Motherboard dergisi, kısa bir süre önce “ayrıntılı” bir kripto soygunu planının ortasında bir Steam oyununun olduğunu bildirdi.
Motherboard dergisi, kısa bir süre önce “ayrıntılı” bir kripto soygunu planının ortasında bir Steam oyununun olduğunu bildirdi.

Kripto soygunu için oyun platformu Steam’i kullandılar

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Vice Media’nın bir yan kuruluşu olan Motherboard dergisi, kısa bir süre önce “ayrıntılı” bir kripto soygunu planının ortasında bir Steam oyununun olduğunu bildirdi.

Kripto soygunu nedir?

Bilmeyenler için, kriptojack (kripto soygunu), bir mağdurun bilgisayar donanımının kontrolünü ele geçirerek, kişisel kazanç için kripto para madenciliği yapmak üzere kötü niyetli bir yazılım kullanma eylemidir. Her ne kadar kullanıcı bazında verimsiz olsa da, bu tür kötü amaçlı yazılımlar, milyonlarca olmasa bile, binlerce bilgisayara hızlı bir şekilde yayılabiliyor ve kripto soygunu yapanların yüksek miktarlarda kripto para toplamasına izin veriyor.

Kripto soygunu saldırısının kaynağı genellikle mağdurun internet bağlantılı cihazına kötü amaçlı bir komut dosyası yükleyecek virüs bulaşmış bir web sitesi, dosya veya medya dosyası ile yapılıyor. Ancak bu son olayda, Abstractism adında bir video oyunu kripto soygunu virüsünün kaynağıydı.

Oyuncular üzerinden kripto soygunu yapıldı

Oyun dışarıdan bakıldığında zararsız görünse de birçok oyuncunun, Steam Oyunları Mağazası’nda Abstractism hakkındaki korkunç deneyimlerini anlatmak için yorum yaptıktan sonra oyunun “zararsız” olmadığı açığa çıktı.

Birçok kullanıcı oyunu oynarken garip bir şekilde yüksek CPU ve GPU kullanımı algıladığını belirtti. Oyunun arkasındaki ekip, kullanıcılara yüksek düzeyde GPU kullanımının “yüksek grafik ayarları” nedeniyle olduğunu açıkladı. Ancak oyunun basit siyah-beyaz arayüzüne bakarak, bu açıklama gerçekten komik görüldü. Bazı oyuncuların anti-malware yazılımı oyununu zararlı olarak algıladı. Son noktayı Bobst3r isimli bir Steam kullanıcısı koydu:

“Bu kripto madenciliği, indirmeyin. Gerçekten havalı eşyalar ve başarımlar veriyor ama bu …… kripto madenciliği.”

Valve: “Oyunu ve yapımcıları topluluktan çıkarttık.”

Benzer şikayetler ve raporlar sel gibi büyümeye başladığında, Steam’in arkasındaki şirket olan Valve Software uygulamayı oyun seçiminden kaldırdığı bildirildi. Ayrıca oyunun arkasındaki şirketin Steam topluluğundan atıldığını ve bir daha asla Steam ağına oyun yükleyemeyeceğini de bildirdi. Valve şirketi Motherboard muhabirlerine yaptığı açıklama şu şekildeydi:

“Abstractism oyununu Steam’den kaldırdık. Oyunun geliştiricilerini de izinsiz kod kullanmak, içerik ile insanları kandırmak ve oyuncuları oyun içi eşyalarla oyunu yüklemeye zorlamak gibi suçlar yüzünden Steam topluluğundan attık.”

Ne kadar kazandıkları bilinmiyor

Oyunun yapımcıları olan Okla Union ve dead.team’in oyun üzerinden yaptıkları kripto soygunu ile ne kadar kazandıkları belirsiz olsa da, en az 6.000 kullanıcının oyunu kurduğunu biliyoruz. Kripto soygun ile ilgili raporlar reddedilirken, sadece birkaç bilgisayardan daha fazlasını hedef alan siber suçun yeni biçimi “kripto soygunu” olacak gibi gözüküyor.

cryptocrimson

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin