Suçlular Bitcoin'den altcoinlere yöneliyor.
Suçlular Bitcoin'den altcoinlere yöneliyor.

Europol: “Suçlular Bitcoin’den Monero, Zcash ve Dash’e geçiş yapıyor.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünyanın dört bir yanından kanun adamları Bitcoin’in suç aktiviteleri için kullanıldığından bahsetti, bu süreçte kripto paralar hakkında bir bilgisizlik durumu olduğunu ortaya çıkarttı. Şimdi ise Europool daha da derine indi. Suçlular Bitcoin yerine farklı altcoinleri kullanmayı öğreniyor.

Suçlular Bitcoin’den, altcoin’e geçti

Europol: Suçlular Bitcoin'den Monero, Zcash ve Dash'e geçiş yapıyor
Europol: Suçlular Bitcoin’den Monero, Zcash ve Dash’e geçiş yapıyor

Eskiden Avrupa Polis Bürosu ve Uyuşturucu Birimi olarak bilinen Avrupa Birliği Yasama Uygulama İşbirliği Ajansı (Europol), sofistike suçluların alternatif kripto para birimine geçtiğinden ve araştırmacıların sadece Bitcoin’e odaklandığından endişe ediyorlar. Monero, Zcash ve Dash’in, AB kanun ajansının radarında görünmesi gerektiğini özellikle belirtiliyor.

Europol’ün bir siber suç analisti olan Jarek Jacubchek, Business Insider’a şunları söyledi:

Bitcoin’den, diğer kripto para birimlerine, daha yüksek düzeyde gizlilik sağlayabilecek oldukları için belirgin bir geçiş görebiliriz. Temelde, bu altcoin’leri kullanarak daha yüksek düzeyde bir gizlilik elde edebilirsiniz ve bu altcoinlerden bazıları, Monero gibi temel olarak gizlilik politikası kullanıyor. Gizli adresleri olmayan, şeffaf adresleri olan Dash gibi coinler de var. Ancak protokolünün bir parçası olan karıştırma işlemi var.

Suçlular için Bitcoin hâlâ başta

Europol: Suçlular Bitcoin'den Monero, Zcash ve Dash'e geçiş yapıyor
Europol: Suçlular Bitcoin’den Monero, Zcash ve Dash’e geçiş yapıyor

Bitcoin’den altcoin’e geçiş güya mevcut olan iki trend tarafından besleniyor. Birincisi; Bitcoin borsalarının finansal kurumlar tarafından para aklamaya karşı düzenlemelere ve baskıya maruz kalması. Borsalar, para aklamanın önüne geçmek için, kayıt olurken sizden kimlik fotoğraflarınızı ve kimlik bilgilerinizi istiyor. Haliyle bu da suçluları korkutuyor. İkincisi ise; polis kuvvetleri durumdan haberdar ve BTC adreslerini takip etmek için yeni yollar geliştiriyorlar. Buna ek olarak, birden çok kripto para arasında geçiş yaparak, suçlular araştırmacılardan izlerini daha iyi gizleyebilirler.

Tüm bunlara rağmen, yasalara saygılı vatandaşlar arasında da olduğu gibi orijinal kripto alışverişi içim kullanılan Bitcoin, suçlular arasında hâlâ en popüler. Kripto para nakil analizi firması Elliptic’in kurucu ortağı Tom Robinson şu ifadeleri kullandı:

Kripto para birimlerinde, yasa dışı faaliyetlerin büyük çoğunluğunun döviz kolaylığı ve daha gelişmiş altyapı nedeniyle hala Bitcoin üzerinden gerçekleşiyor.

Bitcoin

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin