Singapur Parasal Otoritesi'nin yeni kurallarının diğer özellikleri
Singapur Parasal Otoritesi'nin yeni kurallarının diğer özellikleri

Singapur Parasal Otoritesi, kripto sektörüne yönelik düzenlemeleri sıkılaştırıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Singapur’un kripto para sektörüne yönelik olumlu yaklaşımı bölgeyi kripto ticareti ve ICO’lar konusunda iyi bir noktaya getirdi. Bu özellikle de Çin’in kripto yasakları nedeniyle önemli bir girişim olarak görülüyor. Singapur’un kripto para sektörüne yönelik bu dostane yaklaşımı nedeniyle ülkeden kripto sektörüne ilişkin sıkı düzenlemeler gelmeyeceği beklenen bir durumdu. Ancak şimdi ise ülkenin fiili merkez bankası olan Singapur Parasal Otoritesi (MAS), ICO’ların  ya da dijital token satışlarının ülkenin menkul kıymet yasaları kapsamında nasıl ele alınacağını gösteren yeni kurallar yayınladı. Bu sektöre yönelik kılavuz ilkeler, kripto para birimleri ve ICO‘lar hakkında birkaç örnek olay da içeriyor.

Kasım ayında ICO finansmanı ve proje sayılarında düşüş yaşandı

MAS, ICO’lar aracılığıyla satılan tokenleri menkul kıymet olarak sınıflandırabilir

Singapur‘daki fiili merkez bankası, 14 Kasım 2017 tarihinde yaptığı açıklamasında Blockchain tabanlı ICO’lar aracılığıyla satılan dijital tokenlerin, ülkenin Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Yasası ve Mali Danışmanların (SFA) hükümlerine dayanarak belirli koşullar altında menkul kıymetler olarak kabul edilebileceğini iddia ediyor. Regülatörün 14 Kasım’da yaptığı açıklamada şu önemli ifadeler dikkat çekiyor:

Tokenler, SFA kapsamındaki sermaye piyasası ürünleri kapsamına giriyor ise ICO’lar MAS tarafından düzenlenebilir. Sermaye piyasası ürünleri arasında, kaldıraçlı işlemler, menkul kıymetler, vadeli işlem sözleşmeleri, sözleşmeler veya düzenlemeler bulunuyor.

Singapur Parasal Otoritesi’nin yeni kurallarının diğer özellikleri

Ayrıca yeni yönergelerde, Singapur’daki diğer yasaların, ülkede yapılan token satışlarını da düzenlemek için kullanılabileceği belirtiliyor. Bu yasalar, sonuç olarak MAS’ın düzenleme alanına girmeyen kuralları içeriyor. Singapur Parasal Otoritesi, konuya yönelik şu açıklamayı yapıyor:

MAS’ın düzenleyici kurallarında bulunmayan işlevleri yerine getiren dijital tokenler, yine de kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele için başka yasalara tabi olabilir.

Kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele ile ilgili olarak MAS, yeni bir ödeme hizmeti çerçevesi oluşturacağını da belirtiyor. Bu düzenlemeler, “fiat para veya diğer dijital para birimleri için kripto paraların ticareti veya takası” ile ilgilenen firmaları kapsayacak.

Ernst & Young raporuna göre, ICO’ların yüzde 86’nın liste fiyatlarının altında

Singapur, ICO’lar konusunda tercih edilen ülkelerden biri

MAS, kripto para ticaretindeki aracı kurumlara yönelik düzenlemelerin kapsamını şu ifadeler ile anlatıyor:

Bu aracı kurumlar, sundukları hizmetlerdeki riskleri ele almak için politikalar, prosedürler ve kontrol noktaları koymak zorunda olacak. Bu düzenleyici önlemler; müşteri durum tespiti yapmak, işlemleri izlemek, tarama yapmak, şüpheli işlemleri rapor etmek ve işlem kayıtlarını tutmak için gereken bilgileri içerecek.”

MAS yetkilileri, Ağustos 2017’de bazı ICO‘ların, kriptografik verilere dayanarak ülkenin menkul kıymet yasalarına tabi olacağını açıkladı. Ayrıca MAS, Singapur Borsası (SGX) ile birlikte Deloitte, NASDAQ ve Anquan gibi finans devleri ile iş birliği yaparak kripto paraların ve menkul kıymet varlıklarının anında takası için çözümler geliştirdi. Kripto ticareti konusunda Singapur son zamanlarda önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Aynı zamanda Singapur, Çin’in  kripto sektörüne ve ICO’lara yönelik yasaklarından sonra özellikle de kitlesel bir fonlama türü olan ICO’lar için tercih edilen ülkelerden biri haline geldi.

ICO’lar, Kasım ayında en düşük fon girişlerini kaydetti

Yeni düzenlemelerin kripto sektörüne etkileri

Singapur yetkilileri tarafından çıkarılan sıkı düzenlemeler, ülkenin kripto sektörünü olumsuz etkileyebilir. Ülkedeki kripto para borsalarının işlemleri, yeni yönergelere göre MAS’a düzenli olarak raporlanacak. Bu durum, kripto ticareti ile uğraşan işletmeler için ilave yükler oluşturacak. Bu nedenle şirketler, ülkede kalmaya istekli olmayabilir ve diğer ülkelere faaliyetlerini kaydırmayı düşünebilir.

Yeni düzenlemeler ayrıca kripto para borsalarındaki iş maliyetini de fazlası ile artıracak ve dolayısıyla borsaları işlem ücretlerini artırmaya zorlayacak. Bu durum tüm kripto piyasasına olumsuz etki edebilir, çünkü artan işlem ücretleri, yeni yatırımcıların kripto para piyasasına girmesini engelleyebilir.

Cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin