Sessiz çoğunluk Bitcoin fiyatına en büyük etkiyi yapıyor
Sessiz çoğunluk Bitcoin fiyatına en büyük etkiyi yapıyor

Sosyal medyada Bitcoin fiyatına en büyük etkiyi sessiz çoğunluk yapıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

New Jersey merkezli Stevens Teknoloji Enstitüsü araştırmacısı Feng Mai, sosyal medyanın Bitcoin fiyatına etkisini inceleyen bir araştırma yaptı. Mai’ye göre sosyal medya kullanıcılarının gönderileri ile fiyatlar arasında güçlü bir korelasyon var. Ayrıca Mai’ye göre, sosyal medyada Bitcoin fiyatına en büyük etkiyi sessiz çoğunluk yapıyor.

Sessiz çoğunluk Bitcoin fiyatına en büyük etkiyi yapıyor

Ancak araştırmaya göre Bitcoin fiyatına esas etkiyi Twitter’da sesi çıkmayan kullanıcılar yapıyor. Verilere göre bu kullanıcılar aktif sosyal medya kullanıcılarına göre fiyatlara 10 kat daha fazla etki ediyor. Mai’ye göre bunun sebebi, sessiz çoğunluğun belirli bir gündeme sahip olmadığı algısı nedeniyle daha güvenilir olarak görülmesi. Stevens İşletme Okulunda profesörlük yapan Mai, araştırma için 344 bin Bitcointalk postunu ve 3,4 milyon tweeti analiz etti.  Mai, tüm bunların araştırılması konusunda üniversitelerdeki meslektaşlarının yardımını aldı.

Sosyal medya fenomenleri geride kaldı

Kapsamlı bir şekilde sonuçlandırılmamış olsa da, 2015’te yapılan bir çalışma da sessiz çoğunluğun sürekli konuşan sosyal medya fenomenlerine oranla daha fazla etkiye sahip olduğuna işaret ediyor. Raporda sessiz çoğunluğun önemi şu ifadeler ile anlatılıyor:

Sosyal medyanın Bitcoin piyasalarına etkilerini avantaja çevirmek isteyen yatırımcılar, piyasa hakkında iyice bilgilenmek için sosyal ağlardaki en etkili insanları aktif bir şekilde izlemeli. Ancak yine de sessiz çoğunluğun gücü göz ardı edilmemeli. Ayrıca fiyatı belirleyen esas etkenin onların eğilimi olduğu unutulmamalı.

Tweetlerin etkisi genelde bir saat sonra hissediliyor

Araştırma raporu aynı zamanda forumdaki mesajların ve tweetlerin Bitcoin fiyatını farklı şekilde değiştirdiğine dikkat çekiyor. Tweetlerin etkisi genelde bir saat sonra hissediliyor. Forum yazılarının etkisi ise bir gün içinde hissediliyor. Bu durum, yatırımcıların gün içerisinde tweetlere cevap verebilmeleri ve piyasa tepkisinin daha ani olması ile açıklanıyor. Bununla birlikte forum gönderileriyle tartışmalar daha ayrıntılı olduğu için piyasaya gün içerisinde etki edebiliyorlar.

CCN

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin