featured

Son dakika: Stop Bitcoin ETF onayı öncesi SEC’in X hesabı hacklendi! Sahte paylaşımlar kripto para piyasasını nasıl etkiledi? İşte detaylar…

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Küresel piyasalar ve kripto para piyasası, bugün itibariyle Spot Bitcoin ETF’nin beklenen onayına ilişkin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun X hesabından yapılan bir paylaşımla sarsıldı. Bilgisayar korsanları ABD SEC’in X hesabını ele geçirdi ve tüm Bitcoin ETF’lerinin onaylandığına ilişkin sahte gönderiler yayınladı.

SEC’in resmi X (Twitter) hesabının ihlali, Bitcoin ETF onayları hakkında yanlış bir duyuru yapılmasına yol açtı ve haberin etkisi kripto paralar kadar avukatlar, senatörler ve analistler arasında kargaşaya neden oldu. X platformu güvenlik ekibince doğrulanan saldırı şöyle açıkladı:

“Kontrol ettik ve SEC hesabı hacklendi, ancak bunun nedeni X’in sistemlerindeki bir sorun değildi.”

Haber başta lider dijital varlık Bitcoin fiyatı etrafında tipik bir hareketlenme yaşanmasına ve ardından tasfiyeye neden oldu. Ajansın beklenen 10 Ocak 2024 tarihinde Bitcoin ETF başvurularına yeşil ışık yakıp yakmayacağı henüz bilinmiyor. Fakat 10 Ocak Çarşamba günü yani bugün, SEC’in ARK 21Shares Bitcoin ETF’yi (ARKB) onay ya da ret için son tarih olduğu biliniyor. Uzmanlar 11 spot Bitcoin ETF prospektüsünün tamamının aynı anda onaylanmasını bekliyor.

Bu arada SEC Başkanı Gary Gensler, menkul kıymetler ajansının spot bitcoin borsasında işlem gören ürünlerin listelenmesini ve ticaretini onaylamadığını açıklamasına rağmen birkaç saat içinde 140 milyon doların üzerinde tasfiye yaşandı.

Güncel gelişmeler ve tepkiler

Gary Gensler, sahte spot Bitcoin ETF gönderisinin ardından X’te paylaşımda bulundu. Gensler, “SEC twitter hesabı ele geçirildi ve yetkisiz bir tweet atıldı. SEC, spot bitcoin borsasında işlem gören ürünlerin listelenmesini ve ticaretini onaylamamıştır.” dedi.

Ayrıca ihlali kabul edip SECGov X hesabına yetkisiz erişimi doğruladıktan sonra ne yanlış paylaşımın ne de ihlalin kendi personeli tarafından gerçekleştirilmediğini vurguladı. Komisyon, ihlalin niteliğini ve ilgili suiistimalleri belirlemek için kolluk kuvvetleriyle iş birliği içinde kapsamlı bir soruşturma yapılması güvencesini verdi.

Ripple’ın Baş Hukuk Sorumlusu Stuart Alderoty, SEC’in kendi kurallarına atıfta bulunarak hesap verebilirlik ihtiyacını vurguladı. Alderoty, SEC’in dört gün içinde olayın niteliğini, kapsamını ve etkisini ve siber güvenlik tehdidi önleme süreçlerine ilişkin ayrıntıları açıklaması gerektiğini belirtti.

Bu arada bu hamle, düzenleyici kurumlar üzerindeki artan incelemenin ve kripto alanında tutarlı ve güvenilir iletişim talebinin altını çiziyor. Ayrıca bu kural , X platformunda birçok kripto piyasası meraklısının bahsettiği SEC tarafından Temmuz 2023’te getirildi. X soruşturmayı tamamladı ve ABD SEC hesabının bir bilgisayar korsanının telefon numaralarına erişim sağlamasının ardından oluşturulduğunu tespit etti. Şaşırtıcı bir şekilde, hesapta iki faktörlü kimlik doğrulama etkin değildi.

Kripto varlıklar habere nasıl tepki verdi?

SEC hesabından yayınlanan tüm Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasına ilişkin sahte gönderinin ardından saatler içinde piyasada 140 milyon doların üzerinde çıkış yaşandı. 70 milyon dolardan fazla uzun pozisyon ve 65 milyon dolardan fazla kısa pozisyon tasfiye edildi.

Lider dijital varlık Bitcoin fiyatı, sert bir yükseliş ve iniş yaşadı. Salı günü yayınlanan sahte X gönderisinin ardından yüzde 2,5 yükselişle 19 ayın en yüksek seviyesi olan 47.900 dolara yükseldi. Ardından gönderinin sahte olduğuna dair paylaşımla 45.100 dolara kadar düştü.  Bu yazının hazırlandığı sırada ise 45.589 dolardan işlem görüyor.

kripto
Bugünkü kripto para fiyatları / Kaynak: CoinmarketCap

İkinci en büyük dijital varlık Ethereum, son 24 saatte neredeyse yüzde 3 artışla 2.377 dolara yükseldi. İşlem hacmi yüzde 36 artan varlık şu anda 2.36 dolardan işlem görüyor.  Bununla birlikte Tether (USDT) oldukça dalgalı bir seyir izledi ve 0,04’lük bir düşüşün ardından eski fiyatını geri kazandı.

BNB, SOL ve XRP gibi altcoinler haberin etkisiyle sert düşüşler yaşadı. SOL son 24 saate yüzde 4 düşerken, BNB yüzde 1’lik bir kayıp yaşadı.

Meme coin cephesinde ise haber birçok popüler memeyi yeşil bölgeye taşıdı. Dogecoin fiyatı büyük ölçüde sabit kalırken Shiba Inu meme coinin fiyatlarında yaklaşık yüzde 3’lük bir artış görüldü. PEPE, BONK ve LDO olumlu tepki vererek yükselişe geçti. LDO yüzde 21 artarken PEPE yüzde 1’in üzerinde bir artış gösterdi. BONK fiyatı ise yaklaşık yüzde 30’a yakın yükseliş gösterdi.

Piyasalar ele geçirilen X hesabına dair spekülasyonlar ile çalkalanırken Meme Kombat ön satışlarda yeni rekorlara ulaştı.

Meme Kombat yeni bir seviyeye ulaştı!

100x büyüme potansiyeli ile yoğun ilgi gören Meme Kombat, ön satışlarda oldukça yüksek rakamlara ulaştığını duyurdu. Güncel verilere göre Meme Kombat projesi, 6.5 milyon dolar topladığını açıkladı. Güncel paylaşımlara göre 10. etaba geçen Meme Kombat’in güncel paylaşımlarına göre toplam arzının yaklaşık yüzde 50’sini ön satışa ayırmış durumda.

MK, yatırımcılarına hem eğlenceyi hem de kazanç elde etmeyi birlikte sunan çok yönlü bir proje olarak dikkat çekiyor. Bahis, ödüller ve staking alternatifleri ile kazanç sağlama olanağı sunuyor ve eğlence ile kazanç elde etmeyi bir araya getiriyor. Ayrıca yapay zeka destekli arena savaşları ile fark yaratan Meme Kombat fiyatı 10 etabın arından 0,279 dolar oldu. Büyümeyi sürdüren Meme Kombat tokeni ETH ve USDT ile resmi web sitesinden satın alınabiliyor.

Meme Kombat’i Ziyaret Edin

coingap


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

 


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin