Popüler analist FilbFilb: “Bitcoin sürekli yeni zirvelere çıkacak!”
Popüler analist FilbFilb: “Bitcoin sürekli yeni zirvelere çıkacak!”

Karahindiba protokolü Bitcoin’e gerçek anonimlik kazandıracak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto topluluğu içinde, Bitcoin’in aslında gerçek bir anonimlik sağlamadığı uzun zamandır biliniyor. Blockchain analiz edilerek ve meta verileri karşılaştırarak, anonimleştirme teknikleri birçok durumda, kaynak düğümün IP adresini ve dolayısıyla genellikle kullanıcıyı bulabilir. Şimdi ise, Karahindiba protokolü (Dandelion) adlı yeni yazılım, titrek çiçeğinden esinlenerek, bu durumu düzeltmenin yeni bir yolunu bulmuş olabileceğini düşünüyor.

Karahindiba protokolü Bitcoin kodunu değiştirmeden gizlilik sağlıyor

Bildiğiniz gibi, bir işlem Bitcoin ağında yayınlandığında, ilk düğümden diğer düğümlere aktarılır, ardından diğer düğümlere gönderilir ve bir madenci tarafından alınana kadar devam eder. İlk başlarda bu yeterli anonimlik sağladı. Çünkü Blockchain’i inceleyip, analiz edebilen ve meta data ile çaprazlayan az sayıda insan vardı.

Şimdi Bitcoin kripto para başına binlerce değerinde, sadece orijinal işlemi kimin yaptığını bulmak için teşvik var. Bazı gizlilik paraları, işlemleri anonim olarak etkin bir şekilde tutmak için halka imzaları ve soğan rotası gibi şeyler kullanır. Ancak bu değişiklikleri yavaş, riskli ve çekişmeli olacak şekilde uygulamak için Bitcoin kodunun büyük ölçüde değiştirilmesi gerekiyor.

Şimdi Karahindiba adı verilen bir protokol basit ama görünüşte etkili bir çözüm önerisiyle birlikte geliyor. Shaileshh Bojja Venkatakrishnan, Surya Bakshi, Bradley Denby, Shruti Bhargava, Andrew Miller ve Carnegie Mellon, MIT ve Illinois Üniversitesi araştırmacıları Pramod Viswanath ile birlikte Giulia Fanti tarafından geliştirilen Dandelion, kaynak düğümü daha belirsiz hale getirmek için her işlem biriminin başına birkaç adım atmayı hedefliyor.

Kripto paralar rasgele düğümlere gönderilecek

Protokal, ilk düğümün hemen birçok mevcut düğümde (difüzyon) yayınlanması yerine, önce sadece bir rasgele düğüme gönderilir, sonra başka bir rasgele düğüme gönderir ve bu bir değişken için devam eder. Nodelerin miktarı, randomize bir olay olana kadar difüzyon fazının başlamasını sağlar. Bu şekilde, ağın analiz edilmesi, sadece ilk düğümün yayılmasını açığa çıkaracak. Ancak bu protokol ile önce kaç tur attığını veya nereden geldiklerini söylemek çok zor olacak.

Bu yeni protokolün kabul edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor. Orijinal teklifte bazı sorunlar bulundu ve ekibin Mayıs ayında güncellenmiş bir tanıtım yazısı yayınlaması istenildi. Yeni güncellemeler hala geliştirilmekte ve topluluk tarafından gözden geçirilmekte, bu yüzden sadece zaman alacak.

Chepicap

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin