YoBit Borsası pump’ı nedeniyle pek çok kişi önemli miktarda para kaybetti
YoBit Borsası pump’ı nedeniyle pek çok kişi önemli miktarda para kaybetti

Pump&Dump yöntemi ve korunma yolları

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Pump&Dump yöntemi ve korunma yolları. “Pump and dump” (P&D) terimi, satın alınmış bir hisse senedinin fiyatını, daha düşük bir fiyattan ucuza satın almak için sahte ve yanıltıcı olumlu ifadelerle yapay olarak şişirmeyi içeren bir menkul kıymet sahtekarlığı biçimi.  Bu yöntem, kripto paralar piyasaya sürülmeden önce ortaya çıktı. P&D yöntemi, kripto paraların, özelliklerini altcoinlerin fiyatında büyük dalgalanmalara neden olmakta. İlginç olan şey, geleneksel piyasalarda açıktan yapılmayan bu manipülasyon yönteminin kripto para piyasalarında açıktan yapılmasıdır.

Pump&Dump grupları yanlış ve yanıltıcı bilgi yayıyor

Telegram, BitcoinTalk ve Reddit gibi sosyal medya platformlarında P&D grupları bir araya gelerek, belli bir fiyata altkoin satın almayı ve fiyatın zirve yaptığı belirli bir zamanda ise aynı anda satmayı kabul ederler. Genellikle P&D grupları diğer yatırımcıların, alım sırasında satın almaya ikna edilmesi için yanlış veya yanıltıcı bilgi yayıyor. Bu şekilde fiyat kısa sürede yükseliyor daha sonra eski seviyesine geliyor. Fiyat yükselirken bu durumdan habersiz olan yatırımcılar yanlış bilgiler nedeniyle maddi kayba uğruyor.

Telegram’daki en aktif beş P&D grubu

Business Insider’ın listelediği Telegram’daki en aktif beş P&D grubunun isimlerini inceleyerek durumu anlayabilirsiniz:

  • PumpKing Community (14.317 üye)
  • Crypto4Pumps (7.602 üye)
  • AltTheWay (5.582 üye)
  • im (148 üye)
  • OCPump (1.281 üye)

Pump&Dump grupları, normal yatırımcılara büyük zarar veriyor

P&D grupları elbette ki normal yatırımcılara büyük zarar veriyor. Blackmoon Financial Group CEO’su Oleg Seydak konuya yönelik şunları söyledi:

P&D grupları piyasayı olumsuz etkiliyor ve kripto topluluğunun genelinde kolaylıkla FUD (belirsizlik, korku ve endişe) oluşmasına yol açıyor. Bu manipülasyon ne yazık ki yeni yatırımcıların büyük bir çoğunluğunu etkiliyor. Ancak kripto para piyasanın gelişmesini istiyorsak bu kanalları ve grupları önlemek ve kapatmak için birlikte çalışmamız gerekiyor.

Pump&Dump gruplarını engellemek için ne yapılmalı?

Bu konudan muzdaripseniz aklınıza gelen ilk soru “Peki bunu nasıl yapacağız? Aklınıza gelen ilk çözüm de elbette ki “Muhbirlik” oluyor.

ABD’de türev ürünleri düzenleyen Vadeli İşlemler Emtia Komisyonu (CTFC) Şubat ayında yaptığı açıklamada, haciz işlemi başlatılacak bilgi paylaşımı yapan kişilerin ödüllendireceğini belirtti. Bir başka potansiyel çözüm teklifi de Gemini kurucuları Cameron ve Tyler Winklevoss’un ortaya attığı bağımsız yani öz-düzenleyici kuruluşlar (SRO) fikridir. Bu fikre CFTC komiseri Brian Quintenz’de destek veriyor. Ancak bu çözüm yönteminde SRO’ların istenen etkiyi gösterip göstermeyeceği ise belirsiz.

Pump&Dump dolandırıcılıklarına karşı dikkatli olunmalı

Düzenleyiciler, P&D dolandırıcılıklarına karşı yasal önlemler alana kadar yatırımcıların bu tarz sahtekarlıklara karşı dikkatli olmasını gerekiyor. Bu tür durumlar tamamen psikoloji bir aldatmacadan ibaret. Dolandırıcılar belirledikleri kişilerin psikolojik profilini çok iyi belirliyor ve ikna konusunda usta olduklarından, bu kişileri istedikleri profile uygun hale getiriyorlar. Unutmayın, bir durum doğru olamayacak kadar iyi geliyorsa, muhtemelen doğru değildir.

Pump&Dump gruplarında insanlara FOMO (kaçırma korkusu) aşılanıyor

P&D gruplarında insanlara sürekli olarak FOMO (kaçırma korkusu) aşılanıyor. Pump&Dump grubunda, P&D’ın gerçekleşeceği zaman, coin ve borsa bildiriliyor. Uygulama vaktinde birçok kişi x coini için  “uçuyor”, “şu an çok ucuz”, “mutlaka alın” gibi yorumlar yapıyor. Konuya yönelik bir örnek olarak, aşağıda bir P&D grubunun ekran görüntüsü var.

ICO’su yeni sonlanmış olan kripto paralara karşı azami dikkatli olmak gerekiyor

ICO’su yeni sonlanmış olan kripto paralara karşı azami dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü her 10 ICO’dan birinde bu yöntemin uygulandığı belirtiliyor. Sergey Khoroskiy’in Ocak ayında bir blog yazısında, projelerinin başarısızlığa yaklaştığı anlaşılan ICO’ların P&D yöntemini kullandığını belirtiyor. Strateji basit: Tüm sosyal medya ağlarından kullanıcılara sürekli “iyi haber” göndermek.

Genel olarak kripto para birimleri manipülasyona açık

Genel olarak kripto para birimleri manipülasyona açık. Çünkü kuruş stokları gibi, ana akım finansal varlıklara kıyasla daha az işlem görmektedirler. Barnes&Thornburg LLP’ten Trace Schmeltz konuya yönelik şunları söylüyor:

Tek bir yatırımcı bile bir borsada fazlaca coin alarak ve yüksek miktarda al-sat emri vererek piyasayı yönlendirebilir. Bunun sonucunda potansiyel olarak bir borsada yükselen coin fiyatı diğer borsalardaki fiyatı etkileyebilir.

P&D grupları, piyasada mevcut ve varlığını da sürdürmeye devam ediyor

Trace Schmeltz bu nedenle, yatırımcıların yerleşik borsalara yansıtılan fiyatlandırmadan sonra dikkatli olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Ancak P&D grupları kripto piyasasında mevcut ve varlığını da sürdürmeye devam ediyor. Kripto para piyasası geliştikçe ve kanun koyucular yeni düzenlemeler yaptıkça bu P&D grupları ve dolandırıcılar sistem dışında kalacak. Ancak o zamana kadar, tüm yatırımcıların maddi kayıplar yaşamamak adına, bu tarz gruplar konusunda dikkatli olması gerekiyor.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Coindesk

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin