Satoshi Nakamoto’nun heykeli, Lenin Heykelinin yerine geçecek
Satoshi Nakamoto’nun heykeli, Lenin Heykelinin yerine geçecek

Dünyada bir ilk: Satoshi Nakamoto’nun heykeli dikiliyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ukraynalı kripto para topluluğu Bitcoin’in gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun heykeli dikerek ölümsüzleştirmek istiyor. Bitcoin’e ilgi duyan topluluk gereken hazırlıkları tamamlayarak prosedürü başlattı. Burada asıl önemli olan heykel için kararlaştırılan yer. Heykel ülkenin başkenti Kiev’de bulunan tarihi Shevchenko Bulvarında sergilenmek isteniyor. Bu bulvarda Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin’in bir heykeli bulunuyordu. Ancak heykel 2014 yılında çıkan Ukrayna devrimi olayları esnasında devrildi.

Satoshi Nakamoto’nun heykeli, Lenin heykelinin yerine geçecek

Kripto para topluluğunun dikkatini çekmeyi başaran dünyada ilk olan bu girişim “Satoshi Nakamoto Cumhuriyeti” olarak bilinen bir grup tarafından yönetiliyor. Grup ilk adımda akıllı telefon ya da tablet gibi mobil cihaz uygulamasıyla gözükebilecek, sanal bir anıt oluşturmayı planlıyor. Bu hizmeti sunacak uygulama ise sanal gerçeklik şirketi Raccoon World tarafından geliştirilecek. Sanal anıtın tamamlanmasından sonra grup, bir bağış kampanyası yaparak, Kiev Şehir Devlet Yönetimi’ne heykel izni için dilekçe verecek. Kent yönetiminin, heykelin tercih edilen yere yerleştirilmesine izin vermemesi durumunda ise heykelin yapımı için başka bir yer seçilecek.

“Satoshi Nakamoto, merkeziyetsiz toplum ile yeni bir çağı temsil ediyor.”

Satoshi Nakamoto Cumhuriyeti’nin kurucularından Andriy Moroz’a göre, geçmişin sembolü yerine geleceğin sembolü yapılacak. Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto burada geleceği temsil ediyor. Son derece radikal bir girişime imza atan grubun yöneticisi Andriy Moroz, Radio Free Europe’a verdiği demeçte şunları söyledi:

Lenin’in heykeli geçmiş yüzyılların sembolü olan ve insanların kalplerinde kötü duygular bırakan bir simgeydi. Diğer yandan Satoshi Nakamoto, merkeziyetsiz toplum ile yeni bir çağı temsil ediyor.

Sadece heykelle sınırlı kalmayan grubun planları arasında Satoshi Nakamoto Şehri’nin kurulacağı bir ada satın almak gibi planlar da bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak grup, sanal dünyada merkezi olmayan bir Blockchain Cumhuriyeti kurmayı hedefliyor. Dünyadaki herhangi bir şehir de Nakamoto heykeline sahip olmak için bağış toplayabilir. Gruba göre gerekli parayı toplayan şehirler bu anıtı sergileyebilir. Pekin, Dubai, New York ve Tokyo gibi dünyanın çeşitli yerlerindeki büyük şehirlerin heykel için harekete geçtiği söyleniyor. Ancak Nakamoto’nun en büyük heykeli Satoshi Nakamoto şehri için yapılacak. Tabiki Satoshi Nakamoto heykellerinin neye benzeyeceği merak konusu. Çünkü Bitcoin’in yaratıcısının kim olduğu tam olarak belli değil. Satoshi Nakamoto’nun bir kişi ya da grup olabileceğine yönelik çeşitli bilgiler bulunuyor.

Dünyada bir ilk, Satoshi Nakamoto’nun heykeli dikiliyor
Dünyada bir ilk, Satoshi Nakamoto’nun heykeli dikiliyor

Slovenya’dan dev Bitcoin anıtı

Satoshi Nakamoto ismini yüceltecek bir anıta yönelik fikir ilk olarak Ukrayna’dan çıkmış gözükse de, dünyadaki ilk Bitcoin anıtı Slovenya’da kuruldu. Slovenya’nın dördüncü büyük şehri Kranj’a bu yılın başlarında Blockchain’i temsil eden bir heykel dikildi. Bitcoin şeklini andıran heykel yedi metre genişliğinde ve yedi ton ağırlığında. Devasa Bitcoin anıtı şehrin tam merkezinde bulunuyor. Ayrıca Bitcoin heykeli şehir sakinlerinin oylarıyla belirlenerek yapıldı.

CCN

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin