Avrupa Birliği kolları sıvadı: Stablecoin ve Blockchain kuralları geliyor!
Avrupa Birliği kolları sıvadı: Stablecoin ve Blockchain kuralları geliyor!

İtalya’ya göre Avrupa Birliği kripto paralar ile tasarruf yapabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İtalya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fabio Panetta, Milano’da gerçekleşen SUERF/BAFFI CAREFIN Merkez Konferansı’nda merkez bankası destekli kripto paralar temalı açılış konuşmasını yaptı. Fabio Panetta’ya göre, Avrupa Birliği kripto paralar ile tasarruf yapabilir.

Avrupa Birliği kripto paralar ile tasarruf yapabilir

İtalya Merkez Bankası başkan yardımcısı Fabio Panetta’ya göre, şu anda merkezsiz durumda kimseye bağlı olmayan kripto paralar kimsenin sorumluluğu altında değil. Ancak Merkez bankası destekli kripto paralar (CBDCs) çıkarılırsa, kripto paralar sorumluluk altına alınır ve bankanın elindeki mal varlıklarıyla desteklenir. CBDCs düşüncesini potansiyel bir ödeme aracı olarak ilk kez ele alan Fabio Panetta, bu tür bir oluşumun özel girişimlere kıyasla ne tür bir avantaj getireceğinin ise tam bir belirsizlik olduğunu söyledi.

Fabio Panetta’ya göre CBDCs’ler sayesinde üretim, ulaşım gibi alanlarda yapılan masraflar azaltılabilir. Fabio Panetta’ya göre bu masraflar Avrupa Birliği’nin yıllık bütçesinin yaklaşık yüzde 50’sine tekabül eden 76 milyar euroya denk geliyor. Fabio Panetta, dağıtık defter teknolojisi (DLT) ile birleştirildiğinde, bir CBDCs’nin potansiyel maliyet verimliliği kazanımlarının daha da önemli olabileceğini sözlerine ekliyor.

Avrupa Birliği kripto paralar için merkez bankalarından destek almalı

CBDCs’nin potansiyel bir yatırım aracı olarak kullanılmasını göz önünde bulundurursak, kripto paraların neredeyse sıfır depolama masrafı bulunuyor. Fabio Panetta CBDCs’nin benzersiz özellikleri ile kredi ve likidite risklerinden arınmış bir varlık olarak işlevsel hale gelebileceğinin altını çiziyor. Bu şekilde, banka mevduatları dahil olmak üzere varlıkların depolanması için bir alternatif haline gelebilir. Ancak Fabio Panetta, banka mevzuatlarından vazgeçilmesi ve CBDCs’ye geçiş yapılması durumunda, bankaların kredi verme modellerinde kullandığı faiz sistemine kârlılık nedeniyle uymayacağını bir bütün olarak finansal sistemi tehdit edeceğine dair endişelerini de vurguladı.

Fabio Panetta bu endişelerin, CBDCs’lerin mevcut operasyonel mevzuatları güncel hale getirebileceğini ve piyasayı yeniden düşünülmesi gereken dar bir bankacılık modeline doğru yönlendirebileceğini söyledi. Fabio Panetta’ya göre, izlenebilirlik ve mahremiyet konuları CBDCs’lerin önünde ki muhtemelen en önemli sorunlar.  Geçtiğimiz ay İngiltere Merkez Bankası, CBDCs yönelik iki çalışma yayınladı. Bu çalışmalardan ilki CBDCs’nin riskleri hakkında analizler içeriyor. Bu raporda, CBDCs’nin özel kredilere veya ekonomiye toplam likidite sağlanması üzerinde olumsuz etkileri olmayacağı belirtiliyor. İkinci çalışmada ise tıpkı Fabio Panetta gibi CBDCs’nin ticari bankalar için bir rakip olabileceği vurgulanıyor.

Cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin