kripto dünyası
Kripto dünyası bu hafta bunları konuştu

Kripto dünyası bu hafta bunları konuştu

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto dünyası, yine hareketli bir haftayı geride bırakırken, kripto para piyasalarında oldukça heyecan verici dakikalar yaşandı. bunun yanında yaşanan global ölçekli gelişmeler, kripto topluluğunun oldukça ilgisini çekti.

Geride bıraktığımız haftanın dikkat çeken rakamları

Bitcoin, geride bıraktığımız haftada bir önceki haftadaki yaklaşık yüzde 20 düşüşün ardından bu hafta yüzde  15 oranında bir artış yaşadı. Bu hafta başında 7.100 dolara sabitlendikten sonra, fiyat, etkileyici yeşil bir mumla 8000 doların üzerine çıktı. Fakat bu noktada 8000 dolar direncine takılan fiyat, bu seviyeyi henüz geçmeyi başaramadı. Fakat analistlerin çoğu, kripto para hakkında iyimser konuşuyorlar.  Birkaç hafta içinde ilk defa, 2017 yılı sonuna benzer bir şekilde büyük fiyat hedeflerini ortaya koyan önemli hareketler gördük. Fiyat artışına rağmen, Bitcoin baskınlığı geçen hafta kazanımlarının tersine döndüğünü işaret ediyordu.

Ethereum ise  bu hafta yüzde 30 oranında artış gösterdi. Piyasanın ikinci büyük kripto parası, geçen hafta yatay bir seyirdeydi. Ayrıca Ether’in geçtiğimiz haftalarda çift haneli düşüşler yaşadığına da tanık olmuştuk. Teknik analistler, rallinin devam edeceği konusunda iyimser.

Tüm kripto piyasası bu hafta yüzde 20’lik bir artış gösterdi. Toplam piyasa değeri  ise 325 milyar doların üzerine çıktı. Bu durum,  haftada 20 milyar dolarlık kazancı ifade ediyor. Bitcoin’in yaptığı ralli piyasayı peşinde sürüklemesine neden olurken, etkileyici kazançlar, fiyatların nihayet bir kaç hafta sonra 250 milyar dolar seviyesinde kalmasını sağladı.

Kripto dünyası bazı olumsuz gelişmelere de sahne oldu

Trump’ın Petro baskısı olumsuz sonuç verdi

Kripto dünyası tarafından da yakından takip edilen bir açıklama, Amerikan Başkanı Donald Trump’dan gelmişti. Bir Venezüella hükümet temsilcisi, Trump’a Petro’daki yasağından kaynaklanan ücretsiz tanıtımdan dolayı teşekkür etti. Temsilci ayrıca, Trump’ın bu kararının ABD’de yatırımcı ilgisini artırdığını bile iddia etti. Bu ifadelerin Venezüella vatandaşlarının bu yılın başlarında Petro’nun önceden belirttiği “5 milyar dolar” ile ilgili yanlış beyanlarda bulunduğundan şüphelenildiği için bazı tereddütlerle alınmalıdır. Her halükarda Venezüella, geleceğe yönelik olarak Petro’nun etkisinin “üç ila altı ay” içinde hissedileceğini belirten bazı cesur tahminlerde bulunuyor.

Pakistan, bankaları bu hafta kripto para transferlerini yasakladı. Bu da geçen hafta komşusu olan Hindistan’ın yasağını yakından takip eden bir hamleydi. Pakistan’daki bu hareket, Hindistan’ın ki kadar tartışmalı ve bir o kadar da belirsiz olarak değerlendirildi. Alınan karar, Bolivya, Çin, Ekvator, Kolombiya, Rusya, Vietnam, Bangladeş, Nijerya ve diğerlerinin benzer eylemlerini takip ediyor.

JP Morgan komisyonlar ile ilgili dava edildi

Bitcoin’i “sahtekarlık” olarak adlandıran J.P. Morgan’ın CEO’su Jamie Dimon’un karmik adaleti olarak adlandırılabilecek bir şekilde, çalıştığı firmanın Bitcoin satın almak için kredi kartlarını kullanan müşterilerden gizli ücretler almasının ortaya çıkması ile bir toplu  dava şoku ile karşı karşıya kaldı.

Bitfinex kara para aklama konusundaki soruşturmaya dahil oldu

Polonyalı yetkililer, Bitfinex’in 1.27 milyar Polonya zlotisinin ( yaklaşık 371 milyon dolar) aklanmasıyla ilgili bir soruşturmada yer aldığını açıkladılar. Aklanan  paraların Kolombiya uyuşturucu kartellerine ait olduğu iddia ediliyor. Kolombiya ise, kara para aklama endişelerini gerekçe göstererek 2016 yılının sonlarında kripto paralarını yasaklamıştı.

Gündemdeki zorunlu çatal gelişmeleri

Nano davası çatal talep ediyor

BitGrail’e karşı bir ihlalin mağdurları tarafından açılan toplu dava,  Nano (XRB) geliştiricilerinin yatırımcılara varlıklarını iade edecek zorunlu bir çatalı amaçlıyor. Normalde güvenlik, varlık sahiplerinin sorumluluğundadır. Ancak geliştiriciler, BitGrail kurucusu ile yakın bir ilişkiyi kurarak borsayı açıkça desteklediği görülmüştür. Saldırının gerçekleşip gerçekleşmediğine dair sorular sorulduğunda ise çoğu katılımcı, sorumlu olarak sadece BitGrail’i göstermiştir. Bu dava, davacılar tarafından kazanılırsa, gelecekteki siber saldırılar için de tehlikeli bir emsal teşkil edebilir.

Vitalik, ASIC madenciliğini durduracak zorunlu çatala karşı çıkıyor

ASIC madencilerini durdurarak Ethereum merkezileşmesini yavaşlatmaya çalışan EIP’den sonra oldukça popüler hale gelen Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik, toplumu biraz kısıtlama yapmaya çağırdı. Moner’in 5x zorunlu çatalı düşünülürse, toplumun bölünmesinden korkmanın tamamen mantıklı olduğunu sonucu çıkarılabilir.

ccn

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir