Nouriel Roubini’nin Facebook'un kripto parasına yönelik çarpıcı açıklaması
Nouriel Roubini’nin Facebook'un kripto parasına yönelik çarpıcı açıklaması

Nouriel Roubini: CBDC’ler kripto para ve Blockchain’i sarsabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) yakın gelecekte kripto paraların yerini alabileceğini düşünüyor.

Nakit kullanımında düşüklük CBDC’lerin kapılarını açabilir

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen nakit para kullanımının önemli bir düşüşe sahne olduğu İsveç ve Çin gibi ülkelerin örneklerine işaret eden Roubini, dünyanın dijital paranın günlük kullanıma geçebileceği dijital bir çağa doğru gittiğine inanıyor.

PayPal ve Venmo da dahil olmak üzere dijital ödeme çözümleri sunan fintech şirketlerinin yükselişi, paranın batılı ülkelerin çoğunda nasıl işlem gördüğünü değiştirdi. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerde bile, Alipay, WeChat ve Paytm’in yükselişiyle ortaya çıkan bu anlık finansal çözümler huzursuzluk kaynağı oldu.

Roubini, bu fintech yeniliklerinin çoğunun hala merkez bankaları kapsamında faaliyet gösterdiğini ve kripto para ve Blockchain teknolojisi ile hiçbir ilgisi olmadığını savunuyor. Benzer şekilde, CBDC’lerin piyasaya sürülmesi durumunda bu varlıkların DLT ile hiçbir ilgisi olmayacağını düşünüyor.

Dahası, kripto destekçisinin Blockchain teknolojisi ve kripto para gerektiren “CBDC’ler” argümanını “saçmalık” olarak adlandırdığı bir mekanizma olarak nitelendirdi. Dr. Doom, CBDC’lerin büyük olasılıkla tüm bağlı dijital ödeme çözümlerinin yerine geçecekleri gerçeğinden bağımsız olarak tüm özel dijital ödeme çözümlerinin yerini alacağını ekledi.

İktisatçı, CBDC’lerin yayınlanması durumunda, ölçeklenebilir, ucuz, anonim veya gerçekte merkezi olmayan kripto para yerine geçeceklerini düşünüyor. Anonimleştirme yönüne vurgu yapan Roubini, Bitcoin gibi kripto paraların gizlilikle korunmadığını iddia ediyor. Neden olarak ise kripto cüzdan kullanan kurumların ve bireylerin hala dijital ayak izleri bıraktığını söylüyor.

CBDC’lerin çıkarılmasının bazı faydalarını vurgulayan Roubini, devlet destekli bir dijital paranın finansal katılım için bir nimet olacağı görüşünde. CBDC’ler, banka hesabı olmayan milyonlarca kişinin, cep telefonları aracılığıyla, ücretsiz ve güvenli bir ödeme mekanizmasına erişebilmelerini sağlayabilir.

Finans sisteminin geleceği CBDC’ler mi?

Roubini tarafından paylaşılan görüşler, yakın zamanda IMF Şefi Christine Lagarde tarafından paylaşılan düşüncelere çarpıcı bir benzerlik taşıyor. Lagarde yakın zamanda dünyadaki merkez bankalarını paranın dijitalleştirilmesine doğru ilerlemek için dijital para ihraç etmeleri gerektiğinden bahsetmişti.

CBDC’lerin geleceğinden bağımsız olarak, Roubini’nin hala kripto para ve Blockchain teknolojisi fikrine karşı olduğu görülüyor. Ekim 2018’de Profesör Blockchain teknolojisini “kaliteli bir elektronik tablodan başka bir şey değil” olarak nitelendirmişti.

Görünüşe göre Roubini’nin geleneksel piyasalara ve merkezi sistemlere bağlılığı hala merkezsiz bir yapı üzerine kurulma mücadelesi veren kripto ekosistemine karşı durmasına neden oluyor.

btcmanager

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin