bitcoin etf
SEC alışılmamış Bitcoin ETF başvurusu üzerinde düşünüyor

SEC alışılmamış Bitcoin ETF başvurusu üzerinde düşünüyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), resmi olarak, düzenlenmiş bir borsada bir Bitcoin ETF (borsada işlem gören fon) listeleme teklifine ilişkin kamuya açık bir bilgilendirme yayınladı.

Vaneck, Fiziksel Bitcoin ETF oluşturmak için SolidX ile ortaklık kuruyor

Bu bilgilendirme, Chicago merkezli türev araçlar borsasında (CBOE) VanEck ve SolidX Ortaklığı ile Bitcoin fonu paylarının listelenme ve ticarete sunulma talebine yanıt olarak geldi.

CBOE, Bitcoin futures ürünlerini listeleyen ilk ABD takası unvanına sahip bir borsadır. Bunun yanında CBOE yönetimi, platformun henüz gelişmekte olan kripto para türevleri endüstrisinde liderliklerini sürdürme niyetinde olduklarını belirttiler.

Başvuru belgelerine göre, mevcut fonlar Bitcoin’e – Bitcoin futures’larına değil – doğrudan yatırım yapacak. Ve her bir pay fonların net varlıklarındaki bölünmemiş bir faydayı temsil edecek.

Başvurudan bazı detaylar ise şu şekilde

Fon, esas olarak tüm varlıklarını tezgâh üstü (OTC) pazarlarda satılan Bitcoin’lere yatırım yaparak değerlendirmeyi amaçlıyor. Bununla beraber fon, yerel ve uluslararası Bitcoin borsalarında işlem gören Bitcoin’e de yatırım yapabilir. Bu ise yatırım fonu yönetiminin takdirine göre likit veya başka bir metot ile yapılabilecek. Bitcoin fiyatında meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan kazançları telafi etmek veya iyileştirmek için ise tasarlanmış herhangi bir plan bulunmuyor.

Bu nedenle, SolidX Bitcoin Hisseleri, Bitcoin Yatırım Ortaklığına (OTC: GBTC) çok benzer bir ürün olacak. GBTC ise şu an Grayscale Investments ve geleneksel finansal enstrümanlarından oluşan en popüler Bitcoin yatırım ürünü olarak biliniyor. GBTC’nin şu anda SEC tarafından regüle edilmiş bir borsada listeleniyor. Bu sebepten dolayı tezgâh üstü (OTC) işlemlerinin çok daha az likit olduğunu söyleyebiliriz.

Fonun fiyatı SEC onayı alabilmek için oldukça yüksek tutuluyor

Öte yandan, SEC, büyük ölçüde, bu aşırı dalgalanmaya sahip, yüksek riskli yatırım ürününün perakende yatırımcılara daha erişilebilir hale getirilecek olmasından dolayı, bir Bitcoin ETF onayı verme konusundaki kaygılarını arttırmış gözüküyor.

Kurulmak istenen bu fon, VanEck’in bir Bitcoin ETF oluşturma ve listeleme konusundaki üçüncü denemesi olacak. VanEck, küçük yatırımcıların satın almasının önüne geçmek adına hisseleri çok pahalı hale getirerek SEC’i ikna etmeye çalışacak. Buna göre kayıt beyan tarihi itibarıyla, her pay bedelinin yaklaşık olarak 150.000 dolar değerinde (yaklaşık 25 Bitcoin) olacağı bildirildi.

Bu fon ve önerilen diğer Bitcoin ETF’leri arasındaki tek fark ise bununla sınırlı değil. Kripto para spot piyasalarının bütünlüğü ile ilgili düzenleyici endişeler göz önüne alındığında, çoğu Bitcoin ETF teklifleri, fonlarını,  Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından düzenlenen Bitcoin vadeli işlemler borsasında değerlendireceğini belirtiyor. Buna karşılık, SolidX Bitcoin hisseleri, portföylerine dahil edecekleri Bitcoin’i doğrudan veya en azından bir emanet şirkette tutacak.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin