Özbekistan kripto para alımlarını yasaklamaya karar verdi.
Özbekistan kripto para alımlarını yasaklamaya karar verdi.

Özbekistan yeni vergi avantajları ile kripto borsalarını cezbediyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Özbekistan hükümeti, ülke içinde borsa kurmak için kripto para alışverişini memnuniyetle karşılıyor. Özbekistan yeni vergi avantajları ile kripto borsalarını cezbedecek gibi gözüküyor.

Başkan Shavkat Mirziyoev tarafından 2 Eylül’de verilen bir başkanlık emri, yabancı borsalara ülkede faaliyet göstermeye başlamak için birtakım faydalar sağlıyor. Belgede, kripto para ile ilgili gelirin vergilendirilmeyeceği yazılıyor. Kripto para cinsinden işlem gören lisanslı borsaların ve kripto para birimlerinin mevcut döviz tüzüklerine tabi olmadığı da ifade ediliyor. Ayrıca kripto borsalarının ülkenin menkul kıymet ve borsa düzenlemelerine tabi olmadığı da belirtiliyor.

Özbekistan ülkede kripto borsalar ile madenciliği özendiriyor

Ancak, yabancı kuruluşlar sadece Özbekistan’da bir iştiraki açtıktan sonra kripto borsası için bir lisans alabilirler.

Ayrıca, bu tür bir lisans almak için şartlar kısıtlayıcı olabilir. Bir borsanın ortalama asgari maaşın 30.000 katından az olmamak koşuluyla, yaklaşık 700.000 dolarlık bir tutarda bir öz sermayeye sahip olması gerekir. İşlem kayıtlarının tutulduğu sunucular Özbekistan’da bulunmalıdır. Borsalar, kullanıcılar için kara para aklama karşıtı yöntemlerden faydalanmalıdır. Buna ek olarak faaliyete geçecek olan borsalar, kullanıcıların işlemlerini ve kişisel verilerini en az beş yıl saklamalıdır.

Diğer yandan, Özbekistan’da madencilerin de yararları vardır. Belge, federal ve yerel hükümet yetkililerinin, özel olarak belirlenmiş bölgeler için bir açık artırmaya gerek duymadan 100 kWh’den fazla güç kullanarak endüstriyel madencilere tedarik edilmesini emrediyor. Böylece normalde araziyi elde etmek için gerekli olan açık arttırmaya karşı madencilere muafiyet getirilmiş oluyor. Yasalar ile madencilik avantajlı hale getirilerek özendiriliyor.

Hareket, hükümetin ülkede kripto para birimleri için yeni düzenlemeler geliştirmeyi hedeflediğini duyurmasının ardından aylar onra geldi.

Tüm bu yaşanan yeni gelişmelerden çok önce de fergana.ru haber ajansı önemli açıklamaları bildirdi. Hükümet, şubat ayında, Blockchain fırsatlarını keşfetmek için Taşkent’te devlet tarafından finanse edilen bir inovasyon merkezi oluşturma niyetini de duyurdu.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


UYARI: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin