Daha önce kripto para birimlerini düzenlemeye yönelik çeşitli çalışmalar yapan Rusya kripto paraları yasalar ile sınıflandırmak için harekete geçiyor.
Rusya kripto paraları “dijital haklar” olarak adlandırıyor
Mayıs ayında, kripto para birimlerinin belirsiz yapısıyla ilgili riskleri ortadan kaldırmak için bazı düzenlemeler önerildi. Şimdi, Duma Meclisi Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, tasarının hazır olduğunu belirterek, 29 Temmuz‘da yürürlüğe gireceğini söyledi. Anatoly Aksakov, kripto paraların düzenlenmesi konusunda ise yasa koyucuların şu anda mevcut olan “kripto para”, “dijital para” ve “dijital para birimi” terimlerini terk ettiklerini ve taslaklardan dahi çıkardıklarına dikkat çekiyor. Anatoly Aksakov, bunların yerine artık kripto paraların “dijital haklar” olarak adlandırılacağını şu sözlerle belirtiyor:
Dijital para birimi ve dijital para kavramları kesinlikle literatürden kaldırılacak. Tasarının herhangi bir yerinde görünmeyecek ve bu terimler artık olmayacak. Kısacası “kripto para birimi” terimini kaldıracağız.
Kripto paralar Rusya’da varlık olarak değil, hak olarak tanınacak
Anatoly Aksakov’a göre dijital hakların ticaretine izin verilmeli. Ancak kripto paralar Rusya’da, varlık olarak değil, yalnızca hak olarak tanınacak. Buna göre, Rus vergi mevzuatı değişikliklere uymak için bazı düzenlemeler yapmalı. Anatoly Aksakov daha sonra konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:
Vergi amaçlarıyla dijital hakların nasıl dikkate alınacağını açıklamak için vergi kanununda bazı değişiklik yapmamız gerekecek. Dijital varlıklar mülk olarak değil, yeni bir dijital mülkiyet hakları türü olarak kabul edilecek.
Rusya ICO’ları da düzenleyecek
Duma Meclisi Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, Rusya’nın ABD’ye kıyasla ilk para teklifi (ICO) yoluyla çıkartılan token konusunda farklı bir yaklaşım getirmeyi planladığını şu sözlerle açıkladı:
Token dijital bir yasa ve Merkez Bankası’ndan aldığı imtiyaz ile çalışmaya devam ediyor. Öncelikle, ICO prosedürünün yayınlanması ve kullanılması güvenlik açısından sıkıntı değil. Ancak tokenlerin ödeme yöntemi ve ticari araç olarak kullanılması ise farklı bir mesele. Bu aşamaya gelmeden önce Merkez Bankası tarafından, tokenin bir ödeme aracı olarak bir risk taşıyıp taşımadığını, mali hesaplamanın yapılıp yapılmadığının incelemesi gerekiyor.
Düzenlemeler Rusya Meclisi tarafından henüz onaylanmadı
Anatoly Aksakov konuya belirli bir açıklık getirmiş olsa da, açıklamalarla birlikte kafalara takılan daha fazla soru ortaya çıktığı görülüyor. Örneğin, bu iki katmanlı token sistemi kullanıldığında Merkez Bankası bir tokenin para olarak kullanılmayacağına karar verirse ne olacak? Proje sonlandırılacak mı? Tabi ki, söylenen hiçbir şey henüz yasalaşmadı ve çalışmalar devam ediyor. Duma Meclisi ise, halen daha düzenlemelerin ulusal mevzuata dahil edilip edilmemesini tartışıyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.