spk kripto para
SPK bu yıl kripto para düzenlemelerini gündeme getirir mi?

SPK bu yıl kripto para düzenlemelerini gündeme getirir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bilindiği gibi Türk yatırımcıların kripto paralara olan ilgisi oldukça yüksek. 2019 yılında yapılan araştırmalar, Türkiye’de kripto para sahibi veya daha önce kripto para kullanmış olan vatandaşların araştırmaya konu olan diğer ülkelerden daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Kripto para piyasasında yapılan işlemlerin son derece riskli olması ve Türkiye’de yaklaşık 1 milyon yatırımcısının olduğunun tahmin edilmesi, yetkili mercilerin de dikkatini çekmişe benziyor.

Bugün basına yansıyan haberlerde Sermaye Piyasaları Kurulu’nun (SPK),bu yıl kripto para ve aracı kurumlarının denetim, düzenleme ve gözetim faaliyetleri için harekete geçeceği bildiriliyor.

Şu an Türkiye’de herhangi bir denetlemeye tabi olmayan kripto varlıklar ve aracılık faaliyetinde bulunan şirketler için sınırların belirlenmesi ve düzenli denetim, özellikle bireysel yatırımcıların mevcut ve olası mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için gerekli görülüyor.

Diğer yandan kripto paraların, SPK tarafından denetim ve düzenlemeye tabi tutulması, bu varlıkların finansal varlıklar alanında bir tanıma oturtulması durumunu da ortaya koyacaktır. Kripto varlıkların düzenlenmesi konusunda Avrupa ülkeleri ve ABD’de dâhil olmak üzere henüz yasal bir çerçeve oturtulmuş değil. Ancak ülkelerin kendi yargı alanlarına göre bu konuda çeşitli çalışmaları bulunuyor.

Bu konuda en katı önlemleri alan ülke Çin olarak görülüyor. Diğer yandan Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak tanıyan ve yasal gerekliliklere uyan kripto para borsalarını tanıyan Japonya, FSA ile kripto varlık düzenlemesi ve denetlemesi konusunda oldukça yol almış bir ülke çizgisi çiziyor.

2020 yılında Türkiye’de kripto varlıklara yönelik bir düzenlemenin hayata geçip geçmeyeceği konusunun, önümüzdeki aylarda netlik kazanabileceğini düşünüyoruz.


Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin