liberland, bitcoin, ethereum, bitcoincash, kripto para haberleri
liberland, bitcoin, ethereum, bitcoincash, kripto para haberleri

Kripto paranız ile ülke vatandaşı olmak isterseniz Liberland sizi bekliyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bağımsızlığı için üç yıl mücadele veren Sırbistan ve Hırvatistan sınırları arasındaki Liberland, birkaç ay içinde kendi kripto para projesini başlatmayı planlıyor. Ülke şu anda Bitcoin, Bitcoin Cash ve Ethereum ile bağış kabul ediyor.

Liberland da neresi?

1990’lı yıllarda Yugoslav iç savaşının sona ermesiyle Sırbistan’dan Hırvatistan’a geçen topraklardan dolayı arazi sınırları yeniden çizilmişti. Hırvatistan kendisine daha az toprak kazandıracak yeni sınırları kabul etmek zorunda kalacağı için bu araziyi istememişti. Sırbistan ise daha fazla toprak vermemek amaçlı bu toprakların Hırvatistan’ın olduğunu ve kendisin kabul etmeyeceğini söylemişti.

Eski ekonomist Vit Jedlicka, araziyi istediğini, 2015 yılında kendisinin ve üç arkadaşının bu topraklara bir bayrak diktiğini ve kendisini cumhurbaşkanı olarak seçtiğini söyledi. Hırvatistan bölgeyi istemese de, sınırında silah kullanan bir devlet de istemiyor.

Jedlicka, Hırvatistan’dan Liberland’a girmeye çalışırken para cezasına çarptırılmıştı ve anlaşmazlığın başladığı 2015’ten bu yana yaklaşık 100 kişi tutuklandı. Jedlicka, o zamandan bu yana çevrimiçi olarak yarım milyon kişiyi vatandaşlığa kabul etti ve büyükelçiler ile kabine atadı.

Liberland’da vergi olmayacak

Liberland başlangıçta ülke para biriminin Bitcoin olmasının planlandığını ve zorunlu vergi veya silah yasası koymayacağını söyledi. Jedlicka, zengin liberterlerden para kazanmaya başladı ve ayrıca pasaport bastırdı. Ülke, farklı ülkelerde yaşayan 100 milletvekiline sahip.

Ülke, kendi Blockchain temelli yasal sistemini başlatacak ve dijital sözleşmeler ile vatandaşlık kabul edecek. Ülkenin üçüncü yıl dönümü olan 13 Nisan’da Merit adlı kripto para hakkında planların açıklanması bekleniyor. Hükümet bütçesi yaklaşık bir düzine kripto para cinsinden oluşuyor.

Jedlicka yaptığı açıklamada, Çek Cumhuriyeti’ndeki vergileri ve düzenlemeleri azaltmak için yıllarca çalışmış ve mevcut bir ülkeyi düzeltmeye çalışmaktansa yeni bir ülkeye başlamanın daha kolay olduğunu söyledi. Birkaç yıldır finansal piyasa analizcisi olarak çalıştığını ve Liberland’ın kullandığı sistemi bu sayede iyi bildiğini ekledi.

Jedlicka ülkesi için bir çok ülke gezdi

Jedlicka, Liberland için temsilciler toplamak için üç farklı yıl boyunca 100 farklı ülkeye gitti. Farklı ülkelere gidiyor ve Orta Amerika, Güney Amerika ve Afrika da dahil olmak üzere farklı kıtalardan kendilerine katılmaları için yeni vatandaşlar arıyor.

Vatandaşlık şartları için tıklayınız.

Ülke, şirketlerinin Avrupa yasalarıyla yaralanacağından endişe eden iş dünyası liderlerinin de dikkatini çekti. Yıllardır bir Bitcoin yatırımcı olan Roger Verre, Liberland ile ilgilendiğini açıkladı. Zaha Hadid Architects’in CEO’su Patrik Schumacher, Liberland’in gelecekteki şehir manzarası olduğu hayal ettiği bir resim gönderdi. Amerikalı bir ekonomi yazarı ve Bitcoin destekçisi olan Jeffrey Tucker,  Cato Enstitüsü’nden Dan Mitchell ve Slovak siyasetçi Richard Sulik, Liberland’i desteklediğini söylemişti.

Ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin