islam ulkeleri
İslam ülkeleri dolar hegemonyasını yıkmak için ortak bir kripto para geliştirmeyi planlıyor

İslam ülkeleri dolar hegemonyasını yıkmak için ortak bir kripto para geliştirmeyi planlıyor

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslam ülkeleri, kendi aralarında kullanılmak üzere ortak bir dijital para birimi oluşturarak ABD dolarının küresel çaptaki hâkimiyetini azaltmayı planlıyor. Öte yandan Müslüman odaklı iş lobi grubu Uluslararası İş Forumu (IBF) başkanı Erol Yarar doların bir “yaptırım aracı” haline geldiğini ve uluslararası ticaret para birimi olarak amacını yitirdiğini düşünüyor.

Amaç doların hegemonyasını kırmak

16 Kasım’da Anadolu Ajansı’na konuşan Yarar, Müslüman ülkeler için tek bir kripto para biriminin, öncelikle Amerika’nın küresel finansal sistemindeki yerleşik hegemonyalarını zayıflatmak ve baskısını azaltmak için tasarlanacağını söyledi ve şöyle devam etti:

 ABD doları ortak bir para biriminin ötesine geçip, bir yaptırım aracı haline gelmiştir. Bu yıl IBF’de daha adil ve daha sağlıklı bir ticaret ortamı oluşturmak için “parasal çoğulculuk ”terimini ele alacağız. İslam ülkeleri arasında uluslararası ticaret için kullanılacak bir kripto para sistemini, güncel bir konu haline getireceğiz.

Doların gücü, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle uluslararası ticarette ortak para birimi olarak kullanıldığından beri Amerika’ya daha zayıf devletler karşısında büyük mali ve politik kaldıraç gücü veriyor. Çoğu zaman Amerika ile itilafa düşen ulusları cezalandırmak için kullanılan ekonomik araçların bir parçası olarak kullanılmıştır.

Belki de, Cumhurbaşkanı Trump’ın bu ay İran’a karşı ekonomik yaptırımların yenilenmesi – hatta Avrupa Birliği’ndeki müttefiklerin yabancılaşma riski altında bile – IBF’ye bağlı Müslüman iş dünyasının dolar cinsinden küresel ticaretteki hâkimiyetini etkisiz hale getirme yollarını araştırmasını hızlandırdı.

Avrupa birliğine üye ülkeler ise ticaretin devam etmesine yardımcı olmak için İran’ın nükleer anlaşmasını korumak konusunda umutsuzlar. Şu anda, ödemeleri dolardan uzaklaştırarak ve dolayısıyla ABD’deki finansal sistemden uzaklaşarak yaptırımları baltalayacak özel amaçlı bir araç oluşturma aşamasındalar.

Ancak İran, kendilerini felce uğratan ekonomik yaptırımlara karşı kendini korumak için hareket ediyor. Ülke, petrol, doğal gaz ve denizcilik sektörlerini ve finansal sistemini hedef alan yaptırımları aşmak için özel olarak oluşturulmuş, devlet destekli bir dijital para biriminin gelişiminin tamamlandığını duyurdu.

İslam ülkeleri İran örneğini takip edebilir

IBF Başkanı Yarar, Anadolu Ajansı’na, İslam ülkelerinin, benzer fikirlere sahip dini ülkelerde kullanılmak üzere ortak bir kripto para birimi sistemi geliştirerek İran örneğini takip etmesinin ihtiyatlı olduğunu söyledi:

ABD, para transferlerini durdurmakta, uluslararası piyasada yaptırım uygulanmakta ve dolar kullanarak ülkelerin krizlerine neden olmaktadır.

İşadamları, borsalar ve ülkeler tarafından malların fiyatlandırılması için planlanan Müslümanlar için uyumlu bir dijital para birimi, İslami ulusların Uluslararası Para Fonu iş modeli benzeri bir fon kurmayı düşünmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi:

Faiz dışı finansman ilkelerine dayanan fon, ekonomik krizin yaşandığı ülkelere yardımcı olacak.

Yara’nın önerisi, “Uluslararası İslam İşbirliği Fonu” olarak adlandırılabilir.

Planları, şu anda Küba, Venezuela, Kuzey Kore, İran, Zimbabve, Suriye, Rusya ve Yemen gibi ABD’nin tam, kısmi veya gizli yaptırımları altında olan ülkelerin katı ekonomik önlemleri aşmak için sanal para birimini benimseyip uygulayamayacağı konusundaki tartışmaları tetikledi.

Venezuela kısa süre önce ulusal kripto para birimini piyasaya sürdü. Rusya ve Çin ise küresel ticaret açısından dolara alternatif olarak hareket edecek olan Blockchain teknolojisine yatırım yapıyor.

ABD yaptırımları bireyler, uluslar ve şirketler ile ilişkiler ve işlemlere yasak koyarak çalışıyor. Bu kısıtlamalar genellikle ana akım finans kurumlarının yardımı ile uygulanıyor. Bu nedenle, yerleşik finansal sistemin dışında faaliyet gösteren kripto paranın kullanımı, diğer ülkelerle işlem yapmaya devam etmek için yaptırımlar altında olan ekonomilere yardım etmenin anahtarı olarak görülüyor.

Bu, finansal işlemleri desteklemek için güvenilir bir kripto para sisteminin kurulabilmesi durumunda, ABD’nin bu gibi işlemleri bloke edememesi nedeniyle yaptırımların gücü azalacak anlamına geliyor.

Binance, İranlılara paralarını çekmelerini söyledi

Öte yandan, İran’da küresel kripto para borsası Binance’nin, İslam Cumhuriyeti’ndeki kalan kullanıcılara Amerikan ticaret ve ekonomik ambargoyu uyumlaştırmayı amaçlayan önlemler için platformdan fonlarını almasını söylediği bildiriliyor.

Tahran merkezli Blockchain projesinde çalışan bir araştırmacı olan Nima Dehqan, İranlıların kripto para borsasına güvenmediklerini, bunun yeni bir şey olmadığını söylüyor. Ayrıca Bittrex ve Bitmex de dâhil olmak üzere birçok kripto borsası, yaptırımlar nedeniyle İranlı yatırımcılara hizmet sunmayı bıraktı.

news.bitcoin

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir