Bitcoin’de geri sayım başladı: BTC, 18 gün sonra 20.000 dolar olabilir
Bitcoin’de geri sayım başladı: BTC, 18 gün sonra 20.000 dolar olabilir

Kripto para akımının godfather’ı Bitcoin’i tahtından edebilecek bir proje ile geliyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Elixxir adlı yeni bir platform, saniyede binlerce işlem gerçekleştirerek Bitcoin hızını artıracağını iddia ediyor. Kripto para akımının godfather’ı, Bitcoin’in en büyük kusuruna odaklanan bir planla geri döndü: hız.

Kripto para akımının godfather’ı Elixxir projesi ile geri döndü!

Bitcoin piyasaya sürülmeden 10 yıl önce kendi dijital parasını oluşturan David Chaum, dijital paranın neredeyse fiziksel para kadar hızlı bir şekilde işlem görmesini sağlayacağını öne sürdüğü yeni bir platform ortaya koyuyor. Chaum, Elixxir adını verdiği projesini, Singapur’da düzenlenen Blockchain konferansı Consensus’da tanıtıyor. Chaum, Bitcoin’in mevcut kapasitesine göre çarpıcı bir artışla Elixxir’in binlerce işlemi bir saniyede işleyebileceğini ve ağı korumak için gereken enerjiyi azaltacağını söylüyor.

Yaklaşık 10 yıl önce bir kişi ya da Satoshi Nakamoto takma adını kullanan kişiler tarafından açıklanmış olan Bitcoin, kullanıcıların birbirleriyle doğrudan iletişim kurabilmelerini ve geleneksel aracıları kesmelerini sağlayan bir bilgisayar ağında bulunan dijital bir para birimi. Ancak, şu anda inşa edilen kendi kendini idare eden sistem, biri hız olan birkaç geliştirmeye ihtiyaç duyuyor. Bitcoin ağı şu anda saniyede yedi işlem gerçekleştiriyor. Karşılaştırıldığında, Visa Inc. binlerce işlemi aynı alanda işleyebilir.

David Chaum
David Chaum

David Chaum, 1980’lerin başından beri dijital para fikri üzerinde çalışıyor

Hız, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ödemeler için yaygın olarak kullanılmamasının nedenlerinden biri. Bu problem, Bitcoin’in dijital bir dolardan çok dijital altın olarak konumlanmasına yol açıyor. Kripto para akımının godfather’ı bir röportajda şunları söylüyor:

Bu atılımlar tüm oyunu değiştirdi. Yatırımcıların hızlı işlem yapabilmesi için gereksinimleri karşılıyoruz.

Geliştiriciler yıllardır merkezi olmayan, güvenli ve hızlı bir dijital para birimi geliştirmek için başarısız bir şekilde çalışıyorlar. 63 yaşındaki Chaum, 1980’lerin başında yüksek lisans öğrencisi olduğundan beri dijital para fikri üzerinde çalışıyor. DigiCash ile birlikte 1990’larda çığır açmaya yaklaştı ancak beklediği başarıyı elde edemedi.

“Elixxir verilerin merkezsiz bir ağda işlenme ve saklanma şeklini değiştiriyor.”

Chaum, konuya yönelik şunları söyledi:

Doğrusu DigiCash’i icat ettiğimde onu kullanma şansı yoktu. İnsanlar internetin ne olduğunu bile bilmiyorlardı.

Chaum, Elixxir’in verilerin merkezsiz bir ağda işlenme, kayıt ve saklanma şeklini değiştirdiğini söyledi. Örneğin Bitcoin ağında işlemler, birbirine bağlanmış bloklar olarak adlandırılan gruplar halinde işlenir ve bu süreç Blockchain olarak adlandırılır.  İşlem geçmişinin tamamı, ağdaki her bilgisayar tarafından sürekli olarak çoğaltılan ve güncelleştirilen bir defterde saklanır. Bu süreçte Bitcoin madencileri toplu iş ve işlemlerin ilkini oluşturmak için birbirleriyle rekabet eder. Bir katılımcı yarışmayı kazanır, bloku işler ve yeni oluşturulan Bitcoin ödülünü toplar.

“Elixxir Bitcoin gibi açık kaynaklı bir proje olarak piyasaya sürülecek.”

Elixxir ise bunu tersine çevirir. Bloklar önce üretilir ve işlemler kaydedildikçe doldurulur. Bu işlem süresini büyük ölçüde azaltır. Chaum’un sistemi, herhangi bir zamanda üreticilerin sayısını sınırlandırarak teoride Bitcoin ağından daha az merkezsiz gibi görünüyor. Bu yeni sistemdeki bloklar gerçek işlemleri içermez ve dijital cüzdanlarla bağlantılı olmaz. Chaum, sonuç olarak daha az bilgi işleyen ve depolayan bir ağ ortaya çıktığını, bu durumun ise güvenlik açıklarının yanında ağı çalıştırmak için gereken enerjiyi azalttığını belirtiyor.

Daha büyük bir hesaplama gücüne sahip olan madencileri ödüllendiren Bitcoin’den farklı olarak Elixxir, üreticilere eşit davranacak. Bu sistem, teorik olarak Bitcoin’i yüklü miktarda enerji tüketen bir ağ haline getiren bilgisayar çipleri savaşını ortadan kaldırıyor. Chaum, Elixxir’in geliştiricilerin platformu geliştirmesine imkan vermek için Bitcoin gibi açık kaynaklı bir proje olarak piyasaya sürüleceğini söylüyor.

WSJ

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin