Kripto paralar devrim yapıyor: Ülkeler kendi kripto paralarını çıkarıyor
Kripto paralar devrim yapıyor: Ülkeler kendi kripto paralarını çıkarıyor

Kripto paralar devrim yapıyor: Finansal krizlerin etkisini azaltabilirler!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Morgan Stanley tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, merkez bankaları gelecekte faiz oranlarını büyük ölçüde düşürmek için kripto para birimlerini kullanabilecek ve bu da gelecekteki finansal krizlerin etkisini azaltacak. Kripto paralar devrim yaparak, bu kullanım yönleri ile finansal krizleri engelleyebilir.

Kripto paralar ekonomik krizlere çözüm olabilir

Strateji uzmanı Sheena Shah’ın liderliğindeki Morgan Stanley ekibi, merkez bankalarının kripto para birimleri kullanabileceği birçok alana baktı. Ancak, araştırmanın en önemli sonucu kripto paraların geleneksel fiat para birimini aşacağı konusu. Araştırma çok şey ortaya çıkardı. Ancak potansiyel uygulamanın en şaşırtıcı kısımlarından biri, para politikaları alanında, kripto para birimlerinin merkez bankalarının faiz oranlarını daha derin negatif bölgelere almalarına izin verebileceği ve böylece büyük finansal krizlerin önlenebileceği.

Son bir mali kriz yaşandığında, merkez bankaları, tüketicileri ve borç verenleri hissettikleri başlıca etkilerden korumak için faiz oranlarını ciddi ölçüde düşürdü. Ancak bu, bazı eyalet bankalarını hala bazı eyaletlerde kalan negatif bölgelere gönderdi. Sheena Shah ve ekibi, bu soruna kripto paraların çözüm olacağına inanıyor.

Kripto paraları kullanmak, büyük bankalardaki sorunları azaltabilir

Morgan Stanley’in raporunda konuya yönelik şu ifadeler yer almakta:

Teorik olarak, %100 dijital olan bir parasal sistem, daha derin negatif oranlara olanak sağlayabilir. Bu, bazı merkez bankalarına hitap ediyor. Serbestçe dolaşan kağıt paralar ve kripto paralar merkez bankalarının olumsuz mevduat oranlarını zorlamalarını sınırlıyor. Paranın dijital bir versiyonu teorik olarak herhangi bir ekonomide dolaşımdaki tüm paralarda negatif mevduat oranlarının uygulanmasına izin verebilir.

Bu şekilde kripto para birimlerini kullanmak, büyük bankalardaki sorunların %5 oranında azalmasını sağlayabilir ve bu merkez bankaları için büyük bir güvence olabilir. Kripto para birimlerini kullanmak, bu olasılık için bir çıkış sağlayabilir. Tabii ki, bu fikrin olumsuzluklarının olmadığını düşünmek aptalca olur.

Kripto paralar devrim yapıyor: Ülkeler kendi kripto paralarını çıkarıyor

Morgan Stanley’in raporunda konuya yönelik şu ifadeler yer almakta:

Derin ve uzun süre devam eden negatif oranlar nihayetinde bankalar için sorunlu. Merkez bankaları, para birimlerine para politikasını uygulamak, sistemdeki kaldıraç oranını önemli ölçüde azaltmak ve GSYİH büyümesini kesmek için doğrudan doğruya gitmeli.

Merkez bankaları arasında kripto paraya olan ilgi, geçen sene boyunca arttı ve birçok ülke kendi kripto para birimini çıkarmayı bile düşünüyor. Ne yazık ki, bu durum tüm merkez bankaları için aynı değil.  Almanya’daki Bundesbank’ın başkanı olan Jens Weidmann, kripto para birimlerinin gelecekte daha da yıkıcı bir mali kriz yaratabileceği düşüncesiyle ​​Morgan Stanley ile tamamen zıt görüşlere sahip.

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Cryptodaily

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin