RBI
RBI kripto paraları yasaklamadığını söylüyor ama uyarılarda bulunuyor

RBI yasağı sonrası Hindistan Kripto borsaları yasağı delmenin yolunu buldu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Hindistan Merkez Bankası’nın kripto paraların yerel para rupi ile değişimini yasaklamasından bir gün sonra, Hindistan’daki bazı kripto para borsaları, dijital para ticaretine devam etmek için eşler arası modeli duyurdular. Bu model merkez bankasının genelgesinin net bir şekilde atlanmasını sağlayacak bir çözüm olarak görülüyor. Eşler arası (peertopeer) model hayata geçerse, bankalar kullanılmadan rupi ile kripto ticareti yapılabilecek böyleklikle RBI yasağı da delinmiş olacak.

RBI, nisan ayında tüm bankaları önümüzdeki üç ay içinde sanal para birimleriyle işlem yapan bireyler ve kurumların ile yapılan işlemlerin durdurulması talimatını vermişti. RBI’nın verdiği süre 5 Temmuz’da sona erdi. Ancak, merkez bankasının verdiği bu tarihten önce WazirX ve Koinex Loop gibi bazı kripto para borsaları, normal bankacılık kanallarını kullanmadan sanal döviz ticaretini kolaylaştıran eşler arası sistem üzerinde çalışmaya başladı.

Wazirx kripto borsası RBI yasağı öncesi hazırlıklara başlamıştı

RBI yasağı başlamadan bir hafta önce, WazirX CEO’su Nischal Shetty, insanların birbirleriyle hiçbir zahmete girmeden doğrudan kripto alıp satabilecekleri eşler arası transfer sisteminden bahsetti:

P2P modelinde, alıcı ve satıcı doğrudan birbirleriyle karşılaşırken, WazirX, işlem sırasında kriptoları tutmak için bir emanet hesabı olarak hareket eder. Böylece tarafların birbirlerini aldatmamasının önüne geçilmiş olunur.

Nischal Shetty, eşler arası yöntemin nasıl çalışacağını da açıkladı. Borsanın, ilk olarak, rupi için kripto satmayı düşünen biriyle rupi satıp kripto satın almak isteyen kişiler arasında bağlantı kuracağını söyledi. Daha sonra satıcı kripto parayı borsanın emanetine bırakacak, eşzamanlı olarak da alıcı doğrudan satıcıya rupi ödeyecek. Böylece Satıcı ödemeyi onaylaması akabinde borsanın onay vermesi ile kripto para alıcı cüzdanına geçmiş olacak.

Shetty Cuma günü yayınlanan son tweette şunları söyledi:

WazirX P2P yakında geliyor. Hiç endişelenmeyin. Parayı doğrudan birbirinize aktarabilirsiniz. Bu aşamada da kripto transferlerinize ve işlemlerine yardımcı oluruz. Hindistan Blockchain devriminin bir parçası olacak.

RBI’nın yasağı öncesinde, kripto para yatırımcıları dijital paraları rupi kullanarak kripto borsalarında alıp satıyorlardı. Ancak, 5 Temmuz’dan sonra, tüm bankalar ve diğer düzenlenmiş kuruluşlar, hizmetlerini kripto para borsalarına bıraktılar. Bankalar bu süreçte kripto döviz ticaretine karşı müşterilerini bilgilendirmeye başladı.

Böyle bir bildirimde, Kotak Bank, RBI’nin genelgesini atıfta bulunarak şunları söyledi:

Burada Kotak Mahindra Bank’ta banka hesabınızdan kripto para içeren herhangi bir işlem yapmamanızı rica ediyoruz. Ancak, eğer işlem yapılırsa, yasal kurallar uyarınca, hesabınızı daha fazla dikkat çekmeden kapatmak zorundayız.

RBI, 6 Nisan 2018 tarihli genelgesinde, düzenlediği kuruluşların kripto para birimleriyle ticaret yapmaması veya kripto para birimleriyle işlem yapan ya da yapmak isteyenler konusunda herhangi bir kişi ya da tüzel kişiliği kolaylaştırmaya yönelik hizmetler sunmamaları talimatı vermişti.

cryptocurrencyguide

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin