Birçok şirket, kripto para birimleri ile maaşını almak isteyen çalışanlarına ödeme yapmanın yollarını bulmaya çalışıyor. Fakat bunun önünde şu an çeşitli engeller var.
Aralık 2017’de GDO Internet Co. Ltd. firması,çalışanlarına Bitcoin ile ayda 100.000 yen (yaklaşık 900 dolar) ödemeye başlayacağını söylemesi ile, kamuoyunun tepkisi beklendiği gibi belirsizdi. Bir tarafta kripto paranın şiddetli iniş çıkışları ile diğer tarafta patlayıcı büyüme potansiyeli arasında insanlar arada kaldı.
Birkaç ayı hızla izlediğimiz zaman bu keskin dönüşleri çok net görebiliyoruz. Uphold’a göre bir bordro işlem firması olan Bitwage, Netflix, Starbucks, Airbnb ve diğer büyük şirketler ile çalışarak bu şirketlerin çalışanlarına Bitwage üzerinden ödeme yapılıyor. Bu, herhangi bir çalışanın maaşının hepsini ya da bir kısmını Bitcoin ile alabilmesine olanak sağlıyor.
Maaşını kripto para ile almak isteyen kitle gittikçe büyüyor
İş ekonomisinde, kripto para birimi ödemelerinin avantajları hakkında güçlü argümanlar var. Blockchain tabanlı teknolojiler, şeffaflığı, dijital ödemelerin hızı ve bankacılık aracılarını atlama fırsatı ile birleşince, şüphesiz paylaşım ekonomisinde yer alanlara hitap ediyor.
Ayrıca, güvenli peer-to-peer ödemelerini sağlama potansiyeli, ilişkideki her katılımcı için şüphesiz caziptir. Geçtiğimiz on yıl boyunca freelance işlerde yer alan kişi sayısında ciddi bir artış görüldü. Minnesota Üniversitesi’nde Paylaşım Ekonomisi Girişimi Direktörü Saif Benjaafar bu konuyla ilgili; “Bu işçiler ve platformlar için bir kazan-kazan sistemidir.” dedi.
Paylaşım ekonomisinde Blockchain entegrasyonunun faydaları olsa da, balıklama atlamak için çok erken olabilir. Avukat Selva Ozelli’e göre, bağımsız yüklenicilere yapılan kripto para birimi ödemeleri vergiye tabidir.
Bazı şirketler çalışan maaşlarını kripto paralar ile ödemeye başladı. Fakat maaşları bu şekilde almak şuan kullanışlı mı? Bunun cevabı bu ödemeyi almak isteyen kişiler verecektir.