devlet destekli kripto para
Norveç Merkez Bankası devlet destekli kripto para çalışmalarına başladı

Devlet destekli kripto para furyası devam ediyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Norveç merkez bankası Norges Bank, 18 Mayıs tarihli bir çalışma belgesine göre “ülke parasına ve para sistemine güvenin sağlanması” için nakit paraya ek olarak devlet destekli kripto para geliştirmeyi düşünüyor.

Norges Bank çalışma grubu tarafından hazırlanan rapor, merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) tedavüle çıkarılmasının faydalı yönlerini araştırıyor. Yazarlar en az üç olası CDBC uygulamasına vurgu yapmaktadır. Bu uygulamalar ise şu şekildedir; özel bankalardaki mevduata güvenilir bir alternatifin sunulması, nakite ek olarak uygun  yasal ihale ve elektronik ödeme sistemleri için bağımsız bir yedekleme çözümü. Norges Bank Başkanı Øystein Olsen şunlardan bahsetti:

Bir dijital para birimi oluşturma düşüncesi, nakit kullanımındaki düşüşten ortaya çıktı. Aynı zamanda gelecekteki bir tarihte, etkili ve sağlam bir ödeme sisteminin sağlanması için önemli olan bir dizi yeni öznitelik ve parasal sisteme olan güvenin gerekip gerekmeyeceğini düşünmemize neden oldu.

Rapor, bir CBDC’nin müşterilere varlıklarını depolamak için alternatif bir yol sağlayabileceğini belirtiyor. Norges bankasına göre, CBDC’nin kuruluşu, banka ve diğer finans kurumlarının kredi verme kabiliyetine de müdahale etmemelidir. Norges Bank’ın talep olduğu sürece nakit para vermeye devam edeceği bildiriliyor. Çalışma grubu, potansiyel bir CBDC çalışmasının ilk aşamasını tamamladıktan sonra şunu belirtti:

Norges Bank’ın CBDC’nin tanıtımında inisiyatif alması gerekip gerekmediğine karar vermek için henüz çok erken. Bir CBDC’nin ve sosyo-ekonomik fayda-maliyet analizinin etkileri, spesifik tasarıma bağlı olacaktır. Tasarım, bir CBDC’nin sunulması amacına bağlı olacaktır.

Diğer Avrupa ülkeleri de devlet destekli kripto para çalışmaları yürütüyor

Avrupa’daki diğer ülkeler de, merkez bankası aracılığıyla devlet destekli kripto para ihraç etmeyi düşünmeye başladı. Norveç’e benzer şekilde, İsveç’li Riksbank, nakit dolaşımının düşmesi sonucu e-krona’yı düşünüyor.

Son olarak İsviçre Federal Konseyi’nin, devlet destekli bir dijital para birimi hakkında bir çalışma talep ettiğini bildirmiştik. Şimdi, İsviçre parlamentosunun alt meclisi, Federal Konsey’in araştırma talebini destekleyip desteklemeyeceğine karar verme aşamasında bulunuyor. Teklifin onaylanması halinde, İsviçre Maliye Bakanlığı bu çalışmayı devralacak.

cointelegraph

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin