İslami ekstremistler Bitcoin'i en önemli buluşlardan biri olarak görüyor
İslami ekstremistler Bitcoin'i en önemli buluşlardan biri olarak görüyor

Müslümanları ‘helal yatırım’ diyerek kandırdılar! İşte olayın perde arkası…

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Hindistan’ın kripto para birimini yasal olarak kabul etmemesinin üzerine, bir yatırım şirketi olarak maskelenen Hintli kripto para birimi Ponzi şeması çöktü. Hindistan’da yaşayan baba-oğul Syed Freed ve Syed Afaq Ahmed tarafından işletilen sahte Ambidant Pazarlama ve Yatırım ‘helal yatırım’ vaadi ile Müslüman yatırımcıları kandırdı.

Helal yatırım için islam alimlerini kullandılar

Özellikle Müslüman’ların yatırımını hedefleyen şirket, kendi faaliyetlerini Helal olarak pazarlamak için islam alimlerini kullandı. Yatırımcıları bilgilendirmeksizin şirket kripto paralara yatırım yaptı. Ambidant şirketi, bu durumu hiçbir zaman yatırımcılara açıklamadı.

Daha fazla yatırımcı ponzi planına katılırken şirket ilk aşamada yatırımcılara her ay verdiği %50 kâr oranını %11’e indirdi. Şirket Ocak ayından beri herhangi bir yatırımcıya ödeme yapmadı.  Tüm plan Hindistan’ın merkez bankası RBI, kripto para biriminlerini yasal olarak kabul etmeyene kadar her şey sorunsuz ilerliyordu.

Bazı İslam alimleri, kripto paralı ticaretin Helal olmadığı görüşünde

RBI’nin Bitcoin‘i ‘yasadışı para’ olarak kabul etmesini  takiben  Hindistan’ın Mali Yasa uygulamalarını denetleyen İcra Direktörlüğü, dikkatlerini Ambidant’ın faaliyetlerine verdi. Hindistan’ın İcra Direktörlüğü, daha önce yayınlanan bir açıklamada, inceleme bulguları hakkında şunları söyledi:

Araştırma sırasında şirket tarafından yürütülen planın kesinlikle bir ponzi şeması olduğu ortaya çıktı.

Yatırımcıları kandırmak ve bir Ponzi programı yürütmenin yanı sıra, Ambidant’ın faaliyetleri de şeriat kanununun kendisi ile çelişiyor olabilir. Bazı İslam alimleri, kripto paralı ticaretin bir Helal uygulama olmadığı görüşünde. Çünkü kripto para birimleri, şeriat kanunu kapsamında bir para olarak değerlendirilmek için gerekli olduğunu söyledikleri içsel değerden veya merkezi hükumet desteğinden yoksun.

Ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin