kripto madenciliği
kripto madenciliği

Kripto madenciliği şirketleri 2018’de İzlanda’da hane halkından daha fazla enerji tüketecek

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Enerji şirketi Hitaveita Sudurnesja’nın İzlandalı işadamı Johan Snorri Sigurbergsson, ülkenin kripto madenciliği enerji tüketiminin bu yıl iki katına çıkarak 100 megawatt’ı bulabileceğini ve İzlanda’da bulunan 340.000 sakininin kişisel kullanımından daha fazla enerji harcanacağını öngörüyor.

Sigurbergsson konuyla ilgili AP’ye şunları söyledi:

“Dört ay önce bu trendi tahmin edemedik. Ancak Bitcoin’e olan talep hızla yükseldi. Dört ay öncesine kadar sadece 18 megawatt almak isteyen bir maden şirketiyle görüşmüştük.”

Bitcoin madencilik donanımı, “hashes” bulmak adına  hesaplamaları gerçekleştirmek için büyük miktarda enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da Madenciye bir Bitcoin kazanımı sağlar. Madencilik bilgisayarlarının çalıştırılması için yenilenebilir enerji veya yenilenebilir enerji kullanan Proof of Stake sisteminin kullanılması gibi yöntemler, madencilik için kullanılan mevcut yüksek enerji tüketimine alternatif olarak önerilmektedir.    .

Yenilenebilir enerji kripto madenciliği için büyük avantaj sağlıyor

İzlanda’da da ki maden siteleri doğal olarak, Çin’de bulunan kömür yakma madenciliği alanlarına kıyasla daha az çevre kirliliğine neden oluyor. Bunun nedeni kömüre alternatif olarak kullanılan daha ucuz ve daha çevre dostu alternatifler olan  jeotermal ve hidroelektrik santrallerine erişebiliyor olmalarıdır.

İzlanda’nın güney yarımadasında bulunan sahil kasabası Keflavik, ülkedeki en büyük Bitcoin maden sitelerinin üçüne ev sahipliği yapıyor. Bu madencilik “çiftlikleri”, soğuk rüzgarın maden donanımını doğal yollar ile soğutmasını sağlayan unsurlara açık duvarlara sahiptir.

İzlanda’nın 2008 finansal krizi sonrasında İzlanda Parlamentosu’na giren ve düzen karşıtı politikası ile bilinen İzlanda’nın Pirate Partisi’nden Smari Mccarthy, bir maden şirketinin ülke içinde “değer yaratma” kategorisine girdiğini düşünerek Bitcoin madenciliği tarafından sağlanan herhangi bir kârın vergilendirilmesini önerdi.

Potansiyel kârlardan bağımsız olarak, Mccarthy, Bitcoin madenciliğinin İzlanda’ya ne getirebileceğinden emin değil, AP’ye verdiği demeç ise şu şekilde:

“Hiçbir somut varlığı olmayan ve mali spekülasyon alanının dışında insanlara yönelik hiçbir gerçek kullanımı olmayan şeyleri üretmek için onlarca ya da belki yüzlerce megawatt harcıyoruz, bu iyi olamaz.”

Aralık 2016’da İzlanda seçim sonuçlarında tek parti hükümeti için yetersiz bir sonuç alınmıştı. Sonrasında Pirate partisinin de içinde bulunduğu alternatif bir koalisyon kurmak için toplandıklarında, Parti’nin kurucusu, İzlanda meclisinde Bitcoin konusunu gündeme getirdi. Ve Bitcoin’in ülkede yasallaştırmanın en iyi yol olacağını belirtmişti.

cointelegraph
 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin