Sıcak gelişme: FATF, kripto para borsalarına sıkı kurallar getirdi, uymayan borsa kapatılacak
Sıcak gelişme: FATF, kripto para borsalarına sıkı kurallar getirdi, uymayan borsa kapatılacak

Sıcak gelişme: FATF, kripto para borsalarına sıkı kurallar getirdi, uymayan borsa kapatılacak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kara para aklama ve diğer yasadışı faaliyetlerle mücadele etmek için çaba gösteren uluslararası bir örgüt olan Finansal Eylem Görev Gücü (FATF), aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 37 üye ülke için küresel kripto para alım satım borsalarının müşterileri hakkında kişisel bilgileri paylaşması gerektiğine karar verdi. Bu kural, birinin bir borsadan diğerine para aktarması gerektiği durumlar için geçerlidir.

Adınız lütfen?

Bu kural, geleneksel finans dünyasında yeni bir şey değildir, çünkü risklerini azaltmak için müşterilerinin verilerini değiştiren uluslararası bankalar için de geçerlidir. Şu andan itibaren, kripto borsaları (“sanal varlık servis sağlayıcıları” kategorisine girer) her aktarıma gönderenin adı, hesap numarasını, fiziksel adresi vb. bilgileri ekleyip işlemi gerçekleştirmeli.

FATF, bu gereklilikleri nasıl uygulanacağına dair bir tavsiye listesi sunuyor. En ilginç kısım, fon gönderen kişiyi gizleyebilecek çeşitli hizmetlerdeki kısıtlamadır. “Kötü adamlar” listesine giren kullanıcıların herhangi bir işlem yapmasına izin verilmemektedir.

FATF kurallarına uymayan borsalara dikkat

Belli bir ülke FATF’in şartlarına uymayı inatla reddederse, kuruluş tarafından kara listeye alınma ve bu nedenle yatırımcılar için toksik olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. (Konuya ilişkin örnek: İran)

FAFT’e göre, kurallara uymayan borsaların işlem yapması yasaklanacak. Ayrıca belgede, “VASP (sanal varlık servis sağlayıcıları), bu tür eylemlerle ilgili riskleri yönetemez ve azaltamazsa, VASP’ın bu tür eylemlere katılmasına izin verilmemelidir” deniliyor. FATF ilk olarak Eylül 2018’de kara para aklamayı ve terörizmi önlemenin bir aracı olarak kripto borsaları için bir takım kurallar koyma niyetini açıklamıştı.

U.Today

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin