadan kaldırdı. Ayrıca karar için bir üst mahkemeye başvurma fırsatı oluşturmak için kararı hızlıca uygulamaya koydu.

Rus internet kullanıcıları şimdiden karara tepki göstermeye başladı

Moskova mahkemesinin kararı, Telegram Kurucusu’nun sürecin bir saçmalık olduğunu belirtmesinin üzerine, şirketin bunu durdurmak için herhangi bir yasal yola başvurmasına izin vermeden kesinleşti. Rus internet kullanıcıları şimdiden karara tepki göstermeye başladı.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Financemagnates

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin