Litecoin'in yaratıcısı Charlie Lee: “On-chain Bitcoin ve Litecoin ödemeleri eşler arası değil.”
Litecoin'in yaratıcısı Charlie Lee: “On-chain Bitcoin ve Litecoin ödemeleri eşler arası değil.”

Litecoin’in yaratıcısı Charlie Lee: “Lightning Network ile Bitcoin, Satoshi’nin vizyonuna daha yakından uyuyor.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

6 Ekim’de Litecoin’in yaratıcısı Charlie Lee, bir dizi tweette on-chain Bitcoin (BTC) ve Litecoin (LTC) ödemeleri arasındaki farkı açıkladı. Charlie Lee’nin açıklamaları, Bitcoin.com CEO’su Roger Ver ile yaptığı bir tartışma sonrasında geldi.

Litecoin’in yaratıcısı Charlie Lee: “On-chain Bitcoin ve Litecoin ödemeleri eşler arası değil.”

Charlie Lee konuya yönelik şunları söylüyor:

On-chain Bitcoin ve Litecoin ödemeleri eşler arası değil. Ödemeler, göndericiden dağıtık bir deftere yazan madencilere gönderilir. Alıcı, kaydedildiğinde ödeme alır. Ama bu, işlemlerin yayınlandığı bir p2p ağı ile kolaylaştırıldı.

Lee, temel olarak, iki farklı transfer modu arasındaki temel farklılığa, eşler arası aktarımın çeşitli yönlerine değinerek işaret ediyor. Ona göre, yayın seçeneği bireysel transferlerin işlem kesinliğini geliştirir. Charlie Lee konuya yönelik şunları söylüyor:

Yayın ağı p2p IS, ama kesinlikle spoke ödemeleri p2p değil. Gönderen, p2p ağını görmezden gelebilir ve ödemeleri göndermek için doğrudan madencilere işlem yapabilir. Gönderen, alıcı ile herhangi bir p2p şeklinde iletişim kurmak zorunda değil!

“Lightning Network ödemeleri, p2p ödemeleridir.”

Yukarıdaki açıklama Lee tarafından, gönderen ve madenci arasındaki iletişimin kolaylığını açıklamak için belirtildi. Buna göre alternatif seçenek, gönderenin müdahalesi olmadan bile işlemlerin gerçekleştirilebilmesini mümkün kılar. Charlie Lee bunu şu sözlerle açıklıyor:

Alıcının ödemeleri almak için çevrimiçi olması gerekmediğinden, aslında bu iyi bir şey. İronik bir şekilde, zincir ödemeleri üzerinde bir hub’a daha yakın benzerlik ve madencilik havuzlarının hub olduğu ve kullanıcılara ödeme göndermek için bu hub’lara bağlanmaları gereken modelden bahsediyorum.

Hub and spoke modelinin, işlemde yer alan her bir tarafın gerçekleşmesi için ağa bağlanması gereken sürüm olduğu belirtiliyor. Daha sonra Lee, eşler arası ağa dayanan Lightning Network hakkında konuşmaya devam ediyor ve şunları söylüyor:

Lightning Network ödemeleri ise, p2p ödemeleridir. Bazen direk p2p, bazen dolaylı p2p. LN ödemeleri gönderenden alıcıya geçmek için eşler arası gönderilmeli. Her ikisinin de çevrimiçi olması gerekiyor, tıpkı BitTorrent gibi diğer p2p ağları gibi.

Satoshi’nin vizyonu

Merkezde bulunan kullanıcıların zorunlu olarak var olmaları ve on-chain ödemeleri söz konusu süreç için başka bir tarafa güvenmeyen Lightning Network tarafından ortadan kaldırılır. Lee konuya yönelik şunları söylüyor:

Lightning Network ödemeleri eşler arası olduğundan, ilgili taraflar internetin geri kalanından ayrılırsa çalışabilirler. Gönderen, diğer taraflara güvenmeksizin doğrudan bir bağlantı kurarak ödemeleri alıcıya gönderebilir.

Litecoin’in kurucusu, Bitcoin’in Satoshi’nin vizyonunun yer aldığı “A Peer-to-Peer Electronic Cash System” başlıklı Satoshi’nin whitepaper’ına mükemmel bir uyum sağladığını belirtiyor. Ayrıca, Lightning Network ile Bitcoin’in bu vizyona daha yakından uyduğunu belirterek konuşmasını sonlandırıyor.

Ambcrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin