ABD bankacılık düzenleyicileri, bankaların 2022'deki kripto rolünü netleştirecek
ABD bankacılık düzenleyicileri, bankaların 2022'deki kripto rolünü netleştirecek

Merkez bankası dijital para birimleri bankacılık sektörünü nasıl değiştirebilir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Philadelphia Federal Rezerv Bankası’nın araştırma departmanı, merkez bankası dijital para birimlerinin bankacılık sektörü için dönüştürücü etkilerini araştıran yeni bir çalışma yayımladı.

“Merkez Bankası Dijital Para Birimi: Herkes için Merkez Bankacılığı?” başlıklı makalenin özetinde şu ifade yer alıyor:

Bir merkez bankası dijital para birimi, istikrar nedeniyle böyle bir kurumu mevduat sahipleri için daha çekici hale getirebilir.

Merkez bankası dijital para birimleri istikrar sağlanmasına yardımcı olabilir

IMF’nin aralık ayı notu da dahil olmak üzere bankacılık sistemine bir dereceye kadar rekabet getiren CBDC fikri geçmişte de gündeme gelmişti. Philadelphia Fed tarafından yayımlanan araştırmanın yazarları, CBDC’lerin “merkez bankalarının mevduat için özel finansal aracılarla rekabet ederek büyük ölçekli aracılık yapmasına izin verdiğini” belirtiyor:

Merkez bankaları birer yatırım eksperi olmadığından uzun vadeli projelere yatırım yapamazlar, bunu yapmak için yatırım bankalarına güvenirler. Ancak bu özel bir mali aracılık ile, CBDC ile de gerçekleştirilebilecek.

Bazı bankalar test aşamasında

Bu istikrar algısı daha sonra mevduat sahipleri arasında tutulabilir ve böylece merkez bankası mevduat tekelci olarak ortaya çıkar ve tüm mevduatları ticari bankacılık sektöründen çeker, böylece vade dönüşümüne bir tehdit oluşturur.

Vade dönüşümü bankalar arasında kısa vadeli finansman kaynaklarını (mevduat da dahil olmak üzere) temin ettikleri ve daha sonra ipotek ve diğer uzun vadeli borçlanma biçimleri gibi tekliflere dönüştükleri bir uygulamadır.

Testlerin ileri aşamasında oldukları bilinen bazı merkez bankaları gerçek dünyada böyle bir dinamiğin nasıl işlediğini denemeyi sürdürüyor. Ancak araştırma CBDC kadar önemli bir şeyin daha geniş bankacılık dünyasını nasıl etkileyeceğini araştırmaya çalıştığı için dikkat çekiyor.

Araştırmanın tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

theblockcrypto

Ethereum işlem ücretlerinin yükselmesinin altında yatan 3 temel sebep


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin