Dünya Bankası ekonomistinden uyarı: Hyperwave teorisine göre Bitcoin bu seviyelere düşebilir
Dünya Bankası ekonomistinden uyarı: Hyperwave teorisine göre Bitcoin bu seviyelere düşebilir

JP Morgan: “Bitcoin şu an madencilik maliyetinin altında işlem görüyor”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

JP Morgan Chase & Co.’nun analistlerine göre, bir Bitcoin çıkarmanın üretim ağırlıklı nakit maliyeti, dördüncü çeyrekte dünya genelinde ortalama 4.060 dolar civarında olarak hesaplandı.

Bitcoin şu an 3.600 dolar etrafında işlem görüyor ve bu maliyetinin altındaki fiyatı ile iyi bir görünüm sergilemiyor. Bununla birlikte, ortalamanın üzerinde büyük bir açıklık (spread) var. Yani net bir şekilde kazananlar ve kaybedenler var.

JP Morgan’a göre sadece Çinli madenciler Bitcoin çıkarma maliyetini düşürebiliyor

Düşük maliyetli Çinli madenciler çok daha az para  – tahmini Bitcoin başına yaklaşık 2.400 dolar civarında – ödeyebiliyor. Natasha Kaneva’nın liderliğindeki JPMorgan analistleri, bunu aşırı güç üretimi satmak isteyen alüminyum eriticiler gibi elektrik üreticileriyle doğrudan elektrik alım anlaşmaları yaparak sağladıklarını söylüyor.

Bitcoin kazanmak için veri bloklarını işlemek için kullanılan yüksek güçlü bilgisayar donanımlarını çalıştırmak için gerekli olan Elektrik, madenciler için en yüksek maliyeti oluşturma eğiliminde.

Analistler, Bitcoin fiyatlarının Ekim ayı boyunca yaklaşık 6.500 dolardan 4.000 doların altına düşmesinin, düşük maliyetli Çinli madenciler dışındaki hemen hemen her bölge için marjları giderek daha da olumsuz getirdiğine vurgu yapıyor. Belirsiz veri ve muhafazakâr verimlilik varsayımları nedeniyle maliyet tahminlerinin yukarı doğru eğrilebileceği de belirtiliyor. Ayrıca maliyet rakamları ekipmanları içermiyor.

Analistler, marjların negatif olması durumunda, daha yüksek maliyetli üreticilerin faaliyetlerini durdurabileceğinin beklendiğini belirtti. JPMorgan, bunun henüz gerçekleşmediğini ve Çek Cumhuriyeti, ABD ve İzlanda merkezli madencilerin üretim paylarının geçtiğimiz yıl boyunca hafifçe arttığını belirtti.

Bazı madenciler oyunun dışında kalırsa maliyetler aşağı çekilebilir

Bazı madencilerin yüksek maliyetlerden dolayı faaliyetlerini durdurması durumunda, kalan madenciler, aynı miktarda enerji tüketimi ile Bitcoin’den daha büyük bir pay kazanacaklarından, maliyetlerinin düştüğünü görebilirler. Analistler, yalnızca düşük maliyetli Çinli madencilerin kalması durumunda, marjinal maliyetin Bitcoin başına 1.260 doların altına düşebileceğini belirtti.

Bu arada, fiyat düşüşleri JPMorgan ile çapraz varlık stratejisi başkanı John Normand’a göre, fiyat dönüşleri, Bitcoin ve diğer kripto paraları oldukça düşük bir değer deposu haline getiriyor.

Normand raporda ayrıca “Durgunluk veya finansal krizler gibi aşırı senaryolarda bile, işlem yapmak, yatırım yapmak ve riskten korunma için daha likit ve daha az karmaşık araçlar bulunuyor” dedi.

Bu arada Bitcoin geçen yıl yüzde 74 değer kaybetmişken S&P 500 ise yüzde 6,2 oranında gerileme gösterdi.

thenational.ae

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin