SEC bireysel yatırımcıları korumaya çalışıyor
SEC bireysel yatırımcıları korumaya çalışıyor

SEC bireysel yatırımcıları korumaya çalışıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

SEC bireysel yatırımcıları korumaya çalışıyor. ABD’nin Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ICO sahtekarlığıyla mücadele etmek ve bireysel yatırımcıları korumak için yeni silahlar ortaya çıkardı.

Kripto para sektörü büyümeye devam ediyor

Bildiğimiz üzere, özellikle Bitcoin‘in 20 bin dolarlık en yüksek değerine ulaşma gibi büyük dönüm noktaları ile birlikte, kripto paralar 2017 yılında yatırımcıların her zaman kendini göstermek istediği bir sektör oldu.

Potansiyel yatırımcılar, mevcut kripto para birimleriyle ticaret yapabilir veya yeni bir ICO’ya yatırım yaparak yepyeni bir sanal para biriminin parçası olabilirler. Bu kendi içinde milyar dolarlık bir endüstri ve büyümeye de devam ediyor.

SEC’in son hamlesi,  ICO’lar ve pek çok kripto para platformunu etkileyebilir

Ancak, bu ICO’ların merkezi olmayan ve herhangi bir otoriteye karşı sorumlu olmaması, bir sahtekarlık potansiyeli olduğu anlamına geliyor. Fox Business’a göre bu, SEC’in aktif olarak mücadele ettiği bir konu. Aslında, düzenleyicinin en son hareketi, özellikle ICO’lar olmak üzere, pek çok kripto paralar ile ilgili platformları etkileyebilir.

Başkan Jay Clayton yönetimindeki SEC, şimdiye kadar sadece dokuz kripto dolandırıcılığı davasıyla harekete geçmiş olmasına rağmen, SEC’in yazışmalarına yönelik özel kaynaklar, komisyonun aktif olarak onlarca dava açtığını gösteriyor. Eğer bu doğruysa, 2018 yılı SEC’in çok sayıda dolandırıcılık olayı failine karşı kararlı adımlar attığı büyük bir yıl olabilir.

SEC Başkanı, kripto paraları lale çılgınlığı ve Dotcom Balonu olaylarına benzetiyor

Jay Clayton’a yakın kaynaklar, Başkanın kripto paraları bir zamanlar Hollanda’da gerçekleşen “lale çılgınlığı” ve 2000 yılında NASDAQ‘daki senetlerin büyük değer kaybı yaşamasına neden olan “Dotcom Balonu” olaylarına benzettiğini ifade ediyor. SEC’in hedeflerinden bazılarını temsil eden bir avukat konuya yönelik şunları söyledi:

Açıkçası, kripto para ticareti yapan bazı gerçek şirketler var. Ancak Jay Clayton bu işin büyük bir bölümünü dolandırıcılık olduğuna inanıyor.

SEC bireysel yatırımcıları korumayı temel amacı olarak gösteriyor

Düzenlemeye başkanlık edenlerden ve SEC’in eski başkanı olan Harvey Pitt konuya yönelik şu açıklamayı yaptı:

Bu alanda hesaplaşma gününün geldiğini söyleyebilirim. Aynı zamanda yatırımcıların dolandırılmasını engelleyen bu önlemlerin alınmasına yönelik faaliyetlerin derin bir  endişe yarattığını düşünüyorum.

Kripto para birimlerinin merkezi olmayan yapısı, regülatörler için bir kabus haline geliyor. Ancak, kripto paralar menkul kıymetler olarak değerlendirilirse, SEC yetkisiz eylemler için yaptırım uygulayabilir. Bu baskının temel amaçlarından biri, bireysel yatırımcıları hedef alan hileli ICO’ları ortadan kaldırmak.

SEC, Bitcoin ETF‘lerini de incelemeye başlayacak

Bu, SEC için yoğun bir yıl olacağını gösteriyor. SEC sadece dolandırıcılık yapan sahte ICO’ları bulmaya odaklanmayacak, aynı zamanda ABD’de işlem görmesi beklenen Bitcoin ETF‘lerini de incelemeye başlayacaklar.

Bu karar, SEC’in bireysel yatırımcıyı koruma sorunları konusundaki endişelerini dile getirmesinin sonra geldi. Fakat CBOE ve JPMorgan Chase gibi büyük isimler daha önce ETF gelişimine destek verdi.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bitcoinist

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin