Bitcoin fiyatının 27 bin dolara düşmesi, tarihi tasfiyeleri getirdi
Bitcoin fiyatının 27 bin dolara düşmesi, tarihi tasfiyeleri getirdi

Son kripto piyasası çöküşünü CBDC mi, sahte Satoshi mi yoksa ETF mi tetikledi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

BTC/USD paritesi olağanüstü bir şekilde düştü ve Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Son kripto piyasası çöküşünün açık nedenlerini bulmak ise zor. Bu konuda izlenecek teknik seviyeler her zamankinden daha geniş.

İşte kripto piyasası çöküşünün başlıca nedenleri

Volatilite sonunda geri döndü. Ve bir intikamla. Bitcoin sadece 6.000 doların altına değil, 2018’in en düşük seviyesinin altına düştü ve Ekim 2017’den bu yana en düşük seviye olan 5.200 dolara düştü. Diğer kripto para birimleri de düştü, ancak Ethereum ve Ripple’daki düşüşler aynı büyüklükte değildi. Peki piyasada ne oldu? Uzmanlar konuya bir açıklama getirebilmek için mücadele ediyorlar. Piyasayadaki son keskin fiyat düşüşlerini açıklamak için birkaç neden var:

1) Bitcoin Cash hard forku ve Craig Steven Wright

Bitcoin’in orijinal BTC’si ve hard fork olan Bitcoin Cash, 2017 sonlarında kripto fiyatlarındaki patlamanın arkasındaki tetikleyicilerinden biriydi. Ve şimdi, Bitcoin Cash’deki fork düşüş nedenlerinden biri olabilir. Yeni parlak oyuncaklara gösterilen dikkat, BTC’nin popülaritesini azaltmış ve aynı zamanda da ondan fon çalmış olabilir. Ayrıca kendisini Bitcoin’in kurucusu olarak ilan eden Craig Steven Wright, 14 Kasım’da attığı bir twette Bitcoin madencilerini Bitcoin fiyatını 1000 dolara düşürmekle tehdit etti. Bu gelişmenin de fiyatı düşürdüğü iddialar arasında.

2) Merkez bankası tarafından verilen kripto paralar

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Christine Lagarde, merkez bankalarının kendi kripto paralarını vermesi gerektiğini öne sürdü. Bu, Bitcoin’in tasarlandığı merkezsiz kripto para fikrine uygun değil. Devletin dijital paraları kontrol etmesi ve dağıtması, bağımsız ve merkezi olmayanları eskimiş hale getirebilir.

3) Piyasalar artık ETF’yi bekleyemez

Borsa Yatırım Fonu (ETF) için beklenti son aylarda yüksek oldu. Ancak, SEC birkaç Bitcoin ETF talebini reddetti ve bazılarını erteledi. Bu arada, Bitcoin oynaklığı düştü. Ama bir noktada, sabır tükeniyor, zayıf eller satıyor ve likidite düşüyor. Burada olan bu olabilir. Bir ETF, dijital paraya ana parayı çekmek için kritik öneme sahip. Fiyatlar onay için herhangi bir gecikme, reddetme ya da umut konusunda biraz hareket etti.

Peki sıradaki ne var? Bir kripto para uzmanı olan Tomas Salles, gerçekleşebilecek en kötü durumun fiyatların mevcut seviyelerde yer alması ve dar bir aralıkta işlem yapması olduğunu açıkladı. Fakat BTC/USD paritesi düşüşlerini uzatabilir veya geri sıçrayabilir.

Fxstreet

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin