Polonya kripto madencilerinin nasıl vergilendirileceğini de açıkladı
Polonya kripto madencilerinin nasıl vergilendirileceğini de açıkladı

Kripto paralar Polonya’da artık tamamen yasal

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Polonya’daki finansal düzenleyiciler, kripto paraların Polonya’da baskı altında olduğuna dair algılardan rahatsız. Polonya, bu baskıcı ve yasaklayıcı havayı değiştirmek istiyor. Ülkenin finans düzenleyicisi Komisja Nadzoru Finansowego’ya (KNF) göre, Polonya’daki kripto para yatırımcılarının endişelenmesini gerektirecek herhangi bir sebep yok. Çünkü kripto paralar Polonya’da artık tamamen yasal hale getiriliyor.

Kripto paralar Polonya’da artık özgür

KNF, Polonya’daki kripto para yatırımcılarına, kripto para borsalarıyla ve işlemleriyle alakalı herhangi bir yasak olmadığının garantisini veriyor. Hatta Finansal düzenleyicinin internet sitesinde, kripto para ticaretinin ülkede yasal olduğunu belirten resmi bir açıklama var. Ancak Polonya, kara para aklama, vergi kaçakçılığı ve terör finansmanı gibi yasa dışı faaliyetlerin engellenmesi için düzenleme yapılması konusunda son derece ciddi. Bu sebeple KNF, Bitcoin ve altkoinler için yeni düzenleyici yasalar getirmeyi planlıyor.

Temmuz 2018’in ortasından itibaren yürürlüğe giren kanunlar, kripto para birimlerini sınıflandırıyor ve borsaları “mükellef kurumlar” olarak nitelendiriyor. Bu nedenle, Polonya kripto para piyasası, bu yeni düzenleme ile mevcut olan kara para aklama ve terörizmin finansmanı mevzuatı altında girmiş olacak.

Kripto paralar Polonya’da artık tamamen yasal
Kripto paralar Polonya’da artık tamamen yasal

Kripto paralar Polonya’da serbest ICO’lar yasak

Ancak KNF, ICO’ları ayrı tutarak, ICO’ların üzerindeki yasağı kaldırmadı. ICO’lar, kripto para birimleri haline gelmeden, projelerine sermaye sağlamak için kullanılan bir bağış toplama mekanizması. ICO’lar çoğunlukla düzenlenmemiş nitelikleri ve dolandırıcılığa açık olması sebebiyle her ülkede şüpheci bakışlarla karşılaşıyor.

Polonya ayrıca vatandaşlarını kripto para piyasasında bulunan tehlikelere karşı bilgilendirme çalışmalarını hızlandırıyor. Polonya vatandaşlarına kripto varlıklara yatırım yaparken çok dikkat etmelerini ve doğru danışmanlardan bilgi almaları gerektiğini tavsiye ediyor.

Kripto paralar Polonya’da artık tamamen yasal
Kripto paralar Polonya’da artık tamamen yasal

Kripto paralar Polonya’da eskiden istenmiyordu

Geçtiğimiz günlerde, ülkenin maliye bakanlığı tartışmalara sebep olan kripto para vergi yasalarının güncel halini duyurdu. Daha önceki kararda, kripto para ticareti işlemleri için yüzde 18 ve 30 arasında vergi alınacaktı. Ancak, itirazlar ve protestolar sebebiyle, maliye bakanlığı geri adım attı ve kripto para ticareti işlemlerinden vergi alınmayacağını açıkladı.

Polonya hükumeti geçmişte kripto paraları çok eleştirdi. Şubat 2018’de, ülkenin merkez bankası kripto paralara karşı bir anti kampanyaya sponsor oldu. Bu kadar olumlu gelişmeler yaşansa da ülkenin en büyük kripto para borsası olan BitBay, ülkedeki tüm faaliyetleri sonlandırarak, Malta’ya taşınacağını açıkladı. BitBay, bankaların kripto para ticaretinin yapılmasını engellediklerini söyleyerek suçladı. Fakat yeni düzenlemelerle kurumlar arası dostça bir tavır oluşturulup sektörü geliştirmek amaçlanıyor.

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bitcoinist

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin