Ripple ve Stellar tokenleri arasındaki temel farklar nelerdir?
Ripple ve Stellar tokenleri arasındaki temel farklar nelerdir?

Ripple ve Stellar gerçekten kıyaslanabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para piyasasının her gün nasıl büyüdüğünü görebiliyoruz. Sürekli olarak kripto paralar, sektörün genişlemesi ve her seferinde sektörün ihtiyaçlarına bağlı yeni hizmetler sunarak, daha geniş bir sektöre dönüşüyor. Bununla birlikte, bazen repertuarın bu büyüklüğünde, kripto para birimleriyle ilgili birçok benzerlik bulunabilir; hatta birini diğerinden ayırt etmek için zorlanabiliriz de. Peki bu durumda Ripple ve Stellar gerçekten kıyaslanabilir mi?

Ripple ve Stellar tokenleri arasındaki temel farklar nelerdir?

Tam olarak Stellar (XLM) ve Ripple (XRP), birbiriyle çok sık bağlantısı olan iki ayrı kripto para. Nitekim Stellar ve Ripple arasında bir çok benzerlik var. Bunların en popüler olanı aynı kişi “Jed McCaleb” tarafından kurulmuş olması. Ama gerçek şu ki, ortak noktalara rağmen, bu kripto paralar çok farklı davranıyor ve hedefleri aynı şekilde çok farklı. Stellar ve Ripple tokenleri arasındaki temel farkların neler olduğunu görelim!

Genel farklılıklar

İlk fark, kripto paraların her birinin amacı olmalı. Stellar, finansal ürün ve hizmetleri düşük bir fiyatla sunmak için bireylerle birlikte çalışmayı ve yoksulluğa karşı mücadele etme ve her bireyin tam finansal potansiyelini geliştirme fırsatı yaratmayı amaçlamakta.

Öte yandan Ripple, banka ağlarını, değişim platformlarını ve ödeme sağlayıcılarını RippleNet aracılığıyla birbirine bağlama vizyonuyla bir ağ üzerinde çalışır. Temel görevi, işlemlerin tamamen etkili olacağı güvenli bir ağ sağlamak. Benzer şekilde, Stellar kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olsa da, Ripple, sektördeki en önemli finansal kuruluşlara çözümler üzerinde çalışmayı öngören kâr amacı güden bir şirket.

Ripple ve Stellar gerçekten kıyaslanabilir mi?
Ripple ve Stellar gerçekten kıyaslanabilir mi?

Protokoller

Başlangıçta hem Stellar hem de Ripple neredeyse aynı kodu paylaşırken bile aynı protokol altında çalışıyordu. Ancak, şu anda hikaye farklı, iki kripto parada birbirinden farklı protokoller kullanıyor ve neredeyse hiç kod paylaşmıyorlar.

Şu anda Stellar, Federasyon Bizans Anlaşması (FBA)’nın büyük ölçekli bir evrimi olarak değerlendirilebilecek Stellar Consensus Protokolü (SCP)’nü kullanmakta. Bu protokol, özünde, tam ademi merkeziyetçilik, esnek güven, sınırlı güvenlik ve düşük gecikme sunar. Her şey, ademi merkeziyetçilik üzerinde durmakta, bu Ripple’in şu anda sunmadığı bir gerçeklik.

Diğer yandan, Ripple temel olarak Doğruluk Kanıtı (PoC) mekanizmasına dayanan Ripple Protokolü Consensus Algoritmasını (RPCA) kullanır. Benzer şekilde, her bir protokolün hızları söz konusu olduğunda, ilk olarak, her bir saniyedeki atımların tüm düğümlere uygulandığı, Ripple tarafından kullanılan protokolün aksine, 1000 tx/s’lik bir hızda çalışır.

Stratejik ittifaklar ve işbirlikleri

Bu konuda Stellar, dünya çapında en iyi ortaklık ilişkilerini geliştiren Ripple’in birkaç adım arkasında yer alıyor. Bununla birlikte, Stellar Geliştirme Vakfı, Avrupa kıtasının ve Filipinler’in bazı ülkelerinde ödeme platformları oluşturan ortaklıklar kurdu. Afrika’yı bir sonraki hedef olarak görmekte. Şirket potansiyel olarak güçlü bir pazar aramakta ve vizyonunu gerçekleştirmekte.

Ripple, tüm dünyadaki merkez bankaları da dahil olmak üzere en önemli banka varlıkları ile ilişkiler geliştirdi. İki şirket arasında önemli bir fark var; Biri banka dışı kurumlarla ilişki kurmaya odaklanırken, diğeri sadece bankacılık sektörünü hedeflemekte.

Güncel piyasa farklılaşması

Stellar’ın büyük bir iş modeli geliştirdiği zaman bile, hala rakip Ripple seviyesine ulaşmak için yapacak çok şeyi olduğu görülüyor. Yazım sırasında Ripple, piyasa değeriyle 3. sırada yer alırken, Stellar ise 8. sırada yer alıyor. Son 24 saatte Ripple %2,77 oranında düşüşle 0,69 dolar seviyelerinden işlem görmekteyken, Stellar ise %7 oranında düşüşle 0,33 seviyelerinden işlem görüyor.

Özetlemek gerekirse, her iki parayı da birbirinden, başlangıçta karşılaştırılabilir hale getirdiğinden farklı kılan daha fazla özellik var. Bununla birlikte, her ikisi de pazarda mükemmel seçenekler ve şüphesiz, yakın gelecekte üssel olarak büyüyen kripto paralar olacaklar.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Globalcoinreport

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin