gpu, nvidia, amd, kripto para madenciliği
gpu, nvidia, amd, kripto para madenciliği

Kripto para madencileri, 2017 yılında 3 milyon GPU satın aldı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçen yıl kripto para madenciliğine olan aşırı talep, GPU pazarında tedarik sıkıntılarına sebep oldu. Bu sıkıntı o kadar büyüdü ki bilim adamları uzayı gözlemlemek için gerekli olan GPU’ları tedarik edemedikleri için, uzay araştırmaları bile aksadı. Bu GPU’lar gözlemevlerinde uzay fotoğraflarını ölçeklendirmede kullanılıyor. Yeni veriler, kripto para madencilerinin geçen yıl yaklaşık 3 milyon GPU satın aldığını ve yaklaşık 776 milyon dolar harcadığını gösteriyor.

Madencilerin GPU talebinden dolayı bilgisayar oyuncuları mağdur oldu

Tüm bu rakamlar piyasayı önemli derecede etkiliyor. Bilgisayar oyuncularının tepkileri bu kadar artmasına rağmen, chip üreticileri kripto para sektörünün değerini gittikçe daha iyi anlamaya başladı. Jon Peddie Research yeni bir rapor yayınlarken araştırma şirketinin başkanı Dr. Jon Peddie şunları söyledi:

“Bilgisayar oyuncuları, kripto para madencilerinin talebi ile iyice güçlenen GPU’lar için hala temel alıcıdır ve olmaya devam edecektir. Madencilik maliyetlerinin artması ile arz ve talep farkları nedeniyle AIB fiyatlarını artıracağından marjlar düştükçe madencilerin ilgisinin azalmasını bekliyoruz.”

AMD’nin pazar payı yaklaşık yüzde 8,1 artarken, Nvidia’nın payı yüzde 6 oranında azaldı. Geçtiğimiz yıl, özellikle GPU pazarı yüzde 4,8 oranında azaldı. AMD’nin Nvidia tercihi, GPU’larındaki fiyatlarının düşüklüğünden kaynaklanıyor. Nvidia CEO’su geçtiğimiz günlerde kripto para piyasasndaki talebin azalmadığını fakat şirketin grafik kartlarındaki stokların azlığı nedeniyle ilk tercihlerinin bilgisayar oyuncuları olduğunu söylemişti.

Bununla birlikte Nvidia’nın bu açıklaması, AMD’nin satışlarını attırmadı. Daha ucuz ekran kartı alan kripto para madencilerinin ROI (yatırım getirisi) zamanını azaltması sayesinde hala yoğun talep görüyor.

Madenciler için ayrı proje oluşturulacak

Geçen yıl, her iki şirket de daha ucuz kripto para madenciliği için ayrı bir projeleri geliştireceklerini açıklamıştı. Fakat bu konuda hala bilgisayar oyuncularının endişeleri var. JTR’nin analizinde, kripto para madencilerinin hala çip üreticileri için cazip bir müşteri potansiyeli olabileceğini ve bu da fiyatların yakın zamanda düşmeyeceğini gösteriyor.

Dr. Peddie bir çözüm olarak bilgisayar oyuncularının kullanmadıkları GPU’ları, kripto para birimlerinin madenciliği için kullanılabileceğini söylüyor. Böylece madenciler, hem bilgisayar oyuncularını mağdur etmeyecekler, hemde fahiş fiyatlardan kaçabilecekler.

Ccn

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin