Uluslararası siber güvenlik firması Group-IB tarafından yapılan yeni bir araştırma, kripto hack olayları sayısının 2017’de yüzde 369 artış gösterdiğini ortaya çıkardı.
Düşük güvenlik ölçütleri
The Next Web’in haberine göre 2017 yılında kripto hack olayları sayısında zirve yaşandı. Önceki yıla göre yüzde 369’luk artış gösteren vakalarda 19 üst düzey borsadan 720 kullanıcı adı ve şifre çalındı.
Veriler, yaşanan olayların yetersiz güvenlik önlemleri ve iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) eksikliğinden kaynaklandığını ve bunun da suçlulara yönelik kârlı bir girişime yol açtığını gösterdi.
Hack olaylarından en çok etkilenen kullanıcılar, yüzde 34,3’lük bir oranla ABD’deydi. “Diğer” kategorisi altında gruplanan ülkelerde yüzde 11,1 oranında gerçekleşen olayları, yüzde 10,5 ile Rusya Federasyonu ve yüzde beş ile Çin izledi.
Türkiye listenin dibinde: Kripto hack olaylarından neredeyse hiç etkilenmedik
Türkiye, yüzde 2,4 ile dünya genelinde hack olaylarından en az etkilenen kullanıcı sayısına sahip.
Ele geçirilen 720 hesabın %20’sinde, parola sekiz karakterden kısaydı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu durum, başkalarının fonlarını çalmak için potansiyel hackerlar için elverişli bir ortam yaratıyor.
Carbon Black Güvenlik Stratejisti Rick McElroy, bazı yeni yatırımcıların kripto para kullanan insanlar için güvenlik sağlayan bir banka ya da kurum olmadığının farkında olduklarını söyledi. 2018’in ilk altı ayında, kripto hırsızlıklarının 1,1 milyar doların üzerinde olduğu vurgulandı.
Çoğu zararlı yazılımın kaynağı ABD
Ransomware de ayrıca suçlular arasında giderek daha fazla kullanılan bir yöntem haline geliyor. Group-IB’den elde edilen veriler, kripto para zararlı yazılımlarının kullanılmasının ABD’de yüzde 56,1’lik bir paya sahip olduğunu belirtti. Bunu yüzde 21,5 ile Hollanda izledi.
Özellikle, kripto para piyasasında yükselen ilgiyle, kötü amaçlı yazılım saldırıları ve borsa karmaşıklığı da artıyor. Her gün kötü amaçlı yazılımları içeren sayısız olay bildiriliyor. Haziran ayında, Android cihazlarda ADM.Miner adlı bir uygulamanın, telefonlarda otomatik olarak kripto madenciliği yaptığı ortaya çıkmıştı.
Mac bilgisayarlar da tehditlerin odağında yer alıyor. “Mshelper” adlı bir kötü amaçlı yazılım, CPU’yu meşgul ederek Monero madenciliği yapıyor.
“Sektör kendini korumaya hiç hazır değil.”
Grup-IB’deki Özel Projeler Direktörü Ruslan Yusufov’a göre, artan sahtekarlık faaliyeti ve suçluların artan ilgisi, halihazırda çalınan önemli miktarda paraya ek olarak, endüstrinin kendini savunmaya ve kullanıcılarını korumaya hazır olmadığını gösteriyor.
Yusufov:
2018’de daha da fazla olay göreceğiz. Kripto endüstrisinin karanlık tarafı, araştırmacılar ve akademisyenler de dahil olmak üzere toplumdan bir cevap gerektiriyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.
Kahve devi Starbucks kripto para kabul etmeyeceğini açıkladı!