Telegram’ın kurucusu
Telegram’ın kurucusu Rus yasağını atlatmak için Bitcoin kullanıyor!

Telegram’ın kurucusu Rus yasağını atlatmak için Bitcoin kullanıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov yaptığı açıklamada, popüler mesajlaşma platformunda hükümet yasağını atlatmak için ağ yöneticilerine Bitcoin ödemesi yaptığını söyledi.

Mesajlaşma uygulamasının kurucusu, Telegram kanalında Salı günü, Rus hükümetinin Telegram’ın özel mesajları paylaşmayı reddetmesinden dolayı kara listeye alındığını belirti. Şirket, yasak delmek için ise oldukça yoğun çaba harcıyor. Kullanıcıların platforma erişimini sağlamak için sanal özel ağlar (VPN’ler) ve diğer proxy hizmetlerini çalıştıran yöneticiler için Bitcoin ödemeleri yapıldığını açıkladı. Bu yasak, geçtiğimiz hafta yürürlüğe girmişti.  Bu hafta yerel medya kuruluşlarından bildirildiği üzere hükümet, Telegram kullanımlarını engellemek için milyonlarca IP adresini engelledi.

Durov, Rusya merkezli kullanıcıların – tahminen Telegram’ın toplam tabanının yüzde 7’sini oluşturan- uygulamada uzun vadeli olumsuz bir etki yaratmayacağını söyledi. Telegram kurucusu, ayrıca Rus kullanıcıları için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını da dile getirerek, bu konunun kendisi için büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Pavel Durov’un açıklaması ise şu şekildeydi:

Socks5 proxy ve VPN çalıştıran bireylere ve şirketlere Bitcoin hibe etmeye başladım. Bu yıl boyunca milyonlarca dolar bağışta bulunmaktan çekinmeyerek ve diğer insanların da takip etmesini umuyorum. Bunu  dijital bir direniş olarak görüyorum.  Merkezsiz hareket, dijital özgürlük ve globalleşmeyi geliştirmek için vardır.

Kararın, Telegram’ın Pazartesi günü  internet servis sağlayıcılarında yasaklamasının ardından alındığı  bildirildi. Yasağın üzerinden 24 saatten fazla bir zaman geçmesine rağmen, uygulamanın kullanımında  kısmen mevcut VPN, proxy servisleri ve kullanıcıların platforma bağlanmasına izin veren üçüncü parti bulut hizmetleri sayesinde önemli bir düşüş görülmedi.

Telegram’ın kurucusu Durov: “Özel mesajları paylaşmaktansa, şirketi kapatmayı tercih ederim!”

Durov’a göre, şirket şifreleme anahtarlarını ulusal güvenlik kurumlarına devrederse Telegram’ın yasağı kaldırılabilir. Ancak, kullanıcılarına yüzde 100 gizlilik sözü verdiklerini ve bu sözü çiğnemektense, hizmete son vermeyi yeğlediklerini  açık bir ifade ile dile getirdi.

Şirket, aynı zamanda bugüne kadar ki en büyük ICO’yu kurmak için fon toplama faaliyeti içerisindedir. Şirketin bugün itibariyle yaklaşık 1,7 milyar dolar topladığı ve daha önce bildirildiği üzere fonları kullanarak kendi merkezsiz ekosistemini oluşturmayı planladığı biliniyor.

coindesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin