Bitcoin Cash ağı hard forktan sonra hiç durulmadı
Bitcoin Cash ağı hard forktan sonra hiç durulmadı

Ortalık yine karışacak: Bitcoin Cash ağı yüzde 51 saldırısı riski taşıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin Cash hard forku bittikten sonra Bitcoin ABC tarafından itiraf edilen bir yazılım güncellemesi, ile ağın %51’lik bir saldırı riskine karşı savunmasız olduğu ortaya çıktı. Bitcoin Cash ağı güncellemesi ile ortaya çıkan durum Bitcoin ABC için büyük sorun oluşturuyor.

Bitcoin Cash ağı hard forktan sonra hiç durulmadı

Bu ayın 15’inde gerçekleşen Bitcoin Cash hard forku ile ikiye ayrılan taraflar arasında acımasız bir savaş başladı ve bu savaş her geçen gün kötüye gitmeye başladı. Sonuçta hash savaşı, tüm kripto para piyasasını aşağı çekti. Her bir versiyonun ilgili kod tabanına yapılan değişikliklerin teknik sapmaları ortaya konuldu.

Craig Wright’ın nChain’i tarafından desteklenen sürüm olan BSV (Bitcoin Satoshi Vision), ağını ikiye bölen bir hatayla karşılaştı. Şimdi Next Web’e göre, Bitcoin ABC’nin ağında bulunan bir güvenlik açığı, Blockchain‘i %51’lik bir saldırı riskine maruz bırakıyor.

Bitcoin Cash ağı odaklı güvenlik açığı

Duyuruya göre, rakip bloklardan bir tehdit öngören Bitcoin ABC geliştiricileri, ağdaki node’lerin bir bloğun geçerli olup olmadığına karar verme şeklini değiştirmeyi amaçlayan yeni bir kod satırı tanıttı. Bitcoin Cash‘in önceki sürümü, ağındaki blokları doğrulamak için iş kanıtı algoritmasını kullandı. Güncelleme ile geliştiriciler, madencilerin Blockchain’in doğru sürümü ile çalıştıklarından emin olmak için kullanacakları kontrol noktalarını ortaya koydu.

Kontrol noktası, blok çubuğunun kontrolü için her 10. bloğu kullanarak saldırılardan korumak için. Checkpointed sürümü ile uyuşmayan bloklarla karşılaşan bir madenci bunları otomatik olarak reddeder.

Eric Wall, yeni güncellemenin güvenlik riski oluşturduğuna inanıyor

Ancak, kripto sistemleri analisti Eric Wall, bu değişikliğin yeni bir güvenlik riski oluşturduğuna inanıyor. Wall’e göre, hash’ın %50’sinden fazlasını kontrol eden bir hacker, 9 bloku yeniden düzenleyerek 10 blok oluşturabilecek. Bir saldırganın blokları 10’ncu bloğu bularak aynı anda göndermesi için yapılan bir girişim, Blockchain’in bir bölünmeye maruz kalmasına neden olabilir. Eric Wall konu hakkında şu açıklamaları yaptı:

Tüm bilgiler ağ üzerinden tam olarak aynı anda yayılmadığı için, bazı node’ler reddedecekleri 10 blokluk bir yeniden yapılanma görecekler ve diğerleri de kabul edecekleri bir (9) blok yeniden düzenlemesi görecekler. Ağ daha sonra ikiye ayrılacak ve farklı forklara sahip iki borsa varsa, saldırgan iki kere aynı kripto para birimini satabilecek ve bu durum borsada iki kat harcama yapmasına olanak tanıyacak.

Bitcoin Cash topluluk reaksiyonu

Birçokları tarafından keyfi olarak nitelenen değişiklik, uzmanlardan gelen eleştirilerle karşılandı. Blockchain evangelisti ve eğitimci Andreas Antonopolous, konuya yönelik şunları söyledi:

Bu, geliştiriciler için madencilerden uzak, uzlaşma gücünün değişmesi. Bu tür güç kaymaları konusunda şüpheci olmak en iyisi.

Blog yazısına göre, 27.000 dolar gibi düşük bir fiyata sahip olan ve standart bir kripto madencilik ekipmanı kullanan saldırganlar Blockchain’in ABC versiyonunu kontrol edebilirler. Bütün piyasayı aşağıya çeken hash savaşının, tek başına bir girişim olmaktan başka bir şey olmadığı ortaya çıktı. Yeni zincirlerin özel bir kullanım durumu sunmadığı ve iyi tasarlanmadığı bile oldukça belirgin.

Livebitcoinnews

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin