İngiltere Merkez Bankası Başkanı: “Kripto paralar risk teşkil etmiyor.”
İngiltere Merkez Bankası Başkanı: “Kripto paralar risk teşkil etmiyor.”

İngiltere Merkez Bankası Başkanı: “Kripto paralar risk teşkil etmiyor.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İngiltere Merkez Bankası Başkanı: “Kripto paralar risk teşkil etmiyor.” İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney Kamusal Politika Forumu’nun Toronto’daki Kanada Gelişim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada kripto para sektöründen bahsetti. Mark Carney, kripto paralarla çok ciddi miktarda yasa dışı işlem yapılmasına rağmen kripto paraların mevcut durumda  herhangi bir tehdit oluşturmadıklarını belirtti.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı: “Kripto paralar hala küçük çaplı  ve finansal sisteme bağlı değil.”

Mark Carney bu yıl Arjantin’de gerçekleşen G20 zirvesinde de kripto paralar hakkında olumlu açıklamalar yaptı. Mark Carney kripto paraların ekonomik sistem için şu an için herhangi bir risk teşkil etmediği vurguluyor. Merkez Bankası yöneticisine göre kripto paraların finansal sistem için riskli olmamalarının nedeni hala küçük çaplı olmaları ve finansal sisteme bağlı olmamaları.

Mark Carney, kripto paraları şu an bir risk unsuru olmadığını belirtse de bu para birimleri üzerinden devasa miktarda yasa dışı işlem gerçekleştiğini de vurguluyor. İngiltere’nin resmi kurumlarından biri Mark Carney’in görüşünün tam aksini söylüyor. İngiltere Hazinesi 2017 yılında Ulusal Para Aklama ve Terörizm Finansmanı Risk Değerlendirmesi adı altında bir rapor yayınladı. Söz konusu raporda konuya yönelik şu ifadeler yer almakta:

Ulusal Suç Kurumu (NCA) kara para aklama için dijital para kullanımı riskini kısmen düşük olarak değerlendiriyor.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı: “Kripto para borsaları, siber saldırılarına ve hırsızlığa karşı savunmasız.”

Mark Carney ayrıca, kripto para birimi sistemlerinin daha ağır ve daha ciddi düzenlemelerden geçmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor ve açıklamalarına şunları ekliyor:

Kanada dolarınızı kripto paraya dönüştürebildiğiniz düzenlenmemiş durumda olan borsalar var. Bu borsalar düzenlenmediklerinden bazı durumlarda ciddi suistimaller yaşanabileceği gibi siber saldırılarına ve hırsızlığa karşı da savunmasızlar. Ayrıca bu borsalar gerekli standartlara uyum sağlayamıyorlar. Bunların tolere edilmesini gerektiren bir sebep yok.

Kripto paralar ve işlem gördükleri borsaların yanı sıra, bunların her ikisini de belirli yasal çerçevelere oturtmak için gereken kurumsal düzenlemeler en iyi şekilde yapılabilir.

Kripto para sektöründe düzenlemeler olmalı ve bu şimdi olmak zorunda

Yukarıdaki yorumlarına rağmen, Mark Carney, finansal sistemin bir parçası olmanın muazzam ayrıcalıklar getirdiğini, ancak bu ayrıcalıkların ise beraberinde büyük sorumluluklar getirdiğini belirten, hatta aksiyon filmi benzeri bir sonuç ortaya koyuyor.

Mark Carney’e göre, kripto para sektöründe düzenlemeler olmalı ve bu şimdi olmak zorunda. Kripto paralar tüm dünyada ciddi bir şekilde ilgi ve talep görüyor. Bu da zamanında ve sorumlu bir düzenleyici reaksiyon gerektiriyor. Şartlar tanımlanmalı, çerçeveler, insanların neyin yasal ve neyin olmadığı konusunda netlik kazanabilmesi için yerine getirilmeli. Aynı zamanda, bu gibi düzenlemeler sayesinde kripto para sektöründe karşılaşılan yanlış projeler de ortadan kaldırılabilir.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bitcoinist

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin