featured

Monero (XMR) ASIC’lerle olan ilk savaşını kazandı mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitinfocharts’a göre, piyasa değeri açısından en büyük kripto paralardan biri olan ve gizlilik odaklı en iyi kripto para olarak bilinen Monero (XMR), sert çatallanmadan bu yana hash oranında ciddi bir düşüş yaşadı. Bu, tüm Monero topluluğunu “Monero, ASIC’lerle ilk savaşını kazandı” iddiasıyla sevindirdi.

Monero’nun son 6 aydaki hash oranı değişimi
Monero’nun son 6 aydaki hash oranı değişimi

Antminer X3, Monero (XMR) madenciliği için üretildi

Monero’nun 6 Nisan 2018’de mecburi çatallanmaya gitmesiyle Monero Original, Monero Classic ve Monero V ortaya çıktı. Mecburi çatallanma topluluğun, XMR‘nin merkezi hale gelmesi yönündeki endişesi nedeniyle gerçekleştirildi.

En büyük Bitcoin madencilik şirketi ve en büyük ASIC çip üreticisi olan Bitmain, piyasaya Antminer X3 adında yeni bir ürün sürdü. Bu ürün esasen Monero madenciliği için üretildi. Bu durum Bitmain’in Antminer X3’ü topluluğun Monero’nun merkezileşeceğinden endişe etmesine yol açtı.

Monero, AAHF şeklinde adlandırılan yeni bir strateji uyguluyor

Monero’nun yaratıcısı Riccardo Spagni, Monero madenciliğinde olası ASIC egemenliğinin önüne geçmek için her şeyi yapma sözü verdi. Ayrıca Bitmain, Nisan 2018 döneminde hash oranında yüzde 50-60’lık artışla birlikte gizli olarak Monero madenciliği yapmakla suçlandı.

Monero topluluğunun çoğunluğu, hash oranındaki bu artışı botnet’lere bağladı. Kripto para botnet’leri dünya genelinde çeşitli cihazlara gizlice bulaşarak yaratıcılarına milyonlar kazandırabilirler. Böyle bir direnci önlemek için Monero, AAHF (Anti-ASIC Hard Fork) şeklinde adlandırılan yeni bir strateji uyguladı. Bu strateji ile birlikte ASIC’lerin etkin bir şekilde madencilik yapamaması için Blockchain’indeki madencilik algoritması değiştirildi.

Ambcrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin