Önce Liberland duymamış olanlarınız için, kısa bir açıklama yapacak olursak, Hırvatistan ve Sırbistan sınırında 3 yıl önce 7 kilometre karelik bir alanda kurulan mikro ülkedir. 2015 yılında kurulan ülkenin Başkanı Vit Jedlicka, dağıtık defter teknolojisinden (DLT) ve Blockchain’in avantajlarından faydalanmayı taahhüt eden, üretken bir Blockchain meraklısı ve yenilikçisi. Liberland başkanı Vit Jedlicka, Liberland hükumet yapılarını radikal bir şekilde modernize etmek için Blockchain teknolojisine çok önem veriyor.
Liberland para birimi olarak Bitcoin’i kabul eden ilk ülke
Ülke Başkanı’na göre Liberland, ulusal rezerv para birimi olarak Bitcoin’i kabul eden ilk ülke. Ayrıca Vit Jedlickave çok uzak olmayan bir gelecekte merkez bankalarının bile rezerv para birimi olarak Bitcoin’i kabul edeceklerini belirtiyor. Vit Jedlicka bu konuda ilk olduklarından dolayı mutlu olduklarını da ekliyor.
Ülke, aynı zamanda tamamen merkezi olmayan bir adalet sistemine ile yönetiliyor. Ülkedeki finansal süreçler, The Pirate Party eski kurucusu Rick Falkvinge tarafından geliştirilen SwarmOps adlı bir Blockchain sistemi üzerine dayandırılıyor. Ayrıca ülke, gönüllülük esasına dayanarak yönetiliyor. Hatta vergi ödemek dahi kişilerin isteğine bırakılıyor. Tabi vergi ödeyenler için bir ayrıcalık söz konusu, o da ülkenin geleceğini belirlemede hak sahibi olmaları. Vit Jedlicka, konuyu şu şekilde açıklıyor:
Bu haklar sayesinde, vatandaşlarımız ülkenin karar verme sürecine katılabilir. Daha fazla hak ediş, daha fazla oy anlamına geliyor. Ve bunun adil olduğunu düşünüyorum. Çünkü ülkenin kurulmasında katkısı olan insanlar daha fazla söz sahibi olmalı.
Vatandaşlık için 600 binden fazla başvuru yapıldı
Bu sistem bir yandan insanlara hükumet içinde yer alma konusunda özgürlük verirken, bir taraftan yönetim fırsatını sunarak insanları sisteme girmeye teşvik ediyor. Başkan Jedlicka, ayrıca sistemi çalışır ve sağlam tutabilmek için bazı emniyet mekanizmalarının da oluşturulduğunu söylüyor. Öyle ki topluluğun oy üstünlüğü ile ret ettikleri şeylerin iptal olabileceğini belirtiyor. Oluşturulan bu sistem sayesinde ülkenin bilinirliği giderek artıyor. Kurulduğu günden şu ana kadar vatandaşlık için başvuru sayısı 600 bini aşmış durumda ve bu rakam her gün artarak devam ediyor. Geçtiğimiz ay üçüncü kuruluş yıl dönümünü kutlayan Liberland, şimdiden 105 ayrı ülkede 105’den fazla ofis açarak faaliyet gösteriyor. Ülkenin gelişimi ile dikkat çekerken Jedlicka, şu açıklamalarla durumu özetliyor:
Liberland en hızlı büyüyen küresel ülke ve neredeyse her hafta yeni bir ofis açıyoruz. Sanırım yavaş yavaş yıl sonuna kadar tüm dünyaya yayılmış oluruz.
İlk Blockchain ülkesi denince neler düşünülüyor?
Tabi ilk Blockchain ülkesi denince akla daha farklı bir yapı geliyor. Belki de milletvekili olmayan, halkın kendini direk ifade ettiği merkezsiz bir yapı olması gerekirdi. Ya da en azından her vatandaşın eşit söz hakkına sahip olması söz konusu olabilirdi. Fakat anlaşılıyor ki yine varlıklı sınıf daha fazla söz sahibi olacak. Bu da bize yeni teknolojiye göre yönetim olmadığını aksine yeni teknolojinin eski sistemi daha da sağlamlaştırmak için kullanılacağını gösteriyor. Umarız bir gün Blockchain ruhuna uygun tüm dünyada sınırların kalktığı Bitcoin’in tek para birimi olarak kullanıldığı sistemlerde geliştirilir. Bu konuda düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.