Lightning Network umut verici
Lightning Network umut verici

Lightning Network yaygınlaşıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Lightning Network hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Öyle ki, kanalların sayısı ve bu kanalların değeri her geçen gün artıyor. Şu anda açık 10.033 adet kanal var ve kanallar 97.32 Bitcoin (BTC) ile destekleniyor. Bu rakamlar çok ümit verici çünkü bir aydan kısa bir süre önce açık kanal sayısı 7 bindi ve sadece 24 BTC kapasiteye sahipti.

Lightning Network umut verici

Bitcoin, çok uzun zamandan beri ölçeklendirme sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Bu sorun Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığında ve insanlar ağı en çok kullandığında çok kötü bir şekilde hissedildi. En yoğun zamanda ücretler 20 dolardan fazla tutabiliyordu ve işlemler birkaç gün sürüyordu.

Geçen yıl yaşanan sıkıntıdan bu yana, kripto para geliştiricileri, ücretleri veya işlem sürelerini artırmak zorunda kalmadan daha fazla işlemin nasıl ölçüleceğini ve işleneceğini tartıştı. Çözüm olarak sunulan tekliflerden biri, 8 MB bloğu (orijinal Bitcoin ağında 1 MB bloklar bulunur) destekleyen Bitcoin Cash (BCH) hard forkuydu. Ancak Bitcoin geliştiricileri, SegWit ve Lightning Network gibi diğer çözümleri tercih etti. Gerçekten de, SegWit, her bir Bitcoin işleminin boyutunu azaltarak ağın daha fazla işlem yapmasına ve daha az ücret almasına yardımcı oldu.

Lightning Network her geçen gün kendini geliştiriyor

Lightning Network, Bitcoin işlemlerinde ücret ödemek zorunda kalmadan, milyonlarca işlemin yapılmasına izin veren bir zincir dışı ölçeklendirme çözümüdür. Tabii ki, bu ölçeklendirme çözümüne yönelik bazı eleştirenler var. Ancak geliştiricilerin gün geçtikçe daha iyi çözümler sunabilmek için çalışıyor. Gelecekte, ağın büyümeye devam etmesi, daha aktif düğümlere sahip olması ve artan sayıda BTC’yi desteklemesi bekleniyor.

Lightning Network ayrıca güçlendirilmiş bazı mahremiyetler uygulamaları ile kullanıcıları koruyor. Gelecekte ağın katlanarak büyümesi ve daha fazla aktif node’a sahip olması bekleniyor. Lightning geliştirmesinde önemli isimlerden biri olan Olaoluwa Osuntokun, Lightning Network’ün sorunlarına dair şunları söylüyor:

Node’lar, almak istedikleri ödemeler söz konusu olduğunda seçici olamazlar, istediği ödemeleri sansürleyememeli ya da kara listeye alamamalı. Tor’un sorunlarına benzer olarak zamanlama sorunları ve saldırılar yaşanabilir.

Usethebitcoin

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin