featured

Neden, neden daha fazla Bitcoin almadım?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

“Sadece inançlarımın cesareti olsaydı ne kadar zengin olacağımı söyleyebilirdim.” Neden, neden daha fazla Bitcoin almadım?

Bitcoin hakkında her yazdığımı büyük bir satış sinyali olarak alabilirsin. Bunu son kez Ocak 2014’te yaptım, o zaman Bitcoin 935 dolar civarında işlem görüyordu. Değerli sözlerimden ilham aldıysanız ve (bunu meraklıları çağırdığımız gibi) hemen BTC’ye yatırdıysanız, işte böyle olurdu: Birkaç ay içinde değerlerinin yarıya düşecektir. “Lanet olsun!” Demiş olabilirsiniz. ‘Bu aptalca bir oyunu. Açıkçası şu aptal kriptopara saçmalığının bir geleceği yok. ‘

Ancak yatırımların hepsi zamanlamayla ilgili, değil mi? Biraz köşeye atsaydınız, 2015’lerin 216 dolar seviyesine yaklaştığını izlerdiniz  ve bu noktada emeklilik tasarrufunuzu 200’e düşürdüğünüzde şimdi bir milyoner olacaktınız. Mevcut fiyatı teklif etmeye çalışmayacağım. Belki de, bunu okuduğunuzda, geçen haftanın rekor seviyesi olan 7.879’un üzerine çıktı. Belki de değeri bir günde yaklaşık yüzde 25 azaldığında sonraki düzeltmeyi sürdürecektir. Kesin olan, çok hızlı bir şekilde para kazanmak ya da kaybetmek istiyorsanız, gülünç derecede uçucu kripto para piyasasından daha heyecanlı bir yer yoktur.

Bitcoin: Para Geleceği adlı kitabın yazarı Dominic Frisby, “Bitcoin, hayatımızda hepimizin göreceği en büyük para kazanma fırsatıdır” diyor. Kasım 2014’te yayınlandığını göz önüne alırsak, erkenden konuya dahil olduğunu ve şu ana kadar muazzam derecede zengin olabileceğini düşünebilirsiniz. Fakat zavallı Frisby, sahip olduğu tüm koinleri online ortamda muhafaza etti ve sonrasında daha iyi bir yatırım aracı olduğunu düşündüğü altın aldı. Beş yıl önce Hong Kong’a taşındığında, yakında kendisini kripto altına (bitcoin) hücum etmeye hevesli olan yirmili yaşlardaki bir kalabalığın arasında buldu. Rat bana dediki “O gruptan birisi Makao’da kendisine büyük bir kulüp satın aldı” . “Neden o zaman biraz Bitcoin almadım?”

Neden BTC’nin şimdiye kadarki en iyi yatırım fırsatı olduğunu görmek kolay. Ben bile biliyordum. Bu yüzden yıllar geçtikten sonra bir kaç tane aldım. Çok değil: ondan az. Bununla birlikte, yatırım psikolojisi ile yapmış olduğum onlarca (kağıt üzerinde) ve bu durumun beni mutlu etmemesi. Bunun yerine, yalnızca inancımın cesaretini edindiysem ve daha fazla satın alsaydım, ne kadar zengin olacağıma acayip bir şekilde yansıtırdım. South Sea şirketimdeki yatırımlarımı çok satarak ve biraz borç karşılığı Samuel Pepys’e devretim, aylarca hisse paylarını zenginleştirip zenginleştirenler için zaman harcadım …

Nasıl sona erdiğini biliyoruz. Aynı şey kriptolar için de geçerli olacak mı? Durum şudur: kimse bilmiyor, Frisby gibi uzmanlar bile. “Bu durum inanılmaz derecede karmaşık ve kimse gerçekten neler olduğunu bilmiyor” diyor. Onun bildiği bazı ciddi oyuncular, Bitcoin depoladıklarını ve varisi Bitcoin Cash’in geleceğin olduğunu düşünüyorlar. Büyük bir yatırım bankasında kripto para birimlerinden sorumlu olan bir dostum, Ethereum’a milyonlarca yatırım yaptı. Bir diğeri Ethereum’un “kıçının üzerinde ölmek üzere” olduğuna ikna olmuştur. Öyleyse, Bitcoin’in bir kabarcık ve bir dolandırıcılık olduğuna ve onu satın alan kişilerin ‘aptal’ olduğuna inanılan JP Morgan Chase başkanı ve CEO’su Jamie Dimon tarafından yönetilen eski bir anlayış var.

Anarko-kapitalist argümanın kriptolar için merkezi banka fiat para baskısı ve devasa devlet saldırıları için yaşamsal bir  düzeltici olmasınında dışında bunun iki temel nedeni vardır. Birincisi, Uzakdoğu’da, özellikle kripto ticareti ilgilenenler. Aslında sadece Ripple, Neo, Nem, Iota, Dash veya Monero gibi yeni bir fırsat aramaya başlamış durumdalar.

İkinci sebep, kripto para birimleri, giderek artan bir şekilde finansal ana akımın bir parçası haline geliyor olmasıdır. Eski bir okul tüccarı olan John Cruz’la konuştum.  Chicago borsalarından servet kazandı  ancak emekli olmadı, çünkü kriptolar kaçırılmaması gereken çok iyi bir fırsattı. Hisse senetleri, tahvil ve emtia gibi geleneksel finansal varlıklar için kripto paraları ile ticareti Ankorus adlı bir şirketi başlatmak üzeredir. Yenilikçi Chicago borsası, tutucu  New York’tan farklı olarak, kriptolara merhaba demeye hazırlanıyor, en azından, komisyonlarla 179 milyar dolarlık bir pazardan komisyon almaya.

Cruz’un teorisi, küresel kapitalist sistemi deviren anarşik bir tehdit olmaktan uzak olduğu için, kriptolar aslında onu kurtaracak sihirli kurşunlardır. ‘Kimse bunu kabul etmeyecek, fakat son on yıldır bir depresyondan geçiyoruz. Elbette, borsalar yükseldi – ancak piyasa manipülasyonundan ve Main Street’ten kimse yarar sağlamadı. Hükümetler, bu karmaşadan nasıl kurtulacağınızı bilmiyorlar. Kripto paralar cevap olabilir. ‘

Kaynak: spectator

Birçoğumuz bu yazıyı okurken kendi kendimize ‘‘neden daha fazla Bitcoin almadım”  sorusunu soruyor olmalıyız. Ancak üzülüp geçmişe takılı kalmaya gerek yok, çünkü Bitcoin yıllardır değerleniyor, gelecekte de değerlenecek, bu günkü değerlenmesi sonuncusu değildi.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin