Eski NASA mühendisinden çarpıcı Bitcoin (BTC) itirafı
Eski NASA mühendisinden çarpıcı Bitcoin (BTC) itirafı

NASA hava trafik yönetiminde Blockchain’e geçiyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ajansın 10 Ocak’ta yayınlanan resmi internet sitesinde yayınlanan bir bildiriye göre bir hava trafik yönetimi Blockchain’i tasarlıyor.

Önerilen sisteme göre hava trafik hizmetleri ile güvenli, özel ve anonim iletişimi sağlamak için açık kaynak izinli bir Blockchain kullanacaktır. Belge notlarından alıntı:

Bu çerçeve, özel herhangi bir hava aracı ile herhangi bir yetkili üye arasında güvenli iletişim için kullanılabilecek özel bilgiler için sertifika yetkilisi, akıllı sözleşme desteği ve daha yüksek bant genişliğine sahip iletişim kanalları içeriyor.

Sistemin mühendislik prototipinin Hyperledger bünyesi kullandığı ve bu altyapının hızlı bir şekilde konuşlandırılabileceğini ve ekonomik olarak sürdürülebileceğini gösterdi.

NASA hava trafik yönetimi Blockchain’i Hyperledger tabanlı

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında, Linux Vakfı tarafından geliştirilen ve Blockchain tabanlı dağıtılmış hesapların geliştirilmesini desteklemek için oluşturulan açık kaynaklı bir proje olan Hyperledger – Alibaba Cloud, Citi ve Deutsche Telekom gibi büyük firmalar da dâhil olmak üzere 12 yeni üyeye katıldı.

Belgeye göre, 2020 yılına kadar zorunlu olacak olan Otomatik Bağımlı Gözetleme Sistemi (ADS-B), hava taşıtı konumlarını halka açık bir şekilde yayınladığı için üçüncü taraf dolandırıcılığı tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Araştırmacıların yaptığı açıklamada, sahte uçak pozisyonu bildirilmesi gibi sahtekârlıklar ile karşılaşılabilir.

Araştırmacılar, hem gizlilik konularını hem de sahteciliği incelemek için kriptografinin uygulanmasının önerildiğini kaydettiler. Ayrıca, teklif bu tür çözümlerin zorluklarını da açıklıyor:

Bu PKI’nın (Kamu Anahtar Altyapısı) planlarının çoğunda göze çarpan bir konu, kamu anahtar çerçevesini uçuş halindeki hava araçlarının kullanabileceği şekilde uygulama zorluğudur.

Teklife göre, kurumsal Blockchain çözümleri uçak uygulamaları için pratik bir PKI olabilir

Prototipte, Yapı Sertifika Kurumu, işletmelerin tescili, ihracı, yenilenmesi ve Kayıt Sertifikalarının iptali için kullanılır. Belgeye göre böyle bir sistem “ADS-B sistemlerinin şu anda NASA’daki radar tabanlı sistemler tarafından sağlanan aynı gizlilik ve güvenlik düzeyini karşılamalarını veya aşmalarını sağlayacak”.

Bu arada NASA Ağustos 2018’de Uzay sektöründe Blockchain’e atıfta bulunan bir çalışmaya 330.000 dolarlık bir hibe vermişti. Bu fon tahsis etme ise Blockchain benimsenmesine doğru ilk adım olarak kabul edildi.

Ayrıca, geçen yılın Aralık ayında, Blockchain geliştirme firması Blockstream’in beşinci uyduyla uydu servisini genişlettiğini ve şimdi de Bitcoin Blockchain’i dünya’nın tüm büyük kara kütlelerine yayınladığını duyurdu.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin